Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-ценен е човешкият живот, да се самосезираме за смъртта

За бъдещето, за миналото, за интерпретациите днес и за националния дух в една светла и празнична седмица, но натоварена със силни политически страсти, разговаряме с Георги Господинов, който днес празнува имен ден. Преди няколко седмици той получи наградата на фестивала „Узедомски литературни дни“, която е в подкрепа на „европейския диалог за историята и настоящето“.

В момента Георги Господинов работи по нова книга. Казва, че всяко време иска да бъде описано – за да бъде разбрано.

Подготвям книга с есета. Подготвям една книга с мои статии върху литературната история“, сподели Георги Господинов и допълва, че чрез книгите все повече ще разбираме това, което ни се случва.

Той коментира ситуацията в България и предстоящите извънредни парламентарни избори. Писателят твърди, че е крайно време да гледаме с по-голям хоризонт. Заради децата ни.

„Като всички хора и аз имам своите съмнения, понякога гняв, понякога разочарования, понякога надежди от това, което гледам, че се случва. То се развива в контекста на една пандемия. И политическите страсти не могат да изместят случващото се. В България пропускаме да забелязваме колко хора си отиват на ден. Някакво отношение към смъртта, което ми струва, че не сме развили достатъчно. Защото това е тежкото – отиването на един човек, който би могъл да бъде спасен. И като гледам тези цифри по време на пандемията, на мен много ми се иска да се самосезираме, а също да се самосезират министрите и хората от щаба. Трябва да си променим отношението към смъртта. И винаги да си даваме сметка, че каквото и да правим – тези човешки животи могат и трябва да бъдат спасени. Ние не сме постигнали голям успех, както обичаме да се тупаме по гърдите, докато имаме тези цифри на хора, които са си отишли“, това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Георги Господинов.

Писателят подчерта, че най-важен е човешкият живот.

„Ние празнуваме ценността на човешкият живот. Включително Свети Георги е този, който в едно от чудесата възкресява мъртъв човек. Тоест – той повтаря чудото на Исус. Нека наистина се самосезираме заради смъртта на толкова много хора. Нека да бъдем по-внимателни. А тези, които отговарят за кризата, малко повече да мислят“, коментира Господинов.

За уроците на миналото и „Времеубежище“

„Романът „Времеубежище“ е точно за ненаучените уроци и за миналото, което винаги се връща. Има едно лошо завръщане на миналото. Това зацикляне не никак добро. Никога не проведохме този разговор в българското общество. И той е разговор за ценности. Така и не се проведе този разговор. Изобщо – нещо ни куца в разговорите“, коментира Господинов.

Той цитира и откъс от „Времеубежище“, а именно „Колкото по-малко памет, толкова повече минало. Колкото по-малко помним, толкова повече затъваме в едно минало, което уж не искаме да се повтаря отново и отново“.

„Но понеже не знаем и нямаме идея как да живеем със себе си сега, а и със себе си и другите, най-лесно е да се върнем към миналото“, коментира още Георги Господинов.

Цялото интервю с Георги Господинов можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33