Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разследват руска следа при четири взрива в складове за боеприпаси у нас

Два от взривовете са в складовете на ВМЗ Сопот в село Иганово

| обновено на 28.04.21 в 16:28

Прокуратурата и разследващите органи са открили връзка между четири инцидента с взривове в складове или производствени помещение за оръжия и боеприпаси на територията на България, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Разследванията са обединени в едно, като то се работи от Спецпрокуратурата, предаде БТА.


Първият случай е от 12 ноември 2011 г. до с. Долни дол, когато е взривен склад, собственост на дружеството "Емко", унищожено е било значително количество боеприпаси и взривни вещества, предназначени за износ в Грузия.

Вторият случай е през 2015 г. до с. Иганово, когато е взривен склад за готова продукция на ВМЗ "Сопот". Част от унищожената продукция също е била собственост на "Емко".

Третият случай е отново през 2015 г., тогава е взривен цех за производство на боеприпаси на ВМЗ "Сопот", с. Иганово. През май същата година в сградата на бившия Институт по специална техника в София възниква пожар, вследствие на който изгарят иззетите веществени доказателства по делото за взривовете на складовете на ВМЗ "Сопот". Съгласно експертизата пожарът не е възникнал в резултат на самозапалване.

Четвъртият случай е от 2020 г. до Мъглиж, когато е взривен склад за капсул-детонатори и възпламенители на завод "Арсенал".

При четирите произшествия има сходство, което ги отличава от останалите случаи на взривове в складове от същия период, според експертиза. Разследващите не са установили конкретни причини довели до взривовете, като липсват жертви и пострадали.

Във всеки от случаите има предхождащ пожар, като работната версия е, че целта му е хората в близост да се оттеглят. Периодът за гасене на пожарите вероятно е бил използване за задействане на зарядите, като това е ставало от разстояние.

И при четирите случая взривената продукция е била предназначена за износ за Грузия и Украйна.

Според прокуратурата и ДАНС може да се направи предположение за взаимовръзка между взривовете, настъпили в България, опитите за отравяне на Емилиян Гебрев, сина му и техен служител, и извършването на тежки престъпления на територията на чужди държави.

По случая с отравянето на тримата български граждани като обвиняеми са привлечени и се издирват трима руски граждани, вероятно с принадлежност към Главното разузнавателно управление на Русия, посочи Милева. Разследването е установило, че шестима руски граждани са били в България около опитите за отравяне и взривовете.
От събраните доказателства се налага изводът, че целта на действията на руските граждани е била пресичане на доставките на военна продукция към Грузия и Украйна.

От прокуратурата съобщиха още, че се работи с чешките власти с оглед установяването на връзка между взривовете в България и тези в Чехия от 2014 г. На 17 април Чехия изгони 18 служители в руското посолство в Прага и каза, че разследвания са установили връзка на руски разузнавателни служби с експлозия в чешки склад за боеприпаси. 

„ЕМКО“ ЕООД отрича да има нещо общо с взривовете във ВМЗ - Сопот. Това става ясно от позиция на дружеството.

От фирмата на оръжейния търговец Емилиян Гебрев „Емко“ обвиниха прокуратурата в опит да заблуди българската и международната общественост с неверни факти. 

От дружеството заявяват, че в най-кратки срокове  ще се аргументират подробно кои са „открито неверните и заблуждаващи твърдения“.

За първия по време взрив, разследван от прокуратурата -  през 2011 г. в склад на „Емко“ в Ловнидол, се уточнява, че съхраняваните боеприпаси са били транспортирани година по-рано от Чешката република.

Опровергава се, че взривът е бил предшестван от пожар - обстоятелство, което според говорителя на главния прокурор Сийка Милева го свързвало с останалите три.

Информацията, че боеприпасите са били предназначени за износ, в т.ч. и за Грузия, и свързването на „Емко“ с взривовете във ВМЗ Сопот, е наречена „абсолютна лъжа“.

„Тези лъжи лесно се установяват с налични документи", пишат от фирмата на Емилиян Гебрев.

И питат - защо прокуратурата поднася неверни факти, какво е правила през годините по тези разследвания , защо отново се опитва да си измие ръцете с „Емко“, вместо да търси истинските причини и виновници за тези терористични актове и накрая  - не прикрива ли държавното обвинение нещо, свързано с дейността на руските специални служби в България.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Оградата на Небет тепе е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и МК

Оградата на Небет тепе трябва да се премахне, защото е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и Министерство на културата, се казва в нова, втора за тази седмица позиция на Института за опазване на културното наследство. От там уточняват, че становището им е последователно и непроменено от 2022 година досега, като препоръката  към община..

обновено на 19.04.24 в 15:23

Тържествено откриват Градската градина на Пловдив

С богата тридневна програма официално откриват обновената Първа градска градина в България, създадена 1878 година в Пловдив. Церемонията по откриването започва след малко повече от два часа на централната алея в градината на ул. „Христо Г. Данов“.  Веднага след прерязването на лентата пространството ще бъде огласено от Държавна опера –Пловдив...

обновено на 19.04.24 в 15:22

Предстоят спорове дали ул. "Христо Г. Данов" да бъде пешеходна

Шест комисии в Общинския съвет допуснаха в зала да се гледа предложението на районният кмет Георги Стаменов част от улица „Христо Г. Данов“ да стане пешеходна зона. Мнението на съветниците от различните групи в Общинския съвет не е еднозначно, тъй като има протести и от страна на живущите в този участък, както и на собствениците на магазини, а..

обновено на 19.04.24 в 15:14

7 г. затвор за командоса, убил полицай в любовен триъгълник

С окончателно решение Върховния касационен съд наложи ефективна присъда от 7 г. затвор за бившия сержант от карловската бригада Ангел Желязков.    На 20 май 2018 година той уби полицая Добромир Лазаров в "Кючук Париж" след яростен скандал за жена, която споделяли и двамата.   Делото премина през няколко противоположни обрата, като първоначално..

публикувано на 19.04.24 в 15:04

Обмисля се 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна

МОН обмисля да предложи 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна, съобщи служебният министър Галин Цоков в Пловдив.  Предложението ще бъде взето днес или най-късно утре, след анализ на всички данни от страната. Тъй като много кметове на общини вече обявиха 2-ри май за неучебен, министърът уточни, че подобно решение на просветното ведомство ще..

обновено на 19.04.24 в 13:39