Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Повечето партии искат промени в изборния закон за лична облага

"Много малко вероятно е да бъде реализирано правителство с третия мандат", прогнозира в интервю за Радио Пловдив политологът Христо Панчугов. 

"Желанието на ИТН да върне мандата беше ясно демонстрирано, ДБ заяви при президента, че не иска да формира правителство и приемливите варианти за политически формации, които да формират кабинет изглеждат по-малко. БСП е неприемлив вариант за подкрепа от повечето политически сили в Парламента, ИМВ също не биха могли, предвид тяхната представителност в НС. А връчването на мандат на ДПС, предвид че протестите тръгнаха от росенец, би било политическо самоубийство и за презеданта", коментира политилогът като заключи, че по-вероятно е да не стигне до формирането на правителство в рамките на 45 НС.

Той посочи, че има възможност да се сформира кабинет на плаващи мнозинста около различни политики, но това е много малко вероятно. "Другото е да се отлага връчването на мандата, за да се приемат ключови реформи в изборното законодателсто. Третият вариант, разблира се, е бързо превъртане на мандатите, за да се върви към предсрочни избори", каза Панчугов.

Според него обществото не иска да има протакане, защото то може да произведе политически грешки, които да отидат доста отвъд мандата на 45 НС.

Христо Панчегов заяви, че едни нови избори най-малко ще засегнат ГЕРБ и БСП, защото те имат свое твърдо ядро избиратели, които са убедени в техните послания.

"Възможно е обаче да се мобилизира вот срещу Слави Трифонов, който досега печелеше от мълчанието си. Оттук нататък, отказвайки се от шанса, който му беше даден, да управлява, това би могло да внесе неяснота и притеснение у избирателите какво би могло да произведе едно правителство на ИТН" Христо Панчуго посочи, че такава ситуация би могла са произведе при нови избори повече вот за ДБ. "ИМВ е с неясно бъдеще, защото те влезоха на ръба и не се знае дали пак ще успеят да преминет бариерата".

Политологът беше катурочен, че българските граждани имат мотивация да гласуват и това че новият вот може да е през лятото, не означава, че избирателната активност ще е по-ниска. "Въпросът е политиците да имат какво да им предложат, какви послания ще отправят на избирателите, а и кампанията им трябва да е силно мотивираща".

Относно ефективността на гласуването по пощата Христо Панчегов беше скептичен. "Стига се до замеряне с решния без да се обяснява на хората какъв проблем решават всички промени в ИК. Това е вредно, а и откровено безумие е да се променя толкова близо до изборите изборно законодателство. Чак тогава идва проблемът с нивото на доверие на българските граждани с български пощи", каза полтилогът. 

Според  него друга голяма грешка, която се прави с машинното гласуване, са всички ефекти и неуредици, свързани с него. "Те повдигат сериозни въпроси и докато няма отговори как предотваряваме тези проблеми, да тръгне да се гласува само машинно е окровенно безхаберие от страна на политическата класа".

В заключение Христо Панчугов заяви, че повечето политически партии са се фиксирали върху това да сметнат как лично ще се облагодетелстват от една или друга от промените в изборното законодателство, отколкото да водят разговор за реалните проблеми на българската избирателна система и процес и оттам за възможните решения на тези проблеми.


Още от категорията

Над 6 хил. декара са засегнати от пожари в Пловдивска област

Над 6 хиляди и 500 декара площи са засегнати от пожари, бушували на територията на Пловдивска област през денонощието. Това съобщи в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив директорът на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Георги Мангараков. По думите му пожарите в понеделник и през изминалата нощ са били..

обновено на 03.08.21 в 12:29

В България новата вълна Ковид-19 ще е по-лека от последната

Вирусологът  Сергей Иванов  за четвъртата вълна с Делта варианта на Ковид-19, или как свикваме да се борим и да живеем с вируса, променил света и нас.  Задължителните имунизации и новите научни открития, коментираме с д-р Иванов. Той смята, че статистиката сочи, че до болници днес отиват по-малко хора, отколкото по същото време м.г., също и по-малко..

обновено на 03.08.21 в 10:20
Иво Инджов

Шансът за нов кабинет, и за нови избори е 50 на 50 %

Трудна и наситена седмица за политиците, работа през август и очакване на министрите в нов кабинет, който реди ИТН. Срещите и постовете, преговорите и заявките, коментираме с политолога доц. Иво Инджов . Той смята, че трудно е да се отговори на въпроса, дали ще има нов кабинет, с оглед на непрофесионалното поведение на ИТН, по отношение на..

публикувано на 03.08.21 в 10:14

Рестартирай Европа: Ковид-19 и програма "Образование"

България ще получи близо 787 млн. евро от ЕС по програма „Образование“ 2021-2027.Проектът на програмата е публикуван за обществено обсъждане до 9 август. Със средства от Европейския социален фонд+ (ЕСФ+) ще се насърчава равният достъп на всички деца и ученици до качествено и приобщаващо образование, с акцент върху уязвимите групи...

публикувано на 03.08.21 в 09:00

В Триград ще изградят парк на родопската билка

Парк на родопската билка ще изгради в Триград сдружение „Здравец“ по българо-гръцката програма „Интеррег  VА“. "За реализацията на проекта  „Floreo“ ще оборудваме наети закрити помещения и неизползваем парцел над 2 декара", съобщи пред Радио Пловдив председателят на неправителствената организация Радост Караиванова. Девинското село Триград..

публикувано на 03.08.21 в 07:13