Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Най-ценен е човешкият живот, да се самосезираме за смъртта

За бъдещето, за миналото, за интерпретациите днес и за националния дух в една светла и празнична седмица, но натоварена със силни политически страсти, разговаряме с Георги Господинов, който днес празнува имен ден. Преди няколко седмици той получи наградата на фестивала „Узедомски литературни дни“, която е в подкрепа на „европейския диалог за историята и настоящето“.

В момента Георги Господинов работи по нова книга. Казва, че всяко време иска да бъде описано – за да бъде разбрано.

Подготвям книга с есета. Подготвям една книга с мои статии върху литературната история“, сподели Георги Господинов и допълва, че чрез книгите все повече ще разбираме това, което ни се случва.

Той коментира ситуацията в България и предстоящите извънредни парламентарни избори. Писателят твърди, че е крайно време да гледаме с по-голям хоризонт. Заради децата ни.

„Като всички хора и аз имам своите съмнения, понякога гняв, понякога разочарования, понякога надежди от това, което гледам, че се случва. То се развива в контекста на една пандемия. И политическите страсти не могат да изместят случващото се. В България пропускаме да забелязваме колко хора си отиват на ден. Някакво отношение към смъртта, което ми струва, че не сме развили достатъчно. Защото това е тежкото – отиването на един човек, който би могъл да бъде спасен. И като гледам тези цифри по време на пандемията, на мен много ми се иска да се самосезираме, а също да се самосезират министрите и хората от щаба. Трябва да си променим отношението към смъртта. И винаги да си даваме сметка, че каквото и да правим – тези човешки животи могат и трябва да бъдат спасени. Ние не сме постигнали голям успех, както обичаме да се тупаме по гърдите, докато имаме тези цифри на хора, които са си отишли“, това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Георги Господинов.

Писателят подчерта, че най-важен е човешкият живот.

„Ние празнуваме ценността на човешкият живот. Включително Свети Георги е този, който в едно от чудесата възкресява мъртъв човек. Тоест – той повтаря чудото на Исус. Нека наистина се самосезираме заради смъртта на толкова много хора. Нека да бъдем по-внимателни. А тези, които отговарят за кризата, малко повече да мислят“, коментира Господинов.

За уроците на миналото и „Времеубежище“

„Романът „Времеубежище“ е точно за ненаучените уроци и за миналото, което винаги се връща. Има едно лошо завръщане на миналото. Това зацикляне не никак добро. Никога не проведохме този разговор в българското общество. И той е разговор за ценности. Така и не се проведе този разговор. Изобщо – нещо ни куца в разговорите“, коментира Господинов.

Той цитира и откъс от „Времеубежище“, а именно „Колкото по-малко памет, толкова повече минало. Колкото по-малко помним, толкова повече затъваме в едно минало, което уж не искаме да се повтаря отново и отново“.

„Но понеже не знаем и нямаме идея как да живеем със себе си сега, а и със себе си и другите, най-лесно е да се върнем към миналото“, коментира още Георги Господинов.

Цялото интервю с Георги Господинов можете да чуете в звуковия файл.


Още от категорията

Идва първата гореща вълна за това лято, пазете здравето си

Въпреки почти ежедневните валежи през последните дни, прогнозите сочат, че от сряда следващата седмица и у нас се очаква горещо време. Още от понеделник тeмпeрaтуритe щe запoчнaт дa ce пoвишават, a oт cрядa щe ca твърдo нaд 30 грaдуca пo Цeлзий. Горещото време става опасно когато се задържи няколко дни, предупреждава  Зорница Спасова , главен..

публикувано на 18.06.21 в 15:57

Търсим помощта на кабинета за пътя до Чудните мостове

250 000 лева за необходими за възстановяването на разрушения път до „Чудните мостове “ – съобщи в интервю за Радио Пловдив кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев . Пороят от последното денонощие разруши 7-километрова пътна отсечка и поради наводняването на участъка оттам може да се преминава само с високопроходими..

публикувано на 18.06.21 в 15:55

Хората в Брестовица не вярват в данните на РЗИ за водата

От гражданското сдружение "Живот за Брестовица" изразиха съмнение в данните на РЗИ Пловдив за количествата манган в питейната вода на селото. Припомняме, че вчера в интервю за Радио Пловдив доктор Цвета Иванова, директор на дирекция „Обществено здраве“ в РЗИ-Пловдив, съобщи, че от 24 февруари тази година досега във всички проби от водата в село..

обновено на 18.06.21 в 15:41

"Рестартирай Европа" -"сбогом" на пластмасовите прибори от 3 юли

На 3 юли тази година в страните от ЕС, включително и в България, влиза в сила директива 904, ограничаваща използването на определени пласмасови продукти. Пластмасовите  чинии и прибори за хранене, бъркалки, клечки за уши, стиропорените съдове за храна  остават в миналото. Опазването на околната среда през последното десетилетие се превърна във..

обновено на 18.06.21 в 12:49

Северна Македония иска да влезе в ЕС с тоталитарната си идеология

„Целта на България е Македония да бъде част от европейското семейство. Нещо повече – през последните 4-5 години тя положи много усилия Северна Македония да получи тази отворена врата, която и сега в България продължава да е отворена“. Това заяви журналистът и Любчо Нешков. По думите му, във визитата на Зоран Заев в България точно сега – часове..

публикувано на 18.06.21 в 11:03