Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца рисуват вековните чинари на Белащица и Стария град

Чинари край село Белащица
Снимка: Фондация Екообщност

Пленер в чинарената гора край Белащица ще събере художници от 4 до 11 годишна възраст в събота, 8 май, с младата художничка Мина Денева и нейни колеги.

 „Мислим да направим пленера едно преживяване за децата. Очакванията ни са да се потопят в самата среда и фантазията им да работи. Това няма да е открит урок по рисуване, а както едно време художнците са съзерцавали и са се сливали с природата, може и нещо да излезе от фантазията на самите деца“ – разказва Мина Денева.

Тя е убедена, че точно защото всичко може да оживее в гората, с децата може да сътворят „една вълшебна гора“.

Чинарите край село Белащица са защитени, а гората е нещо като открит музей, допълва художничката, която е и учител по рисуване на свободна практика.  Тя свързва историята на селото, която разказва, че сред първите му заселници преди 1000 ходини са били ослепените войници на Самуил от битката при Беласица.

„Има дългогодишна история селото и като че се преплита с дърветата, които са там“ – казва Мина Денева.

Рисуването край чинарената гора е вторият от общо трите пленера, които са финансирани от Министерството на културата по проекта „Творчески инициативи“.

Първото събитие се е провело край манастира „Св. Георги“ над Белащица, а в неделя, 9-ти май, ще се пренесе в Стария Пловдив. Там от 16, 30 часа в Читалище „Иван Вазов – 1904“ ще се открие и изложбата с картините от трите творчески събития, събрали детските вдъхновения от природата, историята и древния Пловдив. 

Интервю с  Мина Денева може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Фотоизложба „Украйна: война и съпротива" в Епископската базилика

Фотоизложбата „Украйна: война и съпротива" ще бъде открита тази вечер от 18 часа в Епископската базилика на Филипопол.   Поводът е годишнината от руско-украинския военен конфликт.  Поместени са  снимки на украински и американски фотографи, които са стипендианти на  програма „Фулбрайт". Те хвърлят светлина върху дълбоките истории..

обновено на 24.04.24 в 11:22

Великите европейци - Джеймс Уат

Какво е за нас времето, означено с 8 часа и 17 минути? Нищо, според някои. Но не и според онези, на които влакът им тръгва точно в този час от гарата. И тъй като на всеки от нас влакът му все някога тръгва, добре е да не закъсняваме, тоест – да се замислим.    Великият британски писател Олдъс Хъксли, пише за великия шотландец и световен..

обновено на 24.04.24 в 10:36

Спомен за незабравимия Апостол Карамитев

Непубликувани факти от живота и творчеството на големия български актьор Апостол Карамитев събира книгата „Рицарят на Доброто“ с автори изкуствоведа Олга Маркова и сина на актьора Момчил Карамитев. Тя ще бъде представена в „Петното на Роршах“. В основата на книгата са разказите на Момчил Карамитев за нещата, за които са си говорили двамата с..

обновено на 24.04.24 в 08:55

Студентска изложба "Графичен дизайн" в НХГ „Цанко Лавренов“

В Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“ ще се открие представителна изложба на студентите от специалност „Графичен дизайн и визуални комуникации“ и „Интерактивен дизайн и компютърни игри“ във Факултет по Изобразително изкуство, Вeликотърновския университет ,,Св. св. Кирил и Методий“.  В експозицията са представени учебни проекти на..

публикувано на 24.04.24 в 06:32

Генчо Накев с нова изложба в галерия "Аспект"

В навечерието на светлите великденски празници своята осма самостоятелна изложба в галерия „Аспект“ представя Генчо Накев.   Настоящата експозиция се състои от 17 платна, обединени от афинитета на художника към абстрактното, изработени в специфична живописна колажна техника. Те са рисувани през последните две години и са разнообразни по формат,..

публикувано на 24.04.24 в 06:27