Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Излизането от третата вълна на COVID-19 ще трае още месец - два

| обновено на 22.04.21 в 15:11

За радост излизаме от третата вълна на Ковид-19, като  ще излизаме от нея още месец – два, каза пред Радио Пловдив проф. Ива Христова - заместник - директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Тя уточни, че все още новите случаи на денонощие са много - около 2000, както и броят на починалите, които минават 100. 

Откритият български щам на коронавируса не е описван до момента. Става дума за уникална мутация на замяна на една  аминокиселина с друга. За нея се смята, че няма да има отражение върху клиничното протичане. "Освен при двете пациентки от Северна България, при още 10-ина се откри замяна на една аминокиселината с друга, която вече е описана. Очевидно позицията на която стават тези замени е място, което е изложено на натиск от антителата и вирусът мутира", обясни експертът и добави, че откритият тук щам е на британския вариант с една допълнителна мутация. 

Проучванията на учените продължават, защото трябва да се провери дали ще останат тези случаи изолирани или ще започне мутацията да се разпространява, което означава, че ще има отношение към предаваемостта. 

Между пациентките, при които е открит БГ-щамът има връзка. Жените не са били ваксинирани, като вече се чувстват добре.  "При тях става дума за наличен вирус, подтискан от антителата и при опит вирусът да се измъкне мутира", подчерта Ива Христова. На изследователите ще са необходими  месец – два, за да се обхване района, където е засечен щамът и да се разбере дали има още случаи. 

Според нея Националният оперативен щаб е необходим, независимо как ще се нарича. По думите й ние дори не си даваме сметка колко работа е свършена от НОЩ като координация и като експертни становища .

Тя препоръча хората, които нямат ваксина да си поставят и добави, че след втората доза се гарантира максималният имунен отговор, който е по- траен. Преболедувалите до преди месец Ковид-19 трябва да изчакат 2-3 месеца и тогава да се ваксинират. 

"Не се очаква нова вълна на коронавируса. Ще вървим към спад на случаите, но по Великден може да има известно повишение на заразените, но се надявам това пикче да е за седмица. Бройките ще спаднат, особено лятото, но е твърде вероятно случаите да се покачат през есента", прогнозира проф. Ива Христова.

Тя обясни липсата на други грипни вируси с противоепидемичните мерки като носенето на маски и социалната изолация. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на отворените врати, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и Южна..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59