Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Понякога и песимизъмът ни на българи може да бъде победен

Браво на община и на фондацията за визията на Голямата Базилика!

За Епископската базиликата говорим в програма "Точно днес" с Лаврен Петров, галерист, внук на големия наш художник Цанко Лавренов. От него повече и за най - новата книга на Ружа Маринска наречена "За изкуството". В интервюто става реч и за частните музеи в Пловдив, които отвориха врати за посещения. 

Лаврен Петров каза, че силно се надява пандемията да не създава повече проблеми и да не прекъсва културния живот. 

"Само преди седмица представихме в Пловдив книгата на Ружа Маринска, която е изключително издание, сборник с научни статии и публикации, писани за повече от 50 години, като в него не са включени книгите на авторката", поясни Петров. Той смята, че Маринска е една от големите фигури в съвременната българска култура, тя е критик и изследовател на изкуството, преподавател. 

"Книгата има място във всяка една библиотека, но това не е четиво, което да е лесно за осмисляне. Поразителното е, че Ружа Маринска пише без да й влияе времето, при нея няма разлика в написаното в периода преди 1989 година и след това", смята Лаврен Петров.

За дейността на фондация "Цанко Лавренов": Проектът "Христо Берберов" ще бъде на дневен ред, и там предвиждаме да се мине през голяма национална избожба съвместно със СБХ и НБУ. Ще има и няколко филма, посветени на художника, както и изложба в началото на 2022 година. 

За Епископската базилика на Филипопол: "Посетихме музея и се радвам, че личи съвместна работа на общината и фондация "Америка за България". Световен паметник е тази Базилика, и това, което ме порази е невероятната атмосфера, която е създадена. Липсва всичко, което може да бъде недостатък на българските музеи, като липсата на средствата. Там всичко е направено по модерен и бляскъв начин. Работят изключително любезни хора, които според мен са мотивирани."

За частните музеи и галерии в Пловдив: "Акцент са колекциите на Димитър Георгиев и на семейство Джуркови. Това са реализирни хора, които реставрират стари къщи, обзавеждат ги, и излагат колекции от българско изкуство, събирани с години. Това е нещо, което липсва в България. Според мен този нов момент ще роди много нови проекти, които ще дадат по-голямо самочувствие на галеристите."

Галерия

Още от категорията

В "Срещите" разговор за паметта, творците и пловдивската бохема

Тази събота в „Срещите” - един разговор с проф. Аксиния Джурова за паметта, за света на творците, за пловдивската бохема и пловдивската школа в изобразителното изкуство. Разговаряме по седемтомника на проф. Джурова „Изчезващата памет. Срещи по пътя”. Слушайте ни, ще бъде интересно!

обновено на 15.05.21 в 08:49

НГСЕИ чества с изложба 45-та си годишнина

Националната гимназия за сценични и екранни изкуства ще отбележи своята 45-та годишнина с голяма изложба в Залите за временни експозиции на ул. „Княз Александър I“ №15. Официалното откриване е днес от 11:00 до 12:30 ч. Училището е създадено през 1975 г. по инициатива на пловдивските театрали Светослав Генев, Атанас Бояджиев, Веселин Ковачев и..

публикувано на 15.05.21 в 08:41

В РИМ - Пловдив показват оригиналната сабя на Раковски

В рубриката "Експонат на месеца" е представена оригиналната сабя на Георги Стойков Раковски, която е собственост на Регионалния исторически музей в Русе и гостува на Регионалния исторически музей в Пловдив. Оръжието е един от акцентите в изложбата, посветена на 200 години от рождението на основателя на българското националноосвободително движение,..

публикувано на 15.05.21 в 08:29

Георги Господинов с голямата награда на фестивала "Орфей"

Георги Господинов е носителят на Голямата награда на Международния поетичен фестивал „Орфей Пловдив 2021“. Отличието се връчва за изключителен принос към поезията.  В 4 годишната история на форума то се присъжда за втори път, като първият му носител е Златомир Златанов. Един от организаторите на „Орфей“ Антон Баев с мотива: "Ако Златомир..

обновено на 14.05.21 в 19:04

"Да послушаме кино" с Хилда Казасян и звездни музиканти

Дългоочаквана среща със слънчевата Хилда Казасян, която обещава да ни подари празник, на предстоящия концерт  „Да послушаме кино“, който ще се случи следващата сряда! "Това,че в Пловдив е един от първите концерти от така отлаганата втора част на турнето, ме прави истински щастлива, защото искрената ми обич към пловдив, усещам и от публиката към..

обновено на 14.05.21 в 17:41