Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вино и гурме в Стария град

Днес и утре Пловдив е домакин на седмото издание на фестивала „Вино и гурме“

Това е първата туристическа проява в града за тази година и се провежда в условията на пандемия. Ще се включат рекорден брой участници – 39 винопроизводители и гурме майстори, а това е с 20 повече от 2019-та година. В тазгодишното издание продукцията си ще представят 27 винарски изби и 12 производители на храни и аксесоари за тях. 

Дегустациите ще са на 10 места в Стария град - ресторанти, музейни къщи и галерии. Гостите ще имат възможност да опитат над 200 вина. Официалното откриване на дефилето е от 11 часа днес и по традиция ще е на стълбите на църквата „Света Богородица“ с участието на Биг бенд „Пловдив“. Дегустациите ще започнат от 11,30 и ще продължат до 19 часа, а утре ще са от 11 до 18 часа. 

Интересна и богата е фестивалната програма, част от която са Матине с „Вино и гурме“, танцовото предизвикателство „Йерусалема“, безплатна  разходка из местата за дегустации, забавни игри, както и събития, свързани с типичния български винен сорт Мавруд. 

Всички прояви ще се проведат при строго спазване на противоепидемичните мерки, за това ще помагат и доброволци от Медицинския университет в Пловдив, гарантират организаторите от Съвета по туризъм в Пловдив и Община Пловдив. 

Временна организация на движението се въвежда за час по ул. „Съборна“ в Стария град за откриването на дефилето „Вино и Гурме“, съобщиха от общинското предприятие от за организация и контрол на транспорта. 

От 11 до 12 часа  се ограничава движението, престоят и паркирането на автомобили по „Съборна“ в района на кръстовището с ул. „Митрополит Паисий“. Участниците в събитието са предупредени да спазват стриктно противоепидемичните мерки.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Оградата на Небет тепе е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и МК

Оградата на Небет тепе трябва да се премахне, защото е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и Министерство на културата, се казва в нова, втора за тази седмица позиция на Института за опазване на културното наследство. От там уточняват, че становището им е последователно и непроменено от 2022 година досега, като препоръката  към община..

обновено на 19.04.24 в 15:23

Тържествено откриват Градската градина на Пловдив

С богата тридневна програма официално откриват обновената Първа градска градина в България, създадена 1878 година в Пловдив. Церемонията по откриването започва след малко повече от два часа на централната алея в градината на ул. „Христо Г. Данов“.  Веднага след прерязването на лентата пространството ще бъде огласено от Държавна опера –Пловдив...

обновено на 19.04.24 в 15:22

Предстоят спорове дали ул. "Христо Г. Данов" да бъде пешеходна

Шест комисии в Общинския съвет допуснаха в зала да се гледа предложението на районният кмет Георги Стаменов част от улица „Христо Г. Данов“ да стане пешеходна зона. Мнението на съветниците от различните групи в Общинския съвет не е еднозначно, тъй като има протести и от страна на живущите в този участък, както и на собствениците на магазини, а..

обновено на 19.04.24 в 15:14

7 г. затвор за командоса, убил полицай в любовен триъгълник

С окончателно решение Върховния касационен съд наложи ефективна присъда от 7 г. затвор за бившия сержант от карловската бригада Ангел Желязков.    На 20 май 2018 година той уби полицая Добромир Лазаров в "Кючук Париж" след яростен скандал за жена, която споделяли и двамата.   Делото премина през няколко противоположни обрата, като първоначално..

публикувано на 19.04.24 в 15:04

Обмисля се 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна

МОН обмисля да предложи 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна, съобщи служебният министър Галин Цоков в Пловдив.  Предложението ще бъде взето днес или най-късно утре, след анализ на всички данни от страната. Тъй като много кметове на общини вече обявиха 2-ри май за неучебен, министърът уточни, че подобно решение на просветното ведомство ще..

обновено на 19.04.24 в 13:39