Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Художникът - богослов Теодор Пеев представя "Различности"

Роденият в Асеновград  богослов и художник, дългогодишен секретар на Бачковския Манастир  и потомък на възрожднеци  Теодор Пеев чуйте с разказ за неговото наследство от знаковите му предци, сред които и бележития родоповед  Стою Шишков,  и участници в Априлското въстание.  Повод за разговора с него е и предстоящата  живописна изложба на Теодор Пеев с любопитно заглавие „Различности“ в Асеновград. Откриването й е на 7 май.

"Всеки човек носи в себе си божия код. Да се оставим на божията воля, на добротата, на доброто дело, на съвместното разбирателство. Тази доброта е пътят, който ще ни изведе  към него". Това заяви Теодор Пеев – богослов, художник и родоизследовател.

По думите на Пеев, към свещените места в околностите на Пловдив, Асеновград, в Родопите - Караджов камък, светилището в Долнослав, Белинташ, Драганица, трябва да се пристъпва интердисциплинарно, а не – строго научно. Невинаги науката е помощник и отговор на въпросите, които си задаваме.  

„Само интердисциплинарният подход и богословието в най-общия му  вид могат да дадат отговор за мястото на Бога  и в езическите времена, и в сегашното време, което е изключително важно за съвременния човек.

И във физическите, и в новите времена Бог е съществувал, той е вечен, но му са се кланяли по различен начин и това няма значение. В свещените места от езическо време, които  са и в основата на документалния филм на Цветан Симеонов  „Свещения път“  с участието на Теодор Пеев, се виждат елементи, характерни  и за по-късното християнство.

Бог е в сърцата ни и в умовете ни и ние ежедневно  трябва да си спомняме за завета си с него. Единението с Бог е важно не само няколко пъти в годината“.

Интервютата чуйте от звуковите файлове:


Още от категорията

При вот всичко е в ръцете на изборната администрация

"До голяма степен е възможно нашият Коституционен съд да се облегне на практиката на други подобни институции н държави-членки на ЕС/ преди всичко на германския Конституционен съд/, който през 2009 г. отмени машинното гласуване", Това коментира пред Радио Пловдив Борислав Цеков от Института за модерна политика за промяната в Изборния кодекс, която..

публикувано на 07.05.21 в 13:22

В Пловдив стартират тестовете за T-клетъчен имунитет за Ковид-19

В ДКЦ „Пълмед“ - Пловдив стартират от днес, 7 май тестовете за качествено определяне на клетъчен имунитет към SARS-CoV-2 чрез eнзимно-свързан имуносорбентен точков анализ (ELISpot).  Благодарение на високо технологичната апаратурата, инсталирана в лабораториите на медицинския център чрез ELISpot тест може да се провери дали организмът ни има..

обновено на 07.05.21 в 11:56
Акад. Богдан Петрунов

Няма как да постигнем колективен имунитет през тази година

Академик  Богдан Петрунов е наш събеседник, за новите щамове и ваксините, за трета доза от "Пфайзер" и "Модерна", или как ще продължава имунизацията до достигане на колективен имунитет в България.  Известният наш алеголог и имунолог подчерта, че е важно да засилим ваксинацията в максимална степен, в края на третата вълна от Ковид-19. "Тя показа..

обновено на 07.05.21 в 11:17
Петър Славов

Машинното гласуване няма пороците на чувалите с бюлетини

Адвокат  Петър Славов питаме за промените в Изборния кодекс, за атакатуването на текстове в него от ГЕРБ в Конституционния съд, както и за оттеглената кандидатура на Красимир Ципов за председател на ЦИК, и за свиканите нови консултации в петък при президента.  Петър Славов отбеляза в началото, че председател на ЦИК не е задължително да бъде излъчен..

обновено на 07.05.21 в 10:26

"Рестартирай Европа" - COVID-19 и имунизационния календар

Седмицата от 26-ти април до 2-ри май e обявена за Европейска имунизационна седмица като мотото й бе „Ваксините сближават“. Тя се отбелязва от 2008-ма година и за малко повече от десетилетие се превърна в глобална инициатива в подкрепа на ваксините срещу заразните болести. Тази година тя съвпадна с най- мащабната до момента кампания срещу..

публикувано на 07.05.21 в 09:59