Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кабинет на протестните партии ще бъде заложник на статуквото


Народът изпрати в този парламент две групи партии, които трудно могат да се съвместят. Едната група олицетвори силното желание на народа да се оттърве от  станалото вече десетилетно статукво, в което ГЕРБ управляваше, опозицията БСП беззъбо се зъбеше, а вечният задкулисен диригент ДПС удобно лавираше между двете партии.  Прочитът на изборните резултати е на философа и богослов проф. Калин Янакиев. 

От друга страна, добави той,  и трите партии запазиха значителни позиции в този парламент. "По тази причина да се сложи край на статуквото се оказа невъзможно, без подкрепата на една или две от партиите от статуквото. В този смисъл желанието на народа да се сложи край на статуквото е неизпълнимо, а от друга – е невъзможно това статукво да продължи да съществува", коментира проф. Янакиев. 

Според него трите партии на протеста не могат да съставят правителство, а ако го направят, то би било заложник на партия от статуквото. "Истината е, че ИТН, ДБ и ИМВ нямат достатъчно депутати, а не, че са неспособни да управляват", подчерта анализаторът и добави, че ходът на Слави Трифонов  не е бягство от отговорност, защото той не може да състави правителство.

Той очаква нови избори, на които или народът масово ще гласува срещу статуквото, или статуквото ще се върне.

Трудно е да се прогнозира какво ще се случи на изборите, смята Калин Янакиев, защото хората, които гласуваха срещу статуквото са с различен политически профил. "Най- политически зрели са избирателите на Демократична България. Те знаят за какво да гласуват, а партиите в обединението имат програма за управление. Онези, които гласуваха за ИТН са  фен клуб. Те гласуваха да дойде Слави и да падне Борисов. Дълбоко съм усъмнен, че могат да се мобилиризарт втори път. За тях играта приключи, идва лятото, играта вече я играха и дали има смисъл да я играят втори път е  голям въпрос", каза той. 

По думите му съмнително е и, че за тези 3-4 месеца ГЕРБ ще може да се реабилитира пред българските избиратели. 

"Много е важно усилието за премахване на статуквото да продължи, защото то стагнира политическия живот на страната ни. Демокрацията започва да се минимализира, тя се превръща в авторитарна държава", подчерта Янакиев. Той се надява Народното събрание да има време да приеме повече полезни промени, касаещи изборния процес. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33
Георги Харизанов

Кабинет няма да бъде сформиран в рамките на 50-то НС

Правителство няма бъде сформирано в рамките на 50-то Народно събрание. И това стана ясно още с гласуването в зала на правителството с първия мандат. Това заяви в интервю за Радио Пловдив политическият анализатор Георги Харизанов малко преди да стане ясно, че ПП-ДБ са готови да върнат незабавно втория мандат.  Той подчерта, че правителство,..

публикувано на 18.07.24 в 10:13

Стивън Гагов, роден в САЩ, доброволец в МБАЛ-Пазарджик

Стивън Гагов е роден в американския щат Флорида. Той е на 18 години и през това лято е доброволец в МБАЛ - Пазарджик.  Решил е да стане лекар и миналата година е приет да учи биология за първите 4 години, след това ще постъпи в следващ етап. Там са нужни поне 10 години обучение за най-хуманната професия. Стивън е студент в Университета на..

публикувано на 18.07.24 в 08:25
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29