Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Политическата нестабилност е тест за зрелостта на икономиката

В момент, в който правителството де факто не работи, а парламентът се държи като Велико народно сбрание събрание и не прави полтика в ежедневния смисъл на понятието, се вижда колко устойчава е икономиката без да зависи от държавни хрумвания, коментира в предаването "Точно днес" макроикономисът и председател на "Тракия тех" Георги Стоев. 

"Това е доста добър екперимент, през който минаваме, за да видим дали икономиката е достатъчно зряла"

Доскоро не можехме да кажем това, но ако сме стигнали нов момент, няма голяма причина да се притесняваме,  че правителство е в оставка. Нещо повече, посочи Стоев, "ако икиномиката не може да работи без редовоно правителство, това означава, че няма нормална демокрация".

Що се отнася до тази част от бизнеса, който очаква подпомагане заради ковид кризата, икономистът препоръча той да направи преоценка на плановете си, защото ситуацията не е обичайна. 

Според Георги Стоев поставянето на макроикономиста Георги Ганев за председател на бюджетната комисия в НС е "блестящо назначение", което означава, че "няма да се правят грешни ходове, доколкото позволява неговата позиция".

Съвпадението във времето след избори и срокът за представяне на Плана за възстановяване и устойчовст е неприятно за България, каза още Георги Стоев. 

"Усвояването на такива средства не е било в основата на българския икономически растеж, те не могат да са горивото, което захранва икономиката. Това гориво са частните инвестиции и въобръжението на предприемачите къде да отидат те", подчерта Стоев. 

Интервюто можете да чуете в прикачения звуков файл.


Още от категорията
Поколенията на дедево - Борис Папазов и внука Валентин

Дедево празнува на Свети Дух с нов заслон под Стария дъб

Птича песен и далечен лай – това чуваш, ако избягаш само на 30 км от Пловдив в Родопите. На 1060 метра надморска височина планината е прегърнала центъра на село Дедево и го е смълчала. И само българските знамена по прозорците на къщите говорят, че тук има живот. Все по-малко местни хора "Живеят само възрастни",..

обновено на 21.06.21 в 09:52
По модернизираното ЖП трасе

Пътуваме по-комфортно по ЖП линията Пловдив-София

Лятото е времето на най-многобройните пътувания с влак. От години железният път спестява пари и време. Но ако ЖП трасето е модернизирано, тогава безопасността и комфортът добавят още смисъл в избора да се придвижваш с влак.  Иво Николов има три десетилетия опит като машинист. Качваме се от гара Пловдив и пътуваме с него в локомотива на..

публикувано на 21.06.21 в 10:00

12 специалности с утвърден прием ще има ТУ, филиал Пловдив

Картата на висшето образование е публикувана за обществено обсъждане до 18 юли на сайта на МОН. В програма "Точно днес" повече за търсенето и предлагането на специалности, за пловдиските вуз-е, разговор с проф. д-р Въльо Николов , директор на филиала на Техническия университет в Пловдив. Там от днес (21 юни) стартира приемането на документи за..

публикувано на 21.06.21 в 09:42

Идва първата гореща вълна за това лято, пазете здравето си

Въпреки почти ежедневните валежи през последните дни, прогнозите сочат, че от сряда следващата седмица и у нас се очаква горещо време. Още от понеделник тeмпeрaтуритe щe запoчнaт дa ce пoвишават, a oт cрядa щe ca твърдo нaд 30 грaдуca пo Цeлзий. Горещото време става опасно когато се задържи няколко дни, предупреждава  Зорница Спасова , главен..

публикувано на 18.06.21 в 15:57

Търсим помощта на кабинета за пътя до Чудните мостове

250 000 лева за необходими за възстановяването на разрушения път до „Чудните мостове “ – съобщи в интервю за Радио Пловдив кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев . Пороят от последното денонощие разруши 7-километрова пътна отсечка и поради наводняването на участъка оттам може да се преминава само с високопроходими..

публикувано на 18.06.21 в 15:55