Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Без стабилно управление туристическият сезон е обречен

| обновено на 22.04.21 в 16:23


"Останахме безкрайно изненадани, че в Националния план за възстановяване туристическият сектор почти не е засегнат", каза Еню Енев, който е заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.Той припомни, че браншът дава близо 12 на сто от БВП на България. От бранша са правили многократни опити да организират кръгла маса и да се обсъдят мерки за подкрепа на отрасъла.

"Явно заради изборите, които се проведоха наскоро, нашите искания бяха неглижирани". Еню Енев добави, че от организацията са направили предложения за мерки в подкрепа на бранша, които да бъдат включени в националния план и които са на стойност около 100 милиона лева.

Сред предлаганите мерки са безплатни за клиентите плажни чадъри и облекчения за концесиите.
"В Плана са засегнати и по-дългосрочни мерки като инфраструктура, железопътен транспорт/ теснолинейката до Велинград/. Включена е и една стара мечта за пловдивчани-свързване на Пловдив и парк "Родопи" с въжена линия, даде примери Еню Енев. От БХРА са дали своите предложения на всички политически сили, представени в парламента.

"Лично аз нямам надежда, че предложенията ни ще бъдат приети като гледам как си играят на политици и предполагам, че няма да се избере и правителство. Аз лично нямам нищо против Любен Дилов син/ предложен за министър на туризма/. Той е един прекрасен човек. Може да журира, може да се гмурка, но за министър на туризма определено не става", коментира Еню Енев.

"Ние сме готови за посрещане на туристи, но дали ще дойдат. Има масово отказване на резервации. Още е неясно по какъв начин ще влизат туристите в България, кой ще поема разходите по тестовете, кои тестове ще се признават", отбеляза заместник-председателят на БХРА  по повод приближаващия летен туристически сезон.
Още от категорията

Равносметката на двама депутати от Пловдив за 45-то НС

 Две от новите лица  -  Иван Петков от БСП и Ивайло Старибратов от Демократична България коментират за Радио Пловдив свършеното в Народното събрание през изминалия месец. Като неуспешна определя работата на Народното събрание пловдивския депутат -  Иван Петков от ПГ на „БСП за България“ . Той коментира, че е очаквал това Народно..

публикувано на 07.05.21 в 15:50

Браншът предлага Георги Щерев за служебен министър на туризма

Между 70 и 80 % заетост на хотелите в СПА столицата на Балканите - Велинград, отчетоха за празниците около Великден и Гергьовден представителите на туристическия бранш. В много от хотелите получихме много по - голяма заетост, отколкото очаквахме , заяви пред  Радио Пловдив Златко Златанов ,  председател на сдружението на хотелиерите и..

публикувано на 07.05.21 в 15:01

При вот всичко е в ръцете на изборната администрация

"До голяма степен е възможно нашият Коституционен съд да се облегне на практиката на други подобни институции н държави-членки на ЕС/ преди всичко на германския Конституционен съд/, който през 2009 г. отмени машинното гласуване", Това коментира пред Радио Пловдив Борислав Цеков от Института за модерна политика за промяната в Изборния кодекс, която..

публикувано на 07.05.21 в 13:22

В Пловдив стартират тестовете за T-клетъчен имунитет за Ковид-19

В ДКЦ „Пълмед“ - Пловдив стартират от днес, 7 май тестовете за качествено определяне на клетъчен имунитет към SARS-CoV-2 чрез eнзимно-свързан имуносорбентен точков анализ (ELISpot).  Благодарение на високо технологичната апаратурата, инсталирана в лабораториите на медицинския център чрез ELISpot тест може да се провери дали организмът ни има..

обновено на 07.05.21 в 11:56
Акад. Богдан Петрунов

Няма как да постигнем колективен имунитет през тази година

Академик  Богдан Петрунов е наш събеседник, за новите щамове и ваксините, за трета доза от "Пфайзер" и "Модерна", или как ще продължава имунизацията до достигане на колективен имунитет в България.  Известният наш алеголог и имунолог подчерта, че е важно да засилим ваксинацията в максимална степен, в края на третата вълна от Ковид-19. "Тя показа..

обновено на 07.05.21 в 11:17