Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Излизането от третата вълна на COVID-19 ще трае още месец - два

| обновено на 22.04.21 в 15:11

За радост излизаме от третата вълна на Ковид-19, като  ще излизаме от нея още месец – два, каза пред Радио Пловдив проф. Ива Христова - заместник - директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Тя уточни, че все още новите случаи на денонощие са много - около 2000, както и броят на починалите, които минават 100. 

Откритият български щам на коронавируса не е описван до момента. Става дума за уникална мутация на замяна на една  аминокиселина с друга. За нея се смята, че няма да има отражение върху клиничното протичане. "Освен при двете пациентки от Северна България, при още 10-ина се откри замяна на една аминокиселината с друга, която вече е описана. Очевидно позицията на която стават тези замени е място, което е изложено на натиск от антителата и вирусът мутира", обясни експертът и добави, че откритият тук щам е на британския вариант с една допълнителна мутация. 

Проучванията на учените продължават, защото трябва да се провери дали ще останат тези случаи изолирани или ще започне мутацията да се разпространява, което означава, че ще има отношение към предаваемостта. 

Между пациентките, при които е открит БГ-щамът има връзка. Жените не са били ваксинирани, като вече се чувстват добре.  "При тях става дума за наличен вирус, подтискан от антителата и при опит вирусът да се измъкне мутира", подчерта Ива Христова. На изследователите ще са необходими  месец – два, за да се обхване района, където е засечен щамът и да се разбере дали има още случаи. 

Според нея Националният оперативен щаб е необходим, независимо как ще се нарича. По думите й ние дори не си даваме сметка колко работа е свършена от НОЩ като координация и като експертни становища .

Тя препоръча хората, които нямат ваксина да си поставят и добави, че след втората доза се гарантира максималният имунен отговор, който е по- траен. Преболедувалите до преди месец Ковид-19 трябва да изчакат 2-3 месеца и тогава да се ваксинират. 

"Не се очаква нова вълна на коронавируса. Ще вървим към спад на случаите, но по Великден може да има известно повишение на заразените, но се надявам това пикче да е за седмица. Бройките ще спаднат, особено лятото, но е твърде вероятно случаите да се покачат през есента", прогнозира проф. Ива Христова.

Тя обясни липсата на други грипни вируси с противоепидемичните мерки като носенето на маски и социалната изолация. 
Още от категорията

При вот всичко е в ръцете на изборната администрация

"До голяма степен е възможно нашият Коституционен съд да се облегне на практиката на други подобни институции н държави-членки на ЕС/ преди всичко на германския Конституционен съд/, който през 2009 г. отмени машинното гласуване", Това коментира пред Радио Пловдив Борислав Цеков от Института за модерна политика за промяната в Изборния кодекс, която..

публикувано на 07.05.21 в 13:22

В Пловдив стартират тестовете за T-клетъчен имунитет за Ковид-19

В ДКЦ „Пълмед“ - Пловдив стартират от днес, 7 май тестовете за качествено определяне на клетъчен имунитет към SARS-CoV-2 чрез eнзимно-свързан имуносорбентен точков анализ (ELISpot).  Благодарение на високо технологичната апаратурата, инсталирана в лабораториите на медицинския център чрез ELISpot тест може да се провери дали организмът ни има..

обновено на 07.05.21 в 11:56
Акад. Богдан Петрунов

Няма как да постигнем колективен имунитет през тази година

Академик  Богдан Петрунов е наш събеседник, за новите щамове и ваксините, за трета доза от "Пфайзер" и "Модерна", или как ще продължава имунизацията до достигане на колективен имунитет в България.  Известният наш алеголог и имунолог подчерта, че е важно да засилим ваксинацията в максимална степен, в края на третата вълна от Ковид-19. "Тя показа..

обновено на 07.05.21 в 11:17
Петър Славов

Машинното гласуване няма пороците на чувалите с бюлетини

Адвокат  Петър Славов питаме за промените в Изборния кодекс, за атакатуването на текстове в него от ГЕРБ в Конституционния съд, както и за оттеглената кандидатура на Красимир Ципов за председател на ЦИК, и за свиканите нови консултации в петък при президента.  Петър Славов отбеляза в началото, че председател на ЦИК не е задължително да бъде излъчен..

обновено на 07.05.21 в 10:26

"Рестартирай Европа" - COVID-19 и имунизационния календар

Седмицата от 26-ти април до 2-ри май e обявена за Европейска имунизационна седмица като мотото й бе „Ваксините сближават“. Тя се отбелязва от 2008-ма година и за малко повече от десетилетие се превърна в глобална инициатива в подкрепа на ваксините срещу заразните болести. Тази година тя съвпадна с най- мащабната до момента кампания срещу..

публикувано на 07.05.21 в 09:59