Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да си акушерка е призвание, отдаденост и любов

В Международния ден на акушерката, който се  отбелязват днес в над 50 страни по света, говорим  с пловдивската акушерка Петя Запрянова. Тя е акушерка №1 в Европа за 2020 година и е член  на УС на Алианса на българските акушерки. Според нея да си на първа линия до майката, до новороденото е нещо невероятно и тя го прави вече 30  години.

Аз съм се посветила на тази професия. Гордея се с този избор", категорична е Запрянова и споделя, че през последната година в условията на пандемията от Ковид се работи трудно и при спазване на строги мерки и изисквания.

Всички колеги в страната работим трудно. Работим с непрекъсната грижа за майките и бебетата, пазим и тях и нас. Спазваме указанията на Министерство на здравеопазването. Когато се налага обаче, да си с екипировка с часове, когато има пациенти с ковид, наистина е много трудно да работиш", допълва акушерката.
По думите й  поради мерките, татковците не могат да присъстват на раждането на своето дете, свижданията са ограничени, а бременните са лишени от така нужната подкрепа на половинките си в този момент.

„Тука е нашето място, на акушерките. Стремим се в този момент да компенсираме тази загриженост, за да не се чувстват самотни в този важен за тях момент“, разказва Запрянова.

Тя допълни, че в болницата,  в която работи, има специализирано отделение за грижа за бременни и родилки с ковид и вече е имало такива случаи. За тях се полагат всички необходими грижи.

Според нея пандемията се е отразила на бъдещите майки. Бременните  се притесняват много повече от останалите хора при положителен тест, защото носят още един живот и са отговорни за него.

Това много стресира жените. В момента са спрени училищата за бременни. От Алианса на българските акушерки, за да сме близо до родилките,  стартирахме една успешна онлайн кампания „Акушерките близо до майките“. Опитваме се да им помагаме, за да получат пренатална подготовка, а и да  ги успокояваме, когато имат притеснения около заболяването", допълни Запрянова.

По думите  й е рано да се каже дали ще има бейби бум  у нас заради коронокризата. Факт е обаче, че се увеличават ражданията през последните месеци. В болница Селена до момента има 870 ражданията, които са повече спрямо същия период на 2020 година.

Акушерката сподели, че през последните години, има сериозен отлив от професията и все по-малко от дипломираните остават да работят у нас.

За днешния празник тя пожела на всички свои колеги здраве и да продължат да творят чудеса.

Всеки нов живот е едно малко  чудо, което се ражда в нашите ръце“.

Целият разговор може да чуете в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Разчитам на младите да вдъхнат енергия на лявото обединение

Разчитам на младежите в БСП и останалите леви партии да вдъхнат енергия на лявото обединение, за което предстои да подпишем меморандум. Това заяви депутатът от БСП Иван Петков. Увереността му в това идва от факта, че младежките формации на левите партии се срещнаха вчера, а резултатът е – искане за поява на тази нова жива сила, на нови..

публикувано на 26.07.24 в 11:22

КС решава по целесъобразност и под диктовка от силните на деня

В нашата държава въпросите в КС се решават по целесъобразност и в зависимост от силните на деня. И в решението на шестата поправка на основния закон логичният въпрос е кой има интерес от това да останат в сила орязаните правомощия на президента и да бъде торпилиран поредният опит за същинска съдебна реформа, каза в предаването "Точно днес" адв. Михаил..

публикувано на 26.07.24 в 10:52

Уволнен съм, защото подкрепих Ахмед Доган

Уволнението ми от поста на областен управител е политическо действие, продиктувано от някого на премиера, поради факта, че застанах зад почентия председател на ДПС Ахмед Доган. "За мен беше очаквано нещо подобно, но не мислех, че ще разбера от медиите и от служителите в администрацията за решението на Министерски съвет." Според Пехливанов такива са..

публикувано на 26.07.24 в 09:55

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв. мгвт/ч. И то - без ДДС и пренос на енергия.  Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я..

публикувано на 25.07.24 в 11:49