Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

И публиката с равен дял на ЕП за оценка в наградите LUX

През последните повече от 10 години  филмовата награда LUX спомогна за популяризирането на над 100 филма , подкрепяйки разпространението на европейски  продукции и копродукции в опит да преодолее езиковите и дистрибуторските бариери пред европейската филмова индустрия. През 2020 г. Европейският парламент и Европейската филмова академия, заедно с Европейската комисия, решиха да променят наградата LUX за кино с амбиция да бъде привлечена повече публика за повече  европейски киноленти. Режисьорът Андрей Слабаков - член на Европейската комисия за култура коментира новия момент в присъждането на приза, превърнал се в синоним на качествено правене на филми:

 „Тази година  с радост мога да кажае че в оценяването вече участва и публиката – 50% за публиката и 50%  за Парламента, което е много е положително. Един филм трябва да бъде гледан от зрителите, защото да се правят бутикови филми,  които никой не иска да ги гледа, не е най-сполучливото. Радвам се, че ЕП е решил да има такива награди, защото това е единственият Парламент в света, който дава награда за кино. LUX означава „светлина“ и идеята е да е знаков и да осветлява важни теми за европейските и не само, за европейските държави.“

През 2019  г  европейските кинотворци са продуцирали 1881 филма – над два пъти повече  от направените в САЩ 814. Американските филми обаче  представляват над 60% от пазара в ЕС в сравнение с  29% дял на европейските филми. До голяма степен това се дължи на факта, че  по-голямата част от европейските филми не се прожектират извън страната на техния произход.  Затова филмите, които се конкурират за Наградата LUX на публиката, получават субтитри на 24-те официални езика на ЕС, за да могат хиляди европейци да ги видят и да гласуват за тях.

А.Слабаков:  „По този начин се  насърчава сътрудничеството. Но там има проблем. Определени държави обикновено успяват да направят копродукции, но ние не сме сред тях или участваме като миноритарни продуценти. И не сме само ние. Най-много пари получават Франция, Германия, Испания, Италия, някой друг датски филм. Ние сме там, където графиката е като права линия долу с 16-17 държави, където спрямо парите, които са взели другите държави, ние сме до практическата нула. Сега се опитваме да обърнем системата за оценяване на проекти и срещаме разбиране от Мария Габриел и Комисията по култура.“

Благодарение на  сътрудничеството между ЕП, програма „Творческа Европа“ и  Europa Sinemas  с мрежа от над 1200 кина, публиката в цяла Европа може да се наслаждава на уникални едновременни прожекции, свързващи  зрителите и създателите на филми чрез интерактивни дискусии на живо. Финалистите са селектирани от жури, съставено от професионалисти.  Трите номинирани филма за 2021 г. бяха представени на виртуална церемония на Европейската филмова академия в Берлин на 12 декември 2020г. Фазата „Гледай и гласувай“ ще продължи до 23 май 2021 г. Посланикът на инициативата „27 пъти кино“ режисьорът  Крис Захариев коментира:

 „Трите филма са много различни, но всеки има номинация за „Оскар“. Първият се казва „Колектив“ на румънския режисьор Александър Нанау – документален, разследващ. Вторият е  „Тяло Христово“ на Ян Комаса – интересна драма и докосваща човешка история. Третият – „Още по едно“ на Томас Винтерберг, който е номиниран и за най-добър чуждестранен филм на „Оскарите“ , и за най-добра режисура. Говорим за най-добрите от най-добрите. В цяла Европа се организират прожекции с „вход свободен“ и фестивалите си отварят вратите за зях. В България – също могат да се гледат онлайн на сайта на Европейския Парламент в България.  В момента са активни филмите „Колектив“ и „Тяло Христово“, след няколко дни в рамките на „София филм фест“ ще бъде излъчен и „Още по едно“ в истинските киносалони“.

Гласуването  започна на 13 декември 2020 и предстои да приключи на 23 май. Валидна е единствено последно подадената оценка.Победителят ще бъде обявен на 9 юни 2021 по време на официална церемония в Европейския парламент в Страсбург. 


Още от категорията

В Пловдив стартират тестовете за T-клетъчен имунитет за Ковид-19

В ДКЦ „Пълмед“ - Пловдив стартират от днес, 7 май тестовете за качествено определяне на клетъчен имунитет към SARS-CoV-2 чрез eнзимно-свързан имуносорбентен точков анализ (ELISpot).  Благодарение на високо технологичната апаратурата, инсталирана в лабораториите на медицинския център чрез ELISpot тест може да се провери дали организмът ни има..

обновено на 07.05.21 в 11:56
Акад. Богдан Петрунов

Няма как да постигнем колективен имунитет през тази година

Академик  Богдан Петрунов е наш събеседник, за новите щамове и ваксините, за трета доза от "Пфайзер" и "Модерна", или как ще продължава имунизацията до достигане на колективен имунитет в България.  Известният наш алеголог и имунолог подчерта, че е важно да засилим ваксинацията в максимална степен, в края на третата вълна от Ковид-19. "Тя показа..

обновено на 07.05.21 в 11:17
Петър Славов

Машинното гласуване няма пороците на чувалите с бюлетини

Адвокат  Петър Славов питаме за промените в Изборния кодекс, за атакатуването на текстове в него от ГЕРБ в Конституционния съд, както и за оттеглената кандидатура на Красимир Ципов за председател на ЦИК, и за свиканите нови консултации в петък при президента.  Петър Славов отбеляза в началото, че председател на ЦИК не е задължително да бъде излъчен..

обновено на 07.05.21 в 10:26

"Рестартирай Европа" - COVID-19 и имунизационния календар

Седмицата от 26-ти април до 2-ри май e обявена за Европейска имунизационна седмица като мотото й бе „Ваксините сближават“. Тя се отбелязва от 2008-ма година и за малко повече от десетилетие се превърна в глобална инициатива в подкрепа на ваксините срещу заразните болести. Тази година тя съвпадна с най- мащабната до момента кампания срещу..

публикувано на 07.05.21 в 09:59

Най-ценен е човешкият живот, да се самосезираме за смъртта

За бъдещето, за миналото, за интерпретациите днес и за националния дух в една светла и празнична седмица, но натоварена със силни политически страсти, разговаряме с Георги Господинов, който днес празнува имен ден. Преди няколко седмици той получи наградата на фестивала „Узедомски литературни дни“, която е в подкрепа на „европейския диалог..

публикувано на 06.05.21 в 12:35