Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Отварят нощните клубове, отпадат зелените коридори за пазаруване

Нощните клубове отварят тази вечер врати за пръв път от края на октомври миналата година. Най-нетърпеливите дискотеки отвориха още в полунощ на 29 април,следвайки до часа заповедта на здравния министър. Деян Найденов, собственик на верига клбуове в Пловдив, сподели че с нетърпение са чакали този момент.

Още една мярка за борба с коронавируса отпада от първи май коридори за възрастни при пазаруване в хранителни магазини няма да има. От 1 май отпада изискването магазините за хранителни стоки да осигуряват „коридор“ за пазаруване на възрастни хора в часовия диапазон от 8.30 ч. до 10.30 ч.

От 1 май, събота, отпада изискването магазините за хранителни стоки да осигуряват „коридор“ за пазаруване на възрастни хора в часовия диапазон от 8.30 ч. до 10.30 ч. Това нарежда министърът на здравеопазването със своя заповед, издадена днес - 29 април, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

През месец май присъственият учебен процес на учениците от 5-ти до 12-клас ще се осъществява при спазването на графика:

а) на 5.05.2021 г. и 7.05.2021 г. – присъствено се обучават учениците от 5, 9 и 12 клас, за останалите класове присъственото обучение се преустановява;

б) от 10.05.2021 г. до 14.05.2021 г. – присъствено се обучават учениците от 5, 6, 9, 11 и 12 клас, за останалите класове присъственото обучение се преустановява;

в) от 17.05.2021 г. до 28.05.2021 г. – присъствено се обучават учениците от 6, 7, 8, 10 и 11 клас, за останалите класове присъственото обучение се преустановява.

Графикът не се отнася за учениците от пети до дванадесети клас, обучавани в слети паралелки и в паралелки, които са единствени в съответния клас на училището, както и за учениците, които се обучават в специалните училища за ученици със сензорни увреждания, които провеждат редовни присъствени занятия.

От началото на месец май спортните състезания за всички възрастови групи се провеждат без публика.

Изключение се допуска за провеждането на спортни състезания на открито, с публика – при заемане на 30% от местата, но не повече от 1 000 души на сектор, спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 м. и носене на защитни маски за лице.

Със същата заповед е отменено ограничението за работа на заведенията за хранене и развлечения в часовия диапазон между 06.00-23.00 часа.


Още от категорията
Стойчо Кацаров

Малки екипи могат да работят без маски

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров издаде заповед, съгласно която за работните колективи до 7 души може да се допусне изключение от изискването за носене на защитна маска. Това ще става по преценка на работодателите, органите по назначаване и физическите и юридически лица - собственици или управители на обекти с обществено..

публикувано на 15.06.21 в 19:44

Община Пловдив обяви първото класиране за прием в първи клас

Почти 94% от  кандидатите за първи клас за новата учебна година  са приети по първо желание в общинските училища чрез централизирано електронно класиране.  3082 деца са кандидатствали за прием в първи клас, като от обявените 3325 свободни места все още незаети остават 392.   Некласираните деца са 149, като за 117 от тях родителите са..

обновено на 15.06.21 в 17:32

Карлово търси МК, за да спаси старата Тъкачна фабрика

Община Карлово сезира Министерството на културата за бездействието на собственика да поддържа сградата на тъкачната фабрика на братята Евлоги и Христо Георгиеви – която е паметник на културата, както и за възпрепятстване на работата на общината да го направи. При последните дъждове е пострадал покривът на една от сградите, съобщи заместник -..

обновено на 15.06.21 в 17:32

В Пловдив асфалтират още три улици от Водния проект

До утре ще са готови улиците „Порто Лагос“ и „Въча“, а веднага след това стартира асфалтирането на „Тимок“, която трябва да е готова до края на седмицата, съобщиха от фирмата изпълнител „Европейски пътища“ АД. През следващата седмица започва асфалтиране и на улиците в кв. „Захарна фабрика“, също част от Водния проект. Напълно подготвени за полагане на..

публикувано на 15.06.21 в 16:57

Откриха летния туристически сезон в Пампорово

Днес се открива летният туристически сезон в Пампорово. В предложенията на планинския курорт за сезона са включени медицински програми за профилактика и възстановяване в условията на продължаваща пандемия от Covid-19. Те са насочени към стимулиране на имунната система чрез действието на планинския климат. Предвидени са комплекси и за физическо и..

публикувано на 15.06.21 в 15:37