Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Има риск от хаос при машинното гласуване на извънредните избори

„Преди избори – всички управляващи, се опитват някак си да ремонтират и изкълчат изборното право, за да им даде предимство. Но статистиката неумолимо доказва, че такова предимство не могат да получат с такива конюнктурни ремонти на изборния закон. Последното изменение на Изборния кодекс дава информация за две опасни явления. От една страна – прибързаност. Закон с такава степен на сложност, се изменя било с оглед да се изпълнят някакви предизборни обещания, било с оглед да се търси предимство или реванш. Втората тенденция е, че този Изборен кодекс, се опитва да изпълни всички предизборни обещания на всички нововъзникнали парламентарни групи, без оглед на връзката помежду им“, това заяви в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив адвокат Марин Божков, експерт по изборно законодателство.

Той посочи за пример виедопроследяването на гласуването, което е много полезно при гласуването с хартиена бюлетина, защото с него могат да се разкрият множество нарушения.

„Но когато, е въведено машинно задължително гласуване, в огромната част от избирателните секции, то няма да бъде толкова ефективно. Второто голямо безпокойство е свързано с това, че мажоритарна система може да бъде въвеждана евентуално. При това – напълно неясно по какви принципи ще бъде тя. Което връща българското изборно законодателство в самата зора на демократичните избори през 18 век във Великобритания, когато  получилия най-много гласове бива избран. И при една ниска избирателна активност при 40%, може да бъде избрано лице с около 10% от гласовете на избирателите. Което означава, че 90% от избирателите не са гласували за него“, обясни Марин Божков.

Той каза още, че остава впечатлението, че голяма част от промените са правени не по експертни, и не с мисълта да се усъвършенства изборното законодателство, а да се отмъсти на старите партии, които са го използвали в своя изгода.

„Нововъзникналите парламентарни групи отново влизат в капана на това, че промените в Изборното законодателство в последния момент не носят предимство на никой. Резултатът вероятно ще са едни рисково проведени избори“, коментира експертът и допълни, че съществува голям риск от хаос при въвеждането на машинното гласуване за толкова кратък период от време.

Цялото интервю с Марин Божков можете да чуете в звуковия файл.


Още от категорията

Идва първата гореща вълна за това лято, пазете здравето си

Въпреки почти ежедневните валежи през последните дни, прогнозите сочат, че от сряда следващата седмица и у нас се очаква горещо време. Още от понеделник тeмпeрaтуритe щe запoчнaт дa ce пoвишават, a oт cрядa щe ca твърдo нaд 30 грaдуca пo Цeлзий. Горещото време става опасно когато се задържи няколко дни, предупреждава  Зорница Спасова , главен..

публикувано на 18.06.21 в 15:57

Търсим помощта на кабинета за пътя до Чудните мостове

250 000 лева за необходими за възстановяването на разрушения път до „Чудните мостове “ – съобщи в интервю за Радио Пловдив кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев . Пороят от последното денонощие разруши 7-километрова пътна отсечка и поради наводняването на участъка оттам може да се преминава само с високопроходими..

публикувано на 18.06.21 в 15:55

Хората в Брестовица не вярват в данните на РЗИ за водата

От гражданското сдружение "Живот за Брестовица" изразиха съмнение в данните на РЗИ Пловдив за количествата манган в питейната вода на селото. Припомняме, че вчера в интервю за Радио Пловдив доктор Цвета Иванова, директор на дирекция „Обществено здраве“ в РЗИ-Пловдив, съобщи, че от 24 февруари тази година досега във всички проби от водата в село..

обновено на 18.06.21 в 15:41

"Рестартирай Европа" -"сбогом" на пластмасовите прибори от 3 юли

На 3 юли тази година в страните от ЕС, включително и в България, влиза в сила директива 904, ограничаваща използването на определени пласмасови продукти. Пластмасовите  чинии и прибори за хранене, бъркалки, клечки за уши, стиропорените съдове за храна  остават в миналото. Опазването на околната среда през последното десетилетие се превърна във..

обновено на 18.06.21 в 12:49

Северна Македония иска да влезе в ЕС с тоталитарната си идеология

„Целта на България е Македония да бъде част от европейското семейство. Нещо повече – през последните 4-5 години тя положи много усилия Северна Македония да получи тази отворена врата, която и сега в България продължава да е отворена“. Това заяви журналистът и Любчо Нешков. По думите му, във визитата на Зоран Заев в България точно сега – часове..

публикувано на 18.06.21 в 11:03