Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Деца рисуват вековните чинари на Белащица и Стария град

Чинари край село Белащица
Снимка: Фондация Екообщност

Пленер в чинарената гора край Белащица ще събере художници от 4 до 11 годишна възраст в събота, 8 май, с младата художничка Мина Денева и нейни колеги.

 „Мислим да направим пленера едно преживяване за децата. Очакванията ни са да се потопят в самата среда и фантазията им да работи. Това няма да е открит урок по рисуване, а както едно време художнците са съзерцавали и са се сливали с природата, може и нещо да излезе от фантазията на самите деца“ – разказва Мина Денева.

Тя е убедена, че точно защото всичко може да оживее в гората, с децата може да сътворят „една вълшебна гора“.

Чинарите край село Белащица са защитени, а гората е нещо като открит музей, допълва художничката, която е и учител по рисуване на свободна практика.  Тя свързва историята на селото, която разказва, че сред първите му заселници преди 1000 ходини са били ослепените войници на Самуил от битката при Беласица.

„Има дългогодишна история селото и като че се преплита с дърветата, които са там“ – казва Мина Денева.

Рисуването край чинарената гора е вторият от общо трите пленера, които са финансирани от Министерството на културата по проекта „Творчески инициативи“.

Първото събитие се е провело край манастира „Св. Георги“ над Белащица, а в неделя, 9-ти май, ще се пренесе в Стария Пловдив. Там от 16, 30 часа в Читалище „Иван Вазов – 1904“ ще се открие и изложбата с картините от трите творчески събития, събрали детските вдъхновения от природата, историята и древния Пловдив. 

Интервю с  Мина Денева може да чуете в звуковия файл.
Още от категорията

Веселин Куртев показва "Вихрушката на живота" в Пловдив

Художникът Веселин Куртев се завръща в Пловдив за откриване на изложбата му „Вихрушката на живота“. Повече от 20 години той живее и работи в САЩ, където има своя галерия. В нея излагат своите картини и много талантливи българи. Изложбата „Вихрушката на живота“ е първата му в Пловдив след дългогодишно отсъствие от България и втората му..

публикувано на 22.06.21 в 09:55

Дължим памет на пловдивските художници-монументалисти

95 проекта на момументалната декоративна живопис на пловдивски художници ще оживеят чрез най-новия проект на НБ „Иван Вазов“ в Пловдив „Изкуство и обществено пространство“. Той ще се реализира в продължение на 2 години с подкрепата на Фондация „Пловдив 2019“.  Целта му е да възстанови и съхрани паметта на онова поколение творци, от които тръгва..

публикувано на 21.06.21 в 14:49

Преге - предаване за света на книгите, 19 - 25 юни

В предаването за книги на Радио Пловдив на 19.06. 2021г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Сол Белоу. Херцог. 480 стр., ок. 4А, Лист, 2021. Ромен Гари. Хвърчилата. 379 стр., ок. 4А, Леге Артис, 2021. Томас Берхард. Причината. Един намек. 128 стр., ок. 3А, Блек фламинго, 2021. Елена Феранте...

публикувано на 21.06.21 в 10:12

Пловдив чества 30 години Алианс Франсез в България

В Пловдив започва Френска седмица , в която проявите през тази година са под знака на 30-годишнината от възстановяването на Алианс Франсез в града.  През 1991 година тук отвори врати Генералното представителство на Алианс Франсез Париж за България и в Пловдив се установи и първият френски алианс. Откриването на Френската седмица ще е на..

обновено на 21.06.21 в 06:59

"Дипломни творби" на випуск 2021 представят от НХГ-Пловдив

Изложбата "Дипломни творби" ще бъде показана от днес в галерия "Пловдив" на ул. "Авксентий Велешки" 20. Ще бъдат представени част от дипломните защити на всички специалности на Випуск 2021 година на Националната художествена гимназия "Цанко Лавренов".  Събитието се реализира със съдействието на Дружество на пловдивските художници.  В експозицията..

обновено на 21.06.21 в 06:58