Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Извънредни мисли_Ревизия" - година на опустошение

| обновено на 01.05.21 в 11:24

Година на емоционално опустошение – дали съществува по-точна дефиниция на времето, което измина дотук! Почти с изненада виждам и осъзнавам, че около мен нищо не спря така, както се случи на много различни места, напротив!  Една голяма част от обкръжението ми изживява невиждана до този момент компресия на времето, която се породи след мига на вакуум, в който изпаднахме преди година. Усещане, сравнимо с тъмнината на зловеща черна дупка, поглъщаща ден след ден хоризонта на нашите събития.

Една година може да бъде миг, една година може да бъде и цяла вечност. Усещането за продължителност на този къс време зависи от толкова много неща, но в основата наистина е усещането ни ... за всичко, което ни се случва, за това, което ни заобикаля, и за начина по който вписваме себе си в цялата тази среда. 

Всеки от участниците в "Извънредни мисли_Ревизия", отговаря на три еднакви въпроса:

Как се казвате и къде се намирате в момента?

Как се промени живота ви в последната година, как е организиран той?

Кое е различнито, което присъства в мислите ви, една година след началото на пандемията?

Мария Янева е родена в Пловдив. Финансист по професия, артист по душа. Собственик на Галерия „ЕДНО“ в Капана, където организира множество конкурси за деца и изложби.
Още от категорията

Четири премиерни заглавия на "Пловдив чете"

С премиерата на четири нови издания продължава литературният фестивал „Пловдив чете“. Довечера в Културния център „Тракарт“ ще се състои премиера на стихосбирката на Иван Странджев „Улици на тъгата“ . За автора и неговите стихове ще говори критикът и издател Иван Гранитски. В клуб „Петното“ авторката Миа Сердарева ще представи..

обновено на 16.06.21 в 10:31

Великите европейци - Витаутас Ландсбергис

Понякога стават чудеса – един умен и морален човек влиза в политиката и тя започва да изглежда не чак толкова мръсна работа. Така е с Витаутас Ландсбергис, човекът, който през 1988 създаде литовското движение за независимост „Саюдис“, през 1990 обяви новата независимост на Литва, а после я защити от „либералния“ Горбачов. Но танковете бяха..

публикувано на 16.06.21 в 10:28

За първите срещи с технологиите през миналия век

В Етнографския музей в Пловдив ще бъде открита изложбата на Национален политехнически музей „Техниката у дома през първата половина на XX век“, реализирана с финансовата подкрепа на Министерството на културата.  Изложбата представя различни домашни уреди, ползвани през първата половина на миналия век – времето на навлизане на..

публикувано на 16.06.21 в 07:33

Стартират проявите за Вазовите празници в Сопот

По-малко от месец преди Вазовите празници през юли, в Сопот започват серия културни прояви. От днес до 20 юни читалището и къщата музей „Иван Вазов“ са домакини на поредица концерти, културни срещи и исторически изследвания. Тази вечер на сцената на НЧ „Иван Вазов 1871“ е предвиден концерт на самодейни състави и школи при сопотското и..

публикувано на 16.06.21 в 07:25

Реновират хранилищата на Историческия музей в Пловдив

Историческият музей в Пловдив ще оборудва хранилищата си с всичко необходимо за оптималното съхранение и опазване на ценните свидетелства на времето, които притежава. Това става възможно с държавно финансиране от 8880 лева, одобрено по проект към Министерството на културата.  Музеят спечели пълната сума, която поиска, за да спре естественото..

публикувано на 15.06.21 в 12:06