Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златоград отбеляза 150-годишнината на храма "Св. Георги"

Автор:
4
Снимка: Недялко Славов, Фейсбук

Златоград отбеляза тържествено 150-годишнината на църквата "Св. Георги Победоносец". 

Смоленският епископ Висарион в съслужение със свещеници от областта отслужиха архиерейска света литургия на храмовия празник на вековната църква. 

"Построен през 1871 г., храмът и до днес е символ на сила и единство", заяви в словото си кметът на Златоград Мирослав Янчев. "Когато някое велико дело трябвало да се извърши, се раждали и достойните за него. Само една година след учредяването на Българската екзархия, златоградчани изграждат величествения храм", допълни Янчев. 

Хиляди жители на Златоград, гости и туристи почетоха храмовия празник и юбилея на църквата "Св. Георги Победоносец".

Храмът е паметник на културата, намира се в Стария град на Златоград.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Фотоизложба „Украйна: война и съпротива" в Епископската базилика

Фотоизложбата „Украйна: война и съпротива" ще бъде открита тази вечер от 18 часа в Епископската базилика на Филипопол.   Поводът е годишнината от руско-украинския военен конфликт.  Поместени са  снимки на украински и американски фотографи, които са стипендианти на  програма „Фулбрайт". Те хвърлят светлина върху дълбоките истории за съпротива и..

публикувано на 24.04.24 в 07:21

Спомен за незабравимия Апостол Карамитев

Непубликувани факти от живота и творчеството на големия български актьор Апостол Карамитев събира книгата „Рицарят на Доброто“ с автори изкуствоведа Олга Маркова и сина на актьора Момчил Карамитев. Тя ще бъде представена в „Петното на Роршах“. В основата на книгата са разказите на Момчил Карамитев за нещата, за които са си говорили двамата с..

публикувано на 24.04.24 в 06:36

Студентска изложба "Графичен дизайн" в НХГ „Цанко Лавренов“

В Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“ ще се открие представителна изложба на студентите от специалност „Графичен дизайн и визуални комуникации“ и „Интерактивен дизайн и компютърни игри“ във Факултет по Изобразително изкуство, Вeликотърновския университет ,,Св. св. Кирил и Методий“.  В експозицията са представени учебни проекти на..

публикувано на 24.04.24 в 06:32

Генчо Накев с нова изложба в галерия "Аспект"

В навечерието на светлите великденски празници своята осма самостоятелна изложба в галерия „Аспект“ представя Генчо Накев.   Настоящата експозиция се състои от 17 платна, обединени от афинитета на художника към абстрактното, изработени в специфична живописна колажна техника. Те са рисувани през последните две години и са разнообразни по формат,..

публикувано на 24.04.24 в 06:27

"Яйцето" - в митологията на различните култури по света

Беседа с презентация на тема „Яйцето“ ще проведе психологът д-р Ваня Велкова в читалище „Възраждане“ от 18 ч. тази вечер. Лекторът ще говори за символиката на яйцето, отразена в митологията на различни култури по 5-те континента. Д-р Велкова ще покаже албум със снимки на повече от 250 яйца от 60 страни от различни континенти. Ваня Велкова е доктор по..

обновено на 24.04.24 в 06:22