Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Вино и гурме в Стария град

Днес и утре Пловдив е домакин на седмото издание на фестивала „Вино и гурме“

Това е първата туристическа проява в града за тази година и се провежда в условията на пандемия. Ще се включат рекорден брой участници – 39 винопроизводители и гурме майстори, а това е с 20 повече от 2019-та година. В тазгодишното издание продукцията си ще представят 27 винарски изби и 12 производители на храни и аксесоари за тях. 

Дегустациите ще са на 10 места в Стария град - ресторанти, музейни къщи и галерии. Гостите ще имат възможност да опитат над 200 вина. Официалното откриване на дефилето е от 11 часа днес и по традиция ще е на стълбите на църквата „Света Богородица“ с участието на Биг бенд „Пловдив“. Дегустациите ще започнат от 11,30 и ще продължат до 19 часа, а утре ще са от 11 до 18 часа. 

Интересна и богата е фестивалната програма, част от която са Матине с „Вино и гурме“, танцовото предизвикателство „Йерусалема“, безплатна  разходка из местата за дегустации, забавни игри, както и събития, свързани с типичния български винен сорт Мавруд. 

Всички прояви ще се проведат при строго спазване на противоепидемичните мерки, за това ще помагат и доброволци от Медицинския университет в Пловдив, гарантират организаторите от Съвета по туризъм в Пловдив и Община Пловдив. 

Временна организация на движението се въвежда за час по ул. „Съборна“ в Стария град за откриването на дефилето „Вино и Гурме“, съобщиха от общинското предприятие от за организация и контрол на транспорта. 

От 11 до 12 часа  се ограничава движението, престоят и паркирането на автомобили по „Съборна“ в района на кръстовището с ул. „Митрополит Паисий“. Участниците в събитието са предупредени да спазват стриктно противоепидемичните мерки.Още от категорията

Четири автомобила се блъснаха на Околовръстното шосе

Верижна катастрофа с четири автомобила затруднява движението на околовръстния път. Сигналът за произшествието, станало на кръстовище между Кукленско шосе и разклона за Марково, е получен след 17.10 ч.  По първоначални данни няма пострадали, нанесени са материални щети. Два екипа на полицията подпомагат трафика. По случая ще бъде взето..

публикувано на 24.06.21 в 18:33

Приеха 2 500 деца в първа група на детските градини в Пловдив

  2 500 деца са приети в първа група на детските градини в Пловдив до този момент. След третото основно класиране има незаети 254 места за първа група, а неприетите са 104 деца. Причината е, че все още има деца за първа група, които кандидатстват за точно определени детски заведения и не са приети, поради недостиг на места в най-желаните детски..

обновено на 24.06.21 в 16:21

Разкодират още днес черната кутия на падналия Миг- 29

Черната кутия на изтребителя МиГ-29, който падна в морето край Шабла на 9 юни, е намерена. От нея трябва да бъде получена  информация за причините, довели до инцидента, при който загина пилотът на самолета майор Валентин Терзиев от авиобаза "Граф Игнатиево". Устройството е открито в 10.20 ч, а 10 минути след това вече е било на борда на кораба..

обновено на 24.06.21 в 16:07

Увеличават паралелките в Пловдив, работещи по метода 1:1

Модернизирането на съдържанието на учебния материал и иновативният подход на преподаване са довели до повишаване на успеха на учениците. Това стана ясно на среща сдиректори и учители на общински училища със заместник-кмета на Пловдив Стефан Стоянов. От новата учебна година три пъти ще се увеличат паралелките в Пловдив, които работят по метода 1:1,..

публикувано на 24.06.21 в 16:02

Петролният бос Емил Власов на съд за контрабанда и пране на пари

Окръжна прокуратура – Пловдив приключи разследването и предава на съд петролния бос Емил Власов. Според обвинението, той е контрабандирал над 100 тона незаконни горива, укривал данъците от тяхната продажба и организирал схема за изпирането на парите от това.   51-годишният бизнесмен е действал чрез свои фирми и като представител на други в периода..

обновено на 24.06.21 в 13:05