Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Лейди Странгфорд в паметта на село Радилово

| обновено на 22.04.21 в 15:50
8
Бившата болница на лейди Странгфорд в Радилово, където се помещава посветената й експозиция.
Снимка: БНР

Лейди Емили Ан Смит, виконтеса Странгфорд, по известна, като Лейди Странгфорд далеч не е само име на улица в Пловдив и София, лице на паметна плоча или паметник, а е била истински човек, който е дишал, работил и живеел, както се казва, в името на някаква кауза. 

По моминско име е Бофорт, дъщеря на британския морски адмирал сър Френсис Бофорт, създател на скалата за измерване на силата на ветровете, Любовта на баща ѝ към настроенията на вятъра, изглежда е залегнало и в нейната природа, тъй като опънатите платна на авантюристичната ѝ душа я прекарват през целия европейски контитент, чак до България, където оставя основния отпечатък от жизнената си  дейност. 
Двутомният пътепис на Лейди Странгфорд
                                      
Съпругът ѝ лорд Пърси Странгфорд е дългогодишен дипломат в британското посолство в Истанбул и специалист по Източния въпрос. Подкрепя българите по време на борбата за църковна независимост. Смята се, че той е първият британски дипломат, който е разкрил пред английската общественост националната идентичност и култура на българите и предположил, че при залеза на Османската империя българите, а не сърбите, ще имат водеща роля в политиката на Балканите. В своите мемоари лейди Странгфорд пише: „Покойният ми мъж често е заявявал да направя това, което е възможно, макар и малко да е то, в полза на българите“.

След смъртта на съпруга си, от който приема титлата Виконтеса Странгфорд, Емили Ан Смит посещава България неколкократно, като създава редица болници и помага на местното население в едни от най-разломните времена в българската история - борбите за национално освобождение.

В историята на село Радилово името на Лейди странгфорд е записано със златни букви, тъй като тя спомага за възстановяването на населеното място, както и на целия район, в месеците след Априлското въстание.

Разговарях с Марена Вачкова – отговорник за Музейната сбирка в село Радилово, която сподели детайли за делото на английската благородничка в района. 

"След жестокото потушаване на Априлското въстание Лейди прави една голяма кампания, прави кореспонденция, пише до българските власти, до османските - те отговарят, че няма кръвопролития, а само леко се разбунтували българите. Обаче тя решава да дойде да види на място, събира средства и идва в България заедно с Джанюариъс Макгахан, Юджийн Скайлер и Уилям Гладстон. Така, напът за Батак, минават през Радилово и виждат че селото е напълно опожарено

Първоначално тя идва с цел да дари средства за дрехи и за храна, но когато вижда колко болни са хората решава да направи 6 болници - в Батак, Перущица, Радилово, Карлово, с. Петрич и Панагюрище. 
Болницата в Батак
"Лейди Странгфорд, освен помощ за болните, е оказвала и подкрепа на български сирачета да намират семейства в Англия. 

След като е свършила дейността си като болница, сградата в село Радилово е била кухня, училище, като сега вече е музей , посветен на историята на селото, както и на Лейди Странгфорд. 

Легендите предавани от старите към по-младите в селото, гласят че Лейди е пристигнала на бял кон в помощ на всички изстрадали в района от последствията на Априлското въстание. Тя казва, че ѝ прави много силно впечатление колко цивилизовани са българите и как всеки е чакал спокойно реда си, когато се е раздавала храна".

   

С тези думи Марена Вачкова ни разведе из прекрасната музейна сбирка, посветена на Лейди Странгфорд, кадри от която можете да видите във видеоклипа по-долу.

Историята на Лейди Странгфорд е белязана от желанието за помощ на бедните и болните. 

През 1887 г. Емили Странгфорд събира пари за построяване на болница в Порт Саид. Въпреки разклатеното си здраве тя заминава по море на 5/17 март, за да открие болницата, но умира на борда на кораба от мозъчен инсулт на 12/24 март. Нейното тяло е балсамирано в Неапол и след това изпратено в Англия, където е погребана на 6/18 април до гроба на нейния съпруг. 

Така завършва жизненият път на един благодател, който завинаги остава в съзнанието на българския народ.

Целия репортаж можете да чуете във звуковия файл.

Галерия

Още от категорията

Равносметката на двама депутати от Пловдив за 45-то НС

 Две от новите лица  -  Иван Петков от БСП и Ивайло Старибратов от Демократична България коментират за Радио Пловдив свършеното в Народното събрание през изминалия месец. Като неуспешна определя работата на Народното събрание пловдивския депутат -  Иван Петков от ПГ на „БСП за България“ . Той коментира, че е очаквал това Народно..

публикувано на 07.05.21 в 15:50

Браншът предлага Георги Щерев за служебен министър на туризма

Между 70 и 80 % заетост на хотелите в СПА столицата на Балканите - Велинград, отчетоха за празниците около Великден и Гергьовден представителите на туристическия бранш. В много от хотелите получихме много по - голяма заетост, отколкото очаквахме , заяви пред  Радио Пловдив Златко Златанов ,  председател на сдружението на хотелиерите и..

публикувано на 07.05.21 в 15:01

При вот всичко е в ръцете на изборната администрация

"До голяма степен е възможно нашият Коституционен съд да се облегне на практиката на други подобни институции н държави-членки на ЕС/ преди всичко на германския Конституционен съд/, който през 2009 г. отмени машинното гласуване", Това коментира пред Радио Пловдив Борислав Цеков от Института за модерна политика за промяната в Изборния кодекс, която..

публикувано на 07.05.21 в 13:22

В Пловдив стартират тестовете за T-клетъчен имунитет за Ковид-19

В ДКЦ „Пълмед“ - Пловдив стартират от днес, 7 май тестовете за качествено определяне на клетъчен имунитет към SARS-CoV-2 чрез eнзимно-свързан имуносорбентен точков анализ (ELISpot).  Благодарение на високо технологичната апаратурата, инсталирана в лабораториите на медицинския център чрез ELISpot тест може да се провери дали организмът ни има..

обновено на 07.05.21 в 11:56
Акад. Богдан Петрунов

Няма как да постигнем колективен имунитет през тази година

Академик  Богдан Петрунов е наш събеседник, за новите щамове и ваксините, за трета доза от "Пфайзер" и "Модерна", или как ще продължава имунизацията до достигане на колективен имунитет в България.  Известният наш алеголог и имунолог подчерта, че е важно да засилим ваксинацията в максимална степен, в края на третата вълна от Ковид-19. "Тя показа..

обновено на 07.05.21 в 11:17