Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Шествие с иконата на Богородица в Бачковския манастир

| обновено на 03.05.21 в 17:13
7
Снимка: Александър Георгиев, Радио Пловдив

Над сто души се включиха в традиционното за Втория ден на Великден литийно шествие с иконата на Света Богородица от Бачковския манастир до местността Клувията. Още рано сутринта дворът на Светата обител се изпълни с хора, пристигнали от различни краища на страната и чужбина. За втора поредна година шествието по пътя до гористата местност се провежда с ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса. Вярващите пристъпиха в храма с маски, а по стръмния път иконата не се носеше на специална платформа, а от двама души, които се сменяха периодично с други двама.

В началото на шествието игуменът на манастира Епископ Сионий отправи послание към вярващите:

"На нашия народ, на нашата страна са изключително необходими сега братолюбие, приятелство, единение и милост помежду ни". 

Заради мерките хората тази година са по-малко, но всеки от тях пристига със своята лична вяра в чудесата.  Според древната легенда две овчарчета намерили иконата скрита в пещера над манастира и я върнали в храма, като от векове на днешния ден тя изминава пътя дотам.  От съображения за сигурност шествието не се провежда с оригиналната икона, а с нейно копие. Вечерта отново се връща в манастирския храм.  Тази година курбан в местността Клувията няма, а събраните за тази цел средства и хранителни продукти ще се дарят на бедните.  

Миряните, които тази година ще посетят Светата обител, ще могат да видят двата параклиса „Свети Апостоли“ и „Свети Теодори“, както и обновения притвор на манастира, където завърши възстановяването на северната стена.  Ремонтирани са и стаите за поклоници в южната част на двора. 

Светъл понеделник в Бачковския манастир

Галерия

Още от категорията

ЦИК решава кой ще оглави РИК в Пловдивска област и в Пазарджик

Районната избирателна комисия за Пловдив-град ще бъде председателствана от Спас Шуманов от ГЕРБ/СДС, стана ясно след консултациите между парламентарно представените политически сили и временно изпълняващия длъжността областен управител Петър Петров.  Секретар ще бъде Радина Петрова от ДПС.  Зам.-председатели ще бъдат Ивайло Василев от „Има такъв..

публикувано на 15.05.21 в 12:56

Над 100 доброволци чистиха Сахат тепе, изнесоха тонове отпадъци

Над 100 доброволци и повече от 50 души административен персонал и работници от "Градини и паркове" се включиха в днешното почистване на Дановия хълм. Акцията е съвместна между Община Пловдив, район "Централен", "БГ Бъди активен", други сдружения и фирми.  "Благодарни сме на всички хора, които активно помагат за опазването и развитието на..

публикувано на 15.05.21 в 12:36
Фратьо Куртев

Спешен ремонт спасява сопотската болница

От спешен оздравителен ремонт се нуждае сопотската болница за долекуване “Иван Раев“, установи Временната комисия към Общинския съвет, създадена да проучи и анализира състоянието на местната болница. Петчленната комисия излезе с подробен доклад относно финансите, управлението и състоянието на материално-техническата база. Препоръчва се..

публикувано на 15.05.21 в 11:05

Започват консултации за съставите на РИК в Пловдив и Пазарджик

В Областните администрации в Пловдив и Пазарджик ще се проведат консултациите за състав на Районните избирателни комисии за предсрочните парламентарни избори на 11 юли.  За РИК – 16 в Пловдив - град и за РИК – 17 в Пловдивска област консултациите са съответно в 10 и 11 часа.  От 11.30 ч. е заседанието за състава на РИК – Пазарджик. Поканени за..

обновено на 15.05.21 в 09:45

Затварят улици край стадион "Локомотив" заради мача с ЦСКА

Изцяло или поетапно ще се спира движението на пътни превозни средства, включително и на автобусите от масовия градски транспорт, по улици около стадион „Локомотив“ за  времето  от 18:00  до 23:00 часа.  Това съобщиха от ОП „Организация и контрол на транспорта“.  Причината е футболната среща между отборите на „Локомотив“ (Пловдив)  и  ЦСКА..

публикувано на 15.05.21 в 08:57