Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ученици от Хуманитарната гимназия в Пловдив почетоха Светите братя

| обновено на 10.05.21 в 13:22
10
Снимка: Иванка Петкова

Десетки ученици и учители от Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ в Пловдив се включиха в традиционното шествие по повод патронния празник на училището. Тази година се отбелязват 170 години от първото честване на братята Кирил и Методий.

Начело с иконата на Светите братя, носена от двама ученици, и духов оркестър шествието потегли от училището по Главната улица до паметната плоча на светците в Стария град.

„Вълнението да завършваш Хуманитарната гимназия е огромно. Все още е жив духът на празника, основан още преди Освобождението“, споделиха 12-токласници, които се включиха в шествието.

Директорът на гимназията Емил Начев обясни, че тази година заради противоепидемичните мерки в честването участват само учители и около 50 ученици от два 9-ти класа, както и зрелостници. „Това е най-българският празник, който отбелязваме на 10 май. Тогава е изнесена иконата от старото училище, за да бъде осветена в църквата „Св. Богородица“. Това е причината да го честваме днес, а не да изпреварим всички. Децата се включват с огромно вълнение“, допълни директорът.

Писмеността ни е съхранила като българи, това предаваме с обич, радост и гордост на децата, подчерта Мария Пашкулева, учител по история.

„Това училище е от 1851 година. Поставя началото на празнуването на този празник, посветен на братята Кирил и Методий.; Още от следващата година става общоградски празник и за няколко години и традиция се пренася във всички български училища.  Всичко това става още преди освобождението“.

За нас е изключително вълнуващо, че продължаваме пътя на многото именити възпитаници и преподаватели в гимназията с почит към делото на Св. св. Кирил и Методий, защото на тях дължим културното си наследство, споделиха учениците, включили се в литийното шествие.

„Ако не бяха Кирил и Методий ние нямаше да бъдем нещото, което сме сега“.

„Празникът е и гордост за нас“.

Преподаватели и ученици поднесоха цветя и пред барелефа на славянските първоучители в старият град.

Галерия

Още от категорията

Четири автомобила се блъснаха на Околовръстното шосе

Верижна катастрофа с четири автомобила затруднява движението на околовръстния път. Сигналът за произшествието, станало на кръстовище между Кукленско шосе и разклона за Марково, е получен след 17.10 ч.  По първоначални данни няма пострадали, нанесени са материални щети. Два екипа на полицията подпомагат трафика. По случая ще бъде взето..

публикувано на 24.06.21 в 18:33

Приеха 2 500 деца в първа група на детските градини в Пловдив

  2 500 деца са приети в първа група на детските градини в Пловдив до този момент. След третото основно класиране има незаети 254 места за първа група, а неприетите са 104 деца. Причината е, че все още има деца за първа група, които кандидатстват за точно определени детски заведения и не са приети, поради недостиг на места в най-желаните детски..

обновено на 24.06.21 в 16:21

Разкодират още днес черната кутия на падналия Миг- 29

Черната кутия на изтребителя МиГ-29, който падна в морето край Шабла на 9 юни, е намерена. От нея трябва да бъде получена  информация за причините, довели до инцидента, при който загина пилотът на самолета майор Валентин Терзиев от авиобаза "Граф Игнатиево". Устройството е открито в 10.20 ч, а 10 минути след това вече е било на борда на кораба..

обновено на 24.06.21 в 16:07

Увеличават паралелките в Пловдив, работещи по метода 1:1

Модернизирането на съдържанието на учебния материал и иновативният подход на преподаване са довели до повишаване на успеха на учениците. Това стана ясно на среща сдиректори и учители на общински училища със заместник-кмета на Пловдив Стефан Стоянов. От новата учебна година три пъти ще се увеличат паралелките в Пловдив, които работят по метода 1:1,..

публикувано на 24.06.21 в 16:02

Петролният бос Емил Власов на съд за контрабанда и пране на пари

Окръжна прокуратура – Пловдив приключи разследването и предава на съд петролния бос Емил Власов. Според обвинението, той е контрабандирал над 100 тона незаконни горива, укривал данъците от тяхната продажба и организирал схема за изпирането на парите от това.   51-годишният бизнесмен е действал чрез свои фирми и като представител на други в периода..

обновено на 24.06.21 в 13:05