Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДБ ще се отнесе отговорно, ако получи трети мандат

Манол Пейков
Снимка: БГНЕС

„Демократична България“ има компетентността и желанието да управлява, но това не може да става на всяка цена. Ние имаме в момента 27 депутати, това означава, че ние сме малцинство. Последните гласувания в пленарна зала, по абсолютно ключиви теми, първата от тях – главния прокурор и неговите изслушвания показват, че има едно мнозинство на статуквото, което е неминуемо и неизбежно, когато става дума за опит за каквито и да било важни за държавата реформи“, това заяви в интервю за Радио Пловдив пловдивският депутат от „Демократична България“ Манол Пейков.

Той каза, че ако „Демократична България“ получи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство, коалицията ще се отнесе отговорно към него.

„Предвид настоящата ситуация, предвид факта, че привидна подкрепа от почти всички партии ще има за един подобен мандат, но реално, когато започне работата на едно такова правителство, то ще бъде бламирано непрестанно в пленарна зала, вероятността е този мандат да бъде върнат“, каза още Манол Пейков.

Той е категоричен, че няма опция „Демократична България“ да подкрепи БСП, ако се стигне до връчване на проучвателен мандат на столетницата.

Манол Пейков коментира и патовата ситуация от вчера, когато заседанието на НС се провали, заради отхвърлената проектопрограма на парламента, а днес тя е променена. От нея отпаднаха първо четене на промените в Закона за политическите партии и предложението за намаляване на партийната субсидия от 8 на 1 лев за действителен глас. Отпадат и трите проекта за създаване на временни комисии, две от които за проверка на обектите на територията на лесопарк Росенец, внесени поотделно от ГЕРБ и Демократична България, и проект на решение за създаване на временна комисия, която да установи фактите и обстоятелствата при използване на сълзотворен газ от органите на реда срещу протестиращи граждани миналото лято.

„Политиката е изкуство на компромиса. Трябва да се търси възможност, при наличната патова ситуация, и при начина по който три партии, които привидно нямат обща политическа платформа, дори в пленарна зала те са врагове – БСП, ГЕРБ и ДПС, те показаха мускули, за да ни кажат „ето, ние можем да правим каквото искаме, ние сме тези, които управляват процеса“, защото трите нови партии имат 92 депутати, което е абсолютно недостатъчно за вземане на решения. За мен това е много малка цена, която трябва да се плати, за да може да се гласуват промените в Изборния кодекс. Защото това ще доведе до много по-добро представителство на следващите избори. А при положение, че съвсем очевидно се върви към следващи избори, това според мен е най-важната задача“, коментира още Пейков.

Цялото интервю с Манол Пейков можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33