Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-ценен е човешкият живот, да се самосезираме за смъртта

За бъдещето, за миналото, за интерпретациите днес и за националния дух в една светла и празнична седмица, но натоварена със силни политически страсти, разговаряме с Георги Господинов, който днес празнува имен ден. Преди няколко седмици той получи наградата на фестивала „Узедомски литературни дни“, която е в подкрепа на „европейския диалог за историята и настоящето“.

В момента Георги Господинов работи по нова книга. Казва, че всяко време иска да бъде описано – за да бъде разбрано.

Подготвям книга с есета. Подготвям една книга с мои статии върху литературната история“, сподели Георги Господинов и допълва, че чрез книгите все повече ще разбираме това, което ни се случва.

Той коментира ситуацията в България и предстоящите извънредни парламентарни избори. Писателят твърди, че е крайно време да гледаме с по-голям хоризонт. Заради децата ни.

„Като всички хора и аз имам своите съмнения, понякога гняв, понякога разочарования, понякога надежди от това, което гледам, че се случва. То се развива в контекста на една пандемия. И политическите страсти не могат да изместят случващото се. В България пропускаме да забелязваме колко хора си отиват на ден. Някакво отношение към смъртта, което ми струва, че не сме развили достатъчно. Защото това е тежкото – отиването на един човек, който би могъл да бъде спасен. И като гледам тези цифри по време на пандемията, на мен много ми се иска да се самосезираме, а също да се самосезират министрите и хората от щаба. Трябва да си променим отношението към смъртта. И винаги да си даваме сметка, че каквото и да правим – тези човешки животи могат и трябва да бъдат спасени. Ние не сме постигнали голям успех, както обичаме да се тупаме по гърдите, докато имаме тези цифри на хора, които са си отишли“, това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Георги Господинов.

Писателят подчерта, че най-важен е човешкият живот.

„Ние празнуваме ценността на човешкият живот. Включително Свети Георги е този, който в едно от чудесата възкресява мъртъв човек. Тоест – той повтаря чудото на Исус. Нека наистина се самосезираме заради смъртта на толкова много хора. Нека да бъдем по-внимателни. А тези, които отговарят за кризата, малко повече да мислят“, коментира Господинов.

За уроците на миналото и „Времеубежище“

„Романът „Времеубежище“ е точно за ненаучените уроци и за миналото, което винаги се връща. Има едно лошо завръщане на миналото. Това зацикляне не никак добро. Никога не проведохме този разговор в българското общество. И той е разговор за ценности. Така и не се проведе този разговор. Изобщо – нещо ни куца в разговорите“, коментира Господинов.

Той цитира и откъс от „Времеубежище“, а именно „Колкото по-малко памет, толкова повече минало. Колкото по-малко помним, толкова повече затъваме в едно минало, което уж не искаме да се повтаря отново и отново“.

„Но понеже не знаем и нямаме идея как да живеем със себе си сега, а и със себе си и другите, най-лесно е да се върнем към миналото“, коментира още Георги Господинов.

Цялото интервю с Георги Господинов можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55