Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жан Виденов се връща в политиката

БСП няма бъдеще, категоричен е бившият ѝ председател

Жан Виденов
Снимка: БГНЕС


Бившият премиер Жан Виденов обяви, че се връща в политиката, съобщи Медиапул. Новата партия на Виденов - "Лява алтернатива" ще участва на изборите с коалицията "За чиста и свята Република“. В тази коалиция участва и Съюзът на комунистите в България.

"Има Инициативен комитет за създаването на такава партия. Аз съм сред най-активните членове, защото имам най-голям опит. Иван Атанасов е инициаторът на идеята за формиране на политическа партия "Лявата алтернатива". Тъй като предстоят избори на 11 юли, а за създаването на нова партия са необходими поне 4-5 месеца по закон, ПП "Лявата алтернатива" ще участва в предизборна коалиция с други партии, една от тях е Съюз на комунистите в България", споделя Виденов за Plovdiv-press.

Виденов беше лидер на БСП от 1991 до 1996 година и премиер от 1995- 1997 година, но подаде оставка от всички постове заради масовите протести, провокирани от тежката икономическа криза, хиперинфлацията и беззаконието.

Той се оттегли от политиката и се занимаваше с преподавателската си кариера в Европейския колеж по икономика и управление в Пловдив, където е доцент и доктор по икономика и философия. 

Той заявява, че е решен да се върне в политиката, воден от убеждението, че "БСП няма бъдеще" и иска да предостави алтернатива на левия избирател заедно с комунистическата партия.

"БСП няма бъдеще. Аз напуснах партията още през 2000 година. Това беше очевидно още тогава, оставиха я да деградира като отпаден продукт на Генералското движение. След толкова много години всички виждат резултата и всеки си прави оценката. Предполагам, че е една и съща. Даже и да питате Корнелия Нинова. Там бъдеще няма".

Според Виденов "перестройката" е виновна за политическата криза в България.

"В момента в България свършва перестройката. В Русия свърши доста по-рано, други страни загинаха, защото не можаха да излязат от нея. В България свършва в момента", казва той.

"Предстоят огромни национални предателства и нашата мисия е да се борим срещу тях. Ако не можем в парламента, на улицата. Ако трябва, и с оръжие в ръка. В края на краищата страната трябва да се пази. Аз съм се клел в България", казва Виденов в интервюто.

62-годишния Виденов е завършил "Международни икономически отношения“ в Москва.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Оградата на Небет тепе е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и МК

Оградата на Небет тепе трябва да се премахне, защото е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и Министерство на културата, се казва в нова, втора за тази седмица позиция на Института за опазване на културното наследство. От там уточняват, че становището им е последователно и непроменено от 2022 година досега, като препоръката  към община..

обновено на 19.04.24 в 15:23

Тържествено откриват Градската градина на Пловдив

С богата тридневна програма официално откриват обновената Първа градска градина в България, създадена 1878 година в Пловдив. Церемонията по откриването започва след малко повече от два часа на централната алея в градината на ул. „Христо Г. Данов“.  Веднага след прерязването на лентата пространството ще бъде огласено от Държавна опера –Пловдив...

обновено на 19.04.24 в 15:22

Предстоят спорове дали ул. "Христо Г. Данов" да бъде пешеходна

Шест комисии в Общинския съвет допуснаха в зала да се гледа предложението на районният кмет Георги Стаменов част от улица „Христо Г. Данов“ да стане пешеходна зона. Мнението на съветниците от различните групи в Общинския съвет не е еднозначно, тъй като има протести и от страна на живущите в този участък, както и на собствениците на магазини, а..

обновено на 19.04.24 в 15:14

7 г. затвор за командоса, убил полицай в любовен триъгълник

С окончателно решение Върховния касационен съд наложи ефективна присъда от 7 г. затвор за бившия сержант от карловската бригада Ангел Желязков.    На 20 май 2018 година той уби полицая Добромир Лазаров в "Кючук Париж" след яростен скандал за жена, която споделяли и двамата.   Делото премина през няколко противоположни обрата, като първоначално..

публикувано на 19.04.24 в 15:04

Обмисля се 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна

МОН обмисля да предложи 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна, съобщи служебният министър Галин Цоков в Пловдив.  Предложението ще бъде взето днес или най-късно утре, след анализ на всички данни от страната. Тъй като много кметове на общини вече обявиха 2-ри май за неучебен, министърът уточни, че подобно решение на просветното ведомство ще..

обновено на 19.04.24 в 13:39