Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сложни урологични операции в УМБАЛ - Пловдив в пандемията

Замениха успешно пикочния мехур на 650-я пациент в урологичното отделение

В клиниката по урология  в УМБАЛ - Пловдив е направено 650-то заместване на пикочен мехур на пациент след радикално премахване на органа по повод карцином в напреднал стадий и е моделиран нов от собствените черва на пациента, съобщи началникът проф. д-р Димитър Шишков

"Този резултат е постигнат въпреки пандемията от COVID-19 и както много пъти казах, онкологичните заболявания продължават да разболяват много хора", каза д-р Шишков.

„Благодарение на тази хирургическа интервенция спасяваме не само живота на пациентите, но почти 90 % от тях получават възможност да водят пълноценен живот при доказана онкологична диагноза", каза известният уролог. И подчерта, че преживяемостта при над 80 % от пациентите е повече от 5 години. Наскоро на контролен преглед е бил пациент, опериран преди 22 години, който е в много добро състояние и води нормален живот.

Клиниката е едно от малкото лечебни звена, ако не единственото в България в този момент, където се прави успешно тази интервенция, тук се лекуват пациенти от цялата страна. 

Операцията продължава от 6 до 11 часа, в зависимост от здравословното състояние на болния. УМБАЛ-Пловдив е оборудвана с модерна медицинска операция за този вид сложни интервенции.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11