Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Без стабилно управление туристическият сезон е обречен

| обновено на 22.04.21 в 16:23


"Останахме безкрайно изненадани, че в Националния план за възстановяване туристическият сектор почти не е засегнат", каза Еню Енев, който е заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.Той припомни, че браншът дава близо 12 на сто от БВП на България. От бранша са правили многократни опити да организират кръгла маса и да се обсъдят мерки за подкрепа на отрасъла.

"Явно заради изборите, които се проведоха наскоро, нашите искания бяха неглижирани". Еню Енев добави, че от организацията са направили предложения за мерки в подкрепа на бранша, които да бъдат включени в националния план и които са на стойност около 100 милиона лева.

Сред предлаганите мерки са безплатни за клиентите плажни чадъри и облекчения за концесиите.
"В Плана са засегнати и по-дългосрочни мерки като инфраструктура, железопътен транспорт/ теснолинейката до Велинград/. Включена е и една стара мечта за пловдивчани-свързване на Пловдив и парк "Родопи" с въжена линия, даде примери Еню Енев. От БХРА са дали своите предложения на всички политически сили, представени в парламента.

"Лично аз нямам надежда, че предложенията ни ще бъдат приети като гледам как си играят на политици и предполагам, че няма да се избере и правителство. Аз лично нямам нищо против Любен Дилов син/ предложен за министър на туризма/. Той е един прекрасен човек. Може да журира, може да се гмурка, но за министър на туризма определено не става", коментира Еню Енев.

"Ние сме готови за посрещане на туристи, но дали ще дойдат. Има масово отказване на резервации. Още е неясно по какъв начин ще влизат туристите в България, кой ще поема разходите по тестовете, кои тестове ще се признават", отбеляза заместник-председателят на БХРА  по повод приближаващия летен туристически сезон.
Още от категорията

Преизчисление на пенсиите от догодина е по- удачният вариант

Дисбалансите на пенсиите в България се огромни и преизчисляване трябва да има, но не преди края на тази година, смята зам.- председателя на Икономическия и социален съвет Лидия Шулева. Като бивш икономически и социален министър тя коментира предложенията на служебния кабинети на политическите партии в новото НС. 2011  и 2012 година пенсиите въобще не..

обновено на 26.07.21 в 12:42

Интермодалността - цел на транспортните европроекти

В рамките на една година през Интермодален терминал Пловдив са превозени 25 000 ремаркета. Това е трикратно увеличаване спрямо прогнозите за превози от автомобилни тежкотоварни композиции към железопътен транспорт. Цанко Станчев , управител на терминала посочи резултатите:  „ Резултатите са доста добри, даже надминаха нашите очаквания...

публикувано на 26.07.21 в 11:51

За зловещото отношение към кучетата вина имаме всички

"Зловеща история, която е във фаза досъдебно производство“, нарече Мариана Неделева – администратор на  група „Зоодоброволците“ в мрежата, убийството на бездомни кучета в Смолянско. За скандалния случай бяха изпратени десетки сигнали.  По думите й, около 40 кучета, сред които бременни животни и майки, са били захвърлени по пътя към връх..

публикувано на 26.07.21 в 11:50

В България ваксинационната кампания е невидима

„Миналата седмица беше последната тиха седмица. Надявам се до края на лятото да се запази тази тенденция, но случаите вече започнаха да се увеличават“, каза проф. Тодор Кантарджиев в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив. Той допълни, че наблюденията на Националния център по заразни и паразитни болести наблюдава и увеличение на броя..

публикувано на 26.07.21 в 11:40
Николай Бухалов - 1992г.

Олимпиадата е уникално събитие в света на спорта

“С началото на всяка Олимпиада няма как човек да не се върне назад във времето. Това е нещо уникално в света на спорта. Всички знаем, че са прекъсвани войни, за да бъдат провеждани тези мероприятия” каза развълнуван Николай Бухалов, трикратен олимпийски медалист по гребане, пред Радио Пловдив.  “Аз няма как да остана безразличен към..

публикувано на 23.07.21 в 10:55