Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Орязването на бюджета на БНР е пълно безобразие

Петко Георгиев
Снимка: 12plus3theadventure.org

Журналистът Петко Георгиев коментира в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив орязаното финансиране на БНР с близо 1 милион лева и политическата ситуация у нас.
„Това е пълно безобразие. И поредното доказателство, че правителството / и не е първото такова/, което дава пари само за медиите, които смята за послушни. След като се раздадоха милиарди за какви ли не неща, включително по време на ковид кризата, след като се откраднаха милиарди по какъв ли не начин, след като се източват пенсионни фондове и какво ли не, да се съкрати в този ключов момент субсидията на обществените медии, в това число и на БНР, е директно посягане на интересите на обществото и на националната сигурност“, това заяви Петко Георгиев, член на Обществения съвет на БНР, който коментира орязаните средства от бюджета на радио.

Той каза, че това е единствената обществена медия, която не е компенсирана по време на ковид кризата.

„Телвизията /БНТ/ получи значителна компенсация. БТА започна да получава пари. Значи за тях ковид кризата не важи, а за БНР изведнъж важи. А всъщност логиката трябва да е обратната – заради ковид кризата обществените медии имат нужда от допълнителна подкрепа, в това число и финансова поддръжка. В тази криза, която е и информационна, когато обществото е залято от фалшиви новини - не само по отношение на ковид кризата, но и на основните политически процеси в държавата, да лишиш основни информационни и независими обществени източници от финансова поддръжка е престъпление“, каза още Георгиев и допълни, че за него няма съмнение, че това е преднамерено запушване на устата.

45-то НС хвърли камък в блатото и разбърка политическите карти


"Вероятно е твърде рано да се дава някаква историческа оценка за работата на 45-то НС. Но за мен е безспорно, че то хвърли камък в блатото, разбърка политическите карти, сложи край на едноличното управление на ГЕРБ и отвори възможността за възстановяване на малко по-нормален и плуралистичен политически живот в страната“, коментира още Петко Георгиев.

Цялото интервю с Петко Георгиев можете да чуете в звуковия файл.


Още от категорията

МиГ-овете няма да бъдат приземени

Временно е прекратено издирването на черната кутия на падналия в морето МиГ-29, съобщи в Пловдив служебният министър на отбраната Георги Панаѝотов. Той  се срещна с кмета Здравко Димитров по въпроси свързани с военните имоти на територията на общината. Сред тях е и ремонтът на Военния клуб, за което обаче срокове не са били уточнени...

обновено на 15.06.21 в 17:13

За Брестовица ВиК действаше в условията на неотложност

„ Не мога да се съглася за едно такова становище на незаконосъобразност (протокола, огласен от областния управител Ангел Стоев), защото действията на експлоатационното дружество са изцяло съобразени със създалата се ситуация и не противоречат на действащото законодателство “ – заяви в интервю за Радио Пловдив управителят на ВиК-Пловдив Спартак..

обновено на 15.06.21 в 15:43

ВиК е с отказ за нов водопровод в Брестовица за нарушения на ЗОП

В позиция по повод казуса с питейната вода на Брестовица пловдивският областен управител Ангел Стоев заявява, че е предприел проверка и е изискал информация от редица институции. Той посочва, че от чешмите в селата Брестовица и Кадиево продължава да тече негодна за употреба вода, независимо от изградените нови сондажи, а през почивните дни..

обновено на 15.06.21 в 15:43

Пловдив е добрият пример за демографски рестарт у нас

Пловдив и Пазарджик са включени в района с благоприятни демографски показатели у нас.  Естественият  прираст за двете области е минус 4, 7 промила, а хората над 65 години са по-малко от 20 % от населението.  Това сочи изледване за регионалните демографски дисбаланси в страната на фондация „Фридрих Еберт“ , изготвено от доц. Георги Бърдаров  от..

публикувано на 15.06.21 в 14:02

За първи път в 10 клас ще се проведе НВО по БЕЛ и математика

За първи път в  българското образование тази седмица ще се проведат изпити в 10 клас. На НВО по БЕЛ и по математика ще се яват 4 879 ученици в Пловдив и областта. Те са разпределени в 74 училища, в 540 зали, за да се спази изискването не повече от 10 ученици в класна стая, съобщи Асен Василев, председател на Комисията за провеждане на изпити в..

публикувано на 15.06.21 в 13:29