Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

При вот всичко е в ръцете на изборната администрация


"До голяма степен е възможно нашият Коституционен съд да се облегне на практиката на други подобни институции н държави-членки на ЕС/ преди всичко на германския Конституционен съд/, който през 2009 г. отмени машинното гласуване", Това коментира пред Радио Пловдив Борислав Цеков от Института за модерна политика за промяната в Изборния кодекс, която фаворизира машинното гласуване, и за решението на ГЕРБ да оспорва пред КС тази промяна.

Според Цеков в Германия са оспорили прозрачността на броенето на гласове от машинен вот, което става със специален софтуер и изисква специфична компетентност, която пък притежава само определен, тесен кръг от специалисти.

"Дали българският Конституционен съд ще възприеме тези аргументи ми е трудно да прогнозирам, още повече че сега това конституционно дело идва в един много съгсет период, броени седмици преди изборите. До ускам, че е възможно конституционните съдии да преценят, че е по-целесъобразно да се произнесат след тези избори и решението им, каквото и да е то, да има действие занапред", каза още Борислав Цеков. Според него обявяване на противоконституционност на законовия текст броени дни преди изборите може да предизвика сериозни затруднения.

"Смятам, че се преувеличава значението на Изборния кодекс на фона на всички проблеми в държавата. От друга страна, не мисля че причините за определени манипулации в изборите, които никога в крайна сметка не са водили до промяна в изборния резултат, се коренят в Изборния кодекс. Всичко е в ръцете на изборната администрация. Какъвто и кодекс да има, ако има недобросъвестни представители партиите в секционните комисии, те ще вършат своите безобразия. Сега с машинното гласуване нещата стават дори още по-несигурни, защото ако досега протоколите, преброяването на бюлетините ставаше физически, пред очите на поне 15-20 души от една избирателна комисия, сега всичко по отношение на машините е в ръцете на няколко технически лица от частната фирма, която поддържа техниката", коментира още Борислав Цеков.

Още от категорията
Проф. д-р Мариана Мурджева

Напълно възможна е нова вълна от Covid-19 в България

Първи случай на заразен с вариант Делта беше установен в България този месец. Има ли опасност от нова вълна на коронавирусната инфекция? По темата разговаряме с професор Мариана Мурджева, ректор на Медицински университет-Пловдив и член на Националния ваксинационен щаб. В интервю за предаването "Точно днес" на Радио Пловдив професор Мурджева каза,..

обновено на 22.06.21 в 11:47
Враменен ваксинационен пункт в Пловдив

Временните имунизационни пунктове в Пловдив са празни

Кампанията по ваксиниране срещу COVID-19 продължава с отварянето на изнесени ваксинационни пунктове на различни места в града. Първият временен център бе открит на 12 юни в двора на училище „Пенчо Славейков“ в кв. „Столипиново“. Най-новият ваксинационен пункт се намира в МОЛ Пловдив. Имунизацията се осъществява всеки ден до 27 юни, без..

публикувано на 22.06.21 в 11:07

"Рестартирай Европа" с преход към зелен водород

Зеленият пакт на ЕС е план за действие срещу измененията на климата и влошаването на екосредата. Крайната му цел е икономиката на общността да стане модерна, ресурсно ефективна и конкурентоспособна, като след 30 години да няма нетни емисии на парникови газове, а икономическият растеж да не зависи от използването на ресурси. Един от стълбовете за..

публикувано на 22.06.21 в 09:58

Възможно е 62% от пазарджиклии да са преболедували COVID

София Пазарджишка област е начело на класацията по брой хора, които са се срещнали с коронавируса.  Национално изследване на една от големите вериги лаборатории показва, че 62% от жителите на Пазарджишка област са преминали през COVID-19 .  Проучването е правено в периода 25 май-11 юни въз основа на случайна извадка на 2600 проби за..

публикувано на 21.06.21 в 16:07

Пловдивчани и летните очаквания

С настъпването на астрономическото лято започва обратното броене до отпуските и планираните пътувания. Във фокуса на пловдивчани остава най-вече морето, като единственото нещо липсващо на града.  В разговорите с граждани става ясно, че коронавирусът е по-скоро административна пречка, която може да бъде преодоляна по здравен начин - чрез ваксинация...

публикувано на 21.06.21 в 15:31