Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да си акушерка е призвание, отдаденост и любов

В Международния ден на акушерката, който се  отбелязват днес в над 50 страни по света, говорим  с пловдивската акушерка Петя Запрянова. Тя е акушерка №1 в Европа за 2020 година и е член  на УС на Алианса на българските акушерки. Според нея да си на първа линия до майката, до новороденото е нещо невероятно и тя го прави вече 30  години.

Аз съм се посветила на тази професия. Гордея се с този избор", категорична е Запрянова и споделя, че през последната година в условията на пандемията от Ковид се работи трудно и при спазване на строги мерки и изисквания.

Всички колеги в страната работим трудно. Работим с непрекъсната грижа за майките и бебетата, пазим и тях и нас. Спазваме указанията на Министерство на здравеопазването. Когато се налага обаче, да си с екипировка с часове, когато има пациенти с ковид, наистина е много трудно да работиш", допълва акушерката.
По думите й  поради мерките, татковците не могат да присъстват на раждането на своето дете, свижданията са ограничени, а бременните са лишени от така нужната подкрепа на половинките си в този момент.

„Тука е нашето място, на акушерките. Стремим се в този момент да компенсираме тази загриженост, за да не се чувстват самотни в този важен за тях момент“, разказва Запрянова.

Тя допълни, че в болницата,  в която работи, има специализирано отделение за грижа за бременни и родилки с ковид и вече е имало такива случаи. За тях се полагат всички необходими грижи.

Според нея пандемията се е отразила на бъдещите майки. Бременните  се притесняват много повече от останалите хора при положителен тест, защото носят още един живот и са отговорни за него.

Това много стресира жените. В момента са спрени училищата за бременни. От Алианса на българските акушерки, за да сме близо до родилките,  стартирахме една успешна онлайн кампания „Акушерките близо до майките“. Опитваме се да им помагаме, за да получат пренатална подготовка, а и да  ги успокояваме, когато имат притеснения около заболяването", допълни Запрянова.

По думите  й е рано да се каже дали ще има бейби бум  у нас заради коронокризата. Факт е обаче, че се увеличават ражданията през последните месеци. В болница Селена до момента има 870 ражданията, които са повече спрямо същия период на 2020 година.

Акушерката сподели, че през последните години, има сериозен отлив от професията и все по-малко от дипломираните остават да работят у нас.

За днешния празник тя пожела на всички свои колеги здраве и да продължат да творят чудеса.

Всеки нов живот е едно малко  чудо, което се ражда в нашите ръце“.

Целият разговор може да чуете в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Промените в Конституцията създават риск Радев да я наруши

"След промените в Конституцията от края на декември 2023-та като че ли не очаквахме толкова бързо  да реализират своето действие новите разпоредби по повод на формирането на служебното правителство и насрочването на парламентарните избори.  Проявяват се две задължения и в зависимост от това, на кое от тях ще придадем по-голямата тежест, зависи и как ще..

публикувано на 29.03.24 в 11:19

Млад мъж дарява инвалидни колички в Първомайско

Млад мъж от първомайското село Бяла река събира и след това дарява инвалидни колички и столове на хора с увреждания в нужда. 29-годишният Димитър Иванов, който в продължение на няколко години е живял в Съединените щати, е от младите хора, които са се завърнали в България. Той се занимава със земеделие и животновъдство в родното си село и в същото..

публикувано на 29.03.24 в 10:54

Собствениците на земи са против промените в закона

Депутатите узакониха обработването на ниви без съгласието на собствениците им, като гласуваха на второ четене промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ), с които променят правилата за сключване а доброволни споразумения. С какви аргументи от Българската асоциация на собствениците на земеделски земи..

публикувано на 29.03.24 в 10:10
Даниел Стефанов

Няма реална пречка изборите да са 2 в 1

Политологът и изборен експерт Даниел Стефанов коментира в програма "Ден след ден" политическата ситуация, възможностите за избор служебен премиер и предстоящите избори. Според него през следващата седмица президентът ще направи своите консултации с политическите партии и записаните в Конституцията възможни кандидати за служебен премиер. Той смята,..

публикувано на 28.03.24 в 16:47
Иван Начев

Има много партии, които искат избори 2 в 1

В края на март се повтаря рефрена "нови избори, и пак предсрочни". Към новата вълна обещания на политиците, за невъзможната ротация и как ще са осъществи гласуването 2 в 1 - разговор по темата с политолога  доц. Иван Начев . Политологът отбеляза, че има две групи от партии, които имат интерес от нови избори.  "Първо са тези, които са позагубили..

публикувано на 28.03.24 в 10:10