Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОбС - Велинград против смяната на името на града

Общинският съвет във Велинград разпространи декларация, с която се обявява против предложението за смяна на името на града. 

Идеята за това е на евродепутата Андрей Ковачев. Според велинградските общинари тази тема допълнително ще задълбочи разделението в обществото. 

В декларацията се припомня, че Велинград е обявен за балнеоложки курорт през 1951-ва година и с международно значение през 1981-ва. През 2005-та година градът е обявен за „СПА столица на България“, а три години по-късно и за „СПА -столица на Балканите“.

Подобни опити за промяна на името на града не издържат на моралната и на гражданската висота на духа на велинградчани, се казва още в декрарацията.

Общинските съветници са категорични, че ако тази идея продължи да се развива, то във Велинград ще бъде организиран референдум. „Сигурни сме, че ще можем да защитим името на своя град", се казва в декларацията. 

Позицията ще бъде изпратена до председателя на НС Ива Митева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Министърът на МВР отхвърли обвиненията за провокация срещу Димитър Стоянов

МВР свиква Национално съвещание, след празниците, във връзка спредстоящите избори и противодействие на търговията с гласове, това съобщи в Пазарджик министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.  Интерактивна карта ще следи в кои райони се купуват гласове, каза Калин Стоянов:  "Става въпрос за система, която онлайн ще дава информация къде, кога,..

публикувано на 24.04.24 в 13:06

Брестовица отново на протест заради замърсената с манган вода

Жители на Брестовица организират пореден протест, като в края на работния ден (17 ч.) ще блокират Околовръстния път и Пещерско шосе в Пловдив. Недоволството им е породено от качеството на питейната вода в селото, която е с наличие на манган, мътна и негодна за пиене. „Повече няма да се отлага проблемът и да се правят компромиси с питейната..

обновено на 24.04.24 в 11:23

Арменската общност отбелязва 109 г. от геноцида над арменския народ

С кръводарителска акция арменската общност в Пловдив отбелязва 109-та годишнина от  геноцида над народа им. Тя ще премине под надслов "Дарена кръв за пролята кръв" и ще се проведе на площада пред Общината от 11 до 15 ч. Идеята е ужасът на кръвопролитията да бъде превърнат в безценен дар за живот. На днешната дата през 1915 г. в османската..

обновено на 24.04.24 в 11:23

Иван Петков-Бебето отново ще води листата на БСП в Пловдив

На свое заседание снощи Градската конференция на БСП – Пловдив подреди листата си за предстоящите парламентарни избори. С близо 71% от  гласовете социалистите определиха за водач на листата си Иван Петков.  След него се нареждат Катя Стоилова, Анастас Ангелов, Теодор Христов, Филип Бакалски, Стефан Георгиев, Пламен Назаров, Йовка Златева, Румен..

публикувано на 24.04.24 в 10:23

Панаир на учебните предприятия „Млад предприемач“ започва в Пловдив

В Пловдив се открива XXVII Панаир на учебните предприятия „Млад предприемач“. В него ще участват над 700 ученици със 124 учебни предприятия от България, Румъния и Сърбия и др. Участниците  имат дейности в различни сфери: недвижими имоти, банкова дейност, застраховане, търговия на едро и дребно с различни хранителни и нехранителни стоки;..

обновено на 24.04.24 в 07:24