Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повечето партии искат промени в изборния закон за лична облага

"Много малко вероятно е да бъде реализирано правителство с третия мандат", прогнозира в интервю за Радио Пловдив политологът Христо Панчугов. 

"Желанието на ИТН да върне мандата беше ясно демонстрирано, ДБ заяви при президента, че не иска да формира правителство и приемливите варианти за политически формации, които да формират кабинет изглеждат по-малко. БСП е неприемлив вариант за подкрепа от повечето политически сили в Парламента, ИМВ също не биха могли, предвид тяхната представителност в НС. А връчването на мандат на ДПС, предвид че протестите тръгнаха от росенец, би било политическо самоубийство и за презеданта", коментира политилогът като заключи, че по-вероятно е да не стигне до формирането на правителство в рамките на 45 НС.

Той посочи, че има възможност да се сформира кабинет на плаващи мнозинста около различни политики, но това е много малко вероятно. "Другото е да се отлага връчването на мандата, за да се приемат ключови реформи в изборното законодателсто. Третият вариант, разблира се, е бързо превъртане на мандатите, за да се върви към предсрочни избори", каза Панчугов.

Според него обществото не иска да има протакане, защото то може да произведе политически грешки, които да отидат доста отвъд мандата на 45 НС.

Христо Панчегов заяви, че едни нови избори най-малко ще засегнат ГЕРБ и БСП, защото те имат свое твърдо ядро избиратели, които са убедени в техните послания.

"Възможно е обаче да се мобилизира вот срещу Слави Трифонов, който досега печелеше от мълчанието си. Оттук нататък, отказвайки се от шанса, който му беше даден, да управлява, това би могло да внесе неяснота и притеснение у избирателите какво би могло да произведе едно правителство на ИТН" Христо Панчуго посочи, че такава ситуация би могла са произведе при нови избори повече вот за ДБ. "ИМВ е с неясно бъдеще, защото те влезоха на ръба и не се знае дали пак ще успеят да преминет бариерата".

Политологът беше катурочен, че българските граждани имат мотивация да гласуват и това че новият вот може да е през лятото, не означава, че избирателната активност ще е по-ниска. "Въпросът е политиците да имат какво да им предложат, какви послания ще отправят на избирателите, а и кампанията им трябва да е силно мотивираща".

Относно ефективността на гласуването по пощата Христо Панчегов беше скептичен. "Стига се до замеряне с решния без да се обяснява на хората какъв проблем решават всички промени в ИК. Това е вредно, а и откровено безумие е да се променя толкова близо до изборите изборно законодателство. Чак тогава идва проблемът с нивото на доверие на българските граждани с български пощи", каза полтилогът. 

Според  него друга голяма грешка, която се прави с машинното гласуване, са всички ефекти и неуредици, свързани с него. "Те повдигат сериозни въпроси и докато няма отговори как предотваряваме тези проблеми, да тръгне да се гласува само машинно е окровенно безхаберие от страна на политическата класа".

В заключение Христо Панчугов заяви, че повечето политически партии са се фиксирали върху това да сметнат как лично ще се облагодетелстват от една или друга от промените в изборното законодателство, отколкото да водят разговор за реалните проблеми на българската избирателна система и процес и оттам за възможните решения на тези проблеми.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

И при личните лекари, и в аптеките търсят ваксини срещу коклюш

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на кандидат-студентите, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и..

публикувано на 24.04.24 в 13:15

Далеч сме от епидемия, но е възможно това да се обсъди

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев допуска, че към края на седмицата е възможно здравните власти у нас да обсъдят обявяването на национална епидемия заради болните от коклюш. По думите му,  броят на заразените продължава да расте, като има регистрирани случаи в повече от половината страна. В 17 области има случаи на..

обновено на 24.04.24 в 11:49
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52