Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не съм сигурен, че промените в ИК ще повишат доверието в изборите

Правната комисия в парламента обсъджа на второ четене внесените от ИТН промени в Изборния кодекс. Според проекта отпадат ограниченията за секциите в чужбина, създава се нов район "Чужбина", въвежда се изцяло машинно гласуване в гoлeмитe ceĸции, видеоизлъчване и видеозаснемане в избирателните секции и в изчислителния център. Проектът предвижда още смяна на Централната избирателна комисия и обжалваемост на решенията ѝ в максимално ĸpaтĸи cpoĸoвe. 

В интервю за предаването "Дне след ден" Стоил Цицелков, заместник-председател на Обществения съвет към ЦИК каза, че  най- важното в промените на изборното законодателство е те да водят до повече доверие на избирателите и да бъдат обяснени на хората. 

"Не съм уверен, че тези промените ще доведат до повече доверие. Не съм сигулен, че те ще накарат българите да се чувстват по- сигурни и ще им даде повече избор".

Цицелков изрази пълна подкрепа  за предложението да отпадането на ограниченията за броя на секциите в чужбина с аргумента, че най- големите инвеститори в страната, каквито са сънародниците ни зад граница, трябва  да могат да дадат гласа си. "Над 180 000 души гласуваха и се радвам, че има консенсус това ограничение да остане в историята", каза Цицелков, според когото  е крайно време да има район „Чужбина“, който да осигури представителство на българите, а не те да са изнедани от това как се преразпределят гласовете им. 

Не е принципна промяна идеята за смяна на състава на ЦИК, е мнението му по това предложение. Не става дума за численост и намаляване на състава от 20 на 15 души. Много по- големи държави имат по трима до петима души комисия, които организират избора. 

Общественият съвет отдавна промотира гласуването по пощата и дистанциионното гласуване, пропомни зам. - предесаделят му. Нашето предложение е гласуването по пощата може да се случва за граждани, които са регистрирани в държави, където такава практика съществува. Тъжно, по думите му, е отпадането на експериментално дистанционно гласуване. 

Изборите на 4 април преминаха по- добре отколкото се очакваше, въпреки неяснотите около мерките и машинния вот, коментира Цицелков. Хората проявиха воля и гласуваха масово. Даже по- масово отколкото показват числата в избирателните списъци, защото е ясно е, че у нас няма 6.5 милиона избиратели и е наложително коригирането на списъците, допълни той. По думите му пропуските отколо отчитането на изборните книжа и дългачото чакане а СИК е можело да се избегне при опростовянето на протоколите, което Общественият съвет е предложил, но не се е случило.

Цялото интервюто можета де чуете в прокачения звуков файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33
Георги Харизанов

Кабинет няма да бъде сформиран в рамките на 50-то НС

Правителство няма бъде сформирано в рамките на 50-то Народно събрание. И това стана ясно още с гласуването в зала на правителството с първия мандат. Това заяви в интервю за Радио Пловдив политическият анализатор Георги Харизанов малко преди да стане ясно, че ПП-ДБ са готови да върнат незабавно втория мандат.  Той подчерта, че правителство,..

публикувано на 18.07.24 в 10:13

Стивън Гагов, роден в САЩ, доброволец в МБАЛ-Пазарджик

Стивън Гагов е роден в американския щат Флорида. Той е на 18 години и през това лято е доброволец в МБАЛ - Пазарджик.  Решил е да стане лекар и миналата година е приет да учи биология за първите 4 години, след това ще постъпи в следващ етап. Там са нужни поне 10 години обучение за най-хуманната професия. Стивън е студент в Университета на..

публикувано на 18.07.24 в 08:25
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29