Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Отбелязваме Деня на храбростта и празник на Българската армия

Демонстрации ще има в авиобаза "Граф Игнатиево" и УЦ "Црънча"

| обновено на 06.05.21 в 08:53

На Гергьовден отбелязваме Деня на храбростта и празника на Българската армия, на който отдаваме почит към доблестта и смелостта на българските воини. 

Военновъздушните сили са подготвили атрактивна авиационна програма, при която едновременно ще бъдат направени демонстрации в небето над София и над единствената Изтребителна Авиобаза у нас – „Граф Игнатиево“.

Началото на въздушните демонстрации в София ще даде вертолет Кугър от 24-та Авиобаза Крумово, който ще премине с националния флаг точно в 10:15 часа над площад „Свети Александър Невски”. И докато над столицата прелитат 7 групи авиационна техника, в Авиобаза „Граф Игнатиево ще демонстрират как се пази въздушния суверенитет на България с изпълнение на мисията „Air Policing“. 

Ще се покажат още висш пилотаж и бойни способности за поразяване на наземни цели, ккато и осигуряване на непосредствена авиационна поддръжка на формированията. 

От района на авиобазата ще може да се види статичен показ на разнородна зенитно-ракетна, радиотехническа, комуникационна, навигационна и обслужваща техника. 

Демонстрации на способности на различните формирования в Българската армия са организирани и в други поделения. Съвместното командване на специалните операции ще покаже специално разузнаване и обезвреждане на терористи на полигон Црънча. Там ще се проведат и парашутни скокове от малка височина и инфилтрация с Рапел.

Заради COVID-19, всичко това ще е при открити врата единствено за медиите, за да могат чрез тях хората да съпреживеят динамиката и всекидневието на българските военнослужещи.

А в Пловдив на откритата сцена пред общината на площад "Стефан Стамболов" ще се състои концерт на Духовия оркестър - Пловдив с диригент Николай Гешев. Началото е в 12.00 ч. 

В звуковия файл можете да чуете интервю с полковник Методи Орлов, заместник-командир по летателната подготовка в Авиобаза "Граф Игнатиево".

Още от категорията
Стойчо Кацаров

Малки екипи могат да работят без маски

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров издаде заповед, съгласно която за работните колективи до 7 души може да се допусне изключение от изискването за носене на защитна маска. Това ще става по преценка на работодателите, органите по назначаване и физическите и юридически лица - собственици или управители на обекти с обществено..

публикувано на 15.06.21 в 19:44

Община Пловдив обяви първото класиране за прием в първи клас

Почти 94% от  кандидатите за първи клас за новата учебна година  са приети по първо желание в общинските училища чрез централизирано електронно класиране.  3082 деца са кандидатствали за прием в първи клас, като от обявените 3325 свободни места все още незаети остават 392.   Некласираните деца са 149, като за 117 от тях родителите са..

обновено на 15.06.21 в 17:32

Карлово търси МК, за да спаси старата Тъкачна фабрика

Община Карлово сезира Министерството на културата за бездействието на собственика да поддържа сградата на тъкачната фабрика на братята Евлоги и Христо Георгиеви – която е паметник на културата, както и за възпрепятстване на работата на общината да го направи. При последните дъждове е пострадал покривът на една от сградите, съобщи заместник -..

обновено на 15.06.21 в 17:32

В Пловдив асфалтират още три улици от Водния проект

До утре ще са готови улиците „Порто Лагос“ и „Въча“, а веднага след това стартира асфалтирането на „Тимок“, която трябва да е готова до края на седмицата, съобщиха от фирмата изпълнител „Европейски пътища“ АД. През следващата седмица започва асфалтиране и на улиците в кв. „Захарна фабрика“, също част от Водния проект. Напълно подготвени за полагане на..

публикувано на 15.06.21 в 16:57

Откриха летния туристически сезон в Пампорово

Днес се открива летният туристически сезон в Пампорово. В предложенията на планинския курорт за сезона са включени медицински програми за профилактика и възстановяване в условията на продължаваща пандемия от Covid-19. Те са насочени към стимулиране на имунната система чрез действието на планинския климат. Предвидени са комплекси и за физическо и..

публикувано на 15.06.21 в 15:37