Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Здравко Димитров: Нов градски заем ще има, няма да вдигаме данъците

| обновено на 05.05.21 в 10:22

В действащия усройствен план на Пловдив има разработена перспектива за ефективна транспортно – комуникационна система, която да надгради сега съществуващите реалности и ако се реализира, градът ще забрави за всички задръствания и трудностите по трафика. За това обаче ще са нужни един милиард лева до 2040 година.  

Тези планове фигурират в обръщението на кмета на Пловдив Здравко Димитров към плодивчани, в търсене на обществена подкрепа за тегленето на нов заем от над 113 милиона лева  за 11  крупни инфраструктурни проекта. Идеята е тази пари да се взмета от  „Фонда за устойчиви градове“.

За тези  приоритетни проекти за града ще се проведе широко обществено  проучване.  

"Те са наложителни – видяхме едно затваряне на Околовръстното шосе за необходим ремонт до какво доведе", кааз кметът на Пловдив Здравко Димитров.

Пловдив е привлекателен град за нови жители и студенти.  Тегленето на заеми е стандартна процедура за всяко бизнес начинание. Няма драма в това да се вземат кредити и да се връщат  с разумна лихва, в рамките на 20-25 години.  След около три години, когато се наложи това, Пловдив ще е изплатил предишните си заеми -  увери кметът. Той отново изтъкна нетърпящите отлагани начинания – пробивът под  Водната палата, външната тангента за облекчаване на вътрешния трафик и други. 

Избраното финансиране е удобно и ефикасно за предвидените дейности.  Заемодателят също прави своите проучвания.

Голямото обществено обсъждане с гражданите  е насрочено за 12  май.  Това са пари, които ще връщаме всчики заедно, изтъкна Здравко Димитров. 

Няма възможност за повече данъчни отстъпки пред бизнеса,  надяваме се и на държавна помощ, призна той. 

На този етап все пак не се очертава повишаване на общинските данъци, но, дано пандемията не продължи дълго, добави кметът на Пловдив.


Още от категорията

45 тона боклуци извозиха от незаконно сметище в "Южен"

45 тона боклуци са извозени от нерегламентирано сметище в район на ул. „Акад. Петър Динеков“ в район „Южен“.   То се е образувало около изоставен контейнер в търговска база „Лъч“. Три самосвала са направили общо 9 курса, зада избозят боклуците, в непосредствена блозост до които са  жилищните блокове на ул. „Студенец“. Директорът на..

публикувано на 18.06.21 в 11:17

Възстановяват зеленина, унищожена от паркиращи коли

Унищожената зелена площ пред пловдивската детска градина „Славей“ на ул. „Полковник Сава Муткуров“ в район "Северен" ще бъде възстановена. Това заяви директорът на „Градини и паркове“ Веселин Козарев след проверка по сигнали на граждани.  В момента мястото е безогледно отъпкано от постоянно паркиращи автомобили, но с поставянето на подходящи..

публикувано на 18.06.21 в 09:52

Затвориха пътя за Чудните мостове, пороите го разрушиха

Пътят към туристическата дестинация “Чудните мостове” в Родопите е разрушен и наводнен от обилните порои, паднали тази нощ. Шосето е затворено, а реката, която се движи успоредно на платното, е излязла от коритото си и е унищожила тесния пътен участък.  Трябва спешна помощ от правителството за ремонта на 7-километровата отсечка от пътя, тъй като..

публикувано на 18.06.21 в 07:56

НВО по математика за над 10 700 ученици в Пловдив и областта

Днес се провежда Национално външно оценяване по математика в 7 и в 10 клас за над 111 хиляди ученици в страната. За първи път в системата на българското образование ще се проведа НВО и в 10 клас, по изпита по математика ще се яват 4 879 ученици в Пловдив и областта.  Ангажирани са всички гимназии, както и средните училища, които ще проведат..

обновено на 18.06.21 в 06:38

110 са новите случаи на КОВИД-19, 10 от тях - в Пловдивско

110 са новозаразените с КОВИД-19 у нас за последните 24 часа. Под процент са положителните проби от направените 13 668 теста.  В Пловдивска област новите случаи са 10, в Пазарджишка – 5, в Смолянска – 4.  През изминалото денонощие са починали 23 души. Излекуваните са 417.  1764 са хоспитализираните, от които 215 са в интензивни отделения.  През..

публикувано на 18.06.21 в 06:35