Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив отбелязва 170 години от първото честване на Кирил и Методий

| обновено на 11.05.21 в 06:40

Пловдив отбелязва 170 години от първото честване на Деня на Светите братя Кирил и Методий. Общинският институт „Старинен Пловдив“ и учениците от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ отбелязват днес годишнината, но не с общи инициативи заради пандемията от Covid-19.

Тържествата ще започнат с кратка танцова фолклорна програма край фонтана пред Общината в 10 часа. От там в 10.30 ч. ще тръгне традиционното шествие на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ по главната улица, водено от мажоретния състав на учебното заведение. След полагането на венци и цветя на паметната плоча на ул. „Съборна“, в 11.30 ч. ще започне празничен концерт-спектакъл на Римския стадион. В него ще се изявят ученици от паралелките по хореография.

Миналата година заради ограниченията в условията на извънредна ситуация честванията бяха отменени и се случиха само онлайн. Сега ще има присъствени тържества на 11 май, но няма да се провежда манифестация на всички училища на 24 май.

Ето и програмата по часове:

10:00 – 10:10 ч. - начало на тържествата с кратка танцова фолклорна програма на пл. „Стефан Стамболов" 1 (зона до фонтана пред Община Пловдив)

10:10 – 10:30 ч. - начало на шествие, водено от представителен мажоретен състав при СУ „Св. св. Кирил и Методий” (от пл. „Стефан Стамболов” към ул. „Съборна”)

10:30 – 11:00 ч. - полагане на цветя на паметната плоча в прослава на делото на Светите братя Кирил и Методий (ул. „Съборна”)

11:30 – 12:30 ч. - празничен концерт - спектакъл „Български корени” в изпълнение на учениците от професия „Танцьор”, специалност „Български танци” на СУ „Св. св. Кирил и Методий” (Римски стадион)

12:30 – 13:30 ч. - шествие от Римски стадион към Балабанова къща и представяне на Национален проект „Аз съм българка!” - премиера за България на 3I-тото издание

18:00 – 19:00 ч. - празничен концерт с участието на Хор на пловдивските момчета „Стефка Благоева” при ЦПЛР ОДК - Пловдив, официално откриване на изложбата и премиера на документалния филм за Национален проект „Аз съм българка!” - премиера за България на 3-тото издание (Балабанова къща)

За проявите в Стария град  разказа Донка Налбантова, ръководител на отдел "Културна политика" на общинския институт. 

Може да чуете от звуковия файл по темата.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Жълт код за проливни валежи в Западна България

Силни дъждове се очакват в седем области на страната в днешния вторник. Обявен е жълт код за областите София, София-област, Видин, Монтана, Перник, Кюстендил и Благоевград. В тези области се очаква количеството на валежите за денонощие да са между 20 и 35 литра на квадратен метър. До вечерта валежите ще намалеят и спрат. Облачността също ще се..

публикувано на 23.04.24 в 06:56

Почистиха част от брега на река Девинска за Деня на земята

Близо 150 кг. отпадъци, разчистване на падналите клони по брега на река Девинска в участъка от стадион Девин до градската ѝ част, събраха 25 малки и големи участници в ежегодната акция по почистването на градската част на реката.  Организатори на инициативата са Община Девин, Клубът по спорен риболов „Девин“ и „Девин“ ЕАД, представители на Изпълнителната..

публикувано на 22.04.24 в 15:35

Още две деца в Пловдив са диагностицирани с коклюш

Нови две деца са заразени с коклюш, така случаите в Пловдивска област стават общо 4, съобщи за Радио Пловдив д-р Милена Панайотова, директор на дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ – Пловдив.   Новозаразени са 2-ма петокласници от различни средни училища – "Димитър Матевски" и "Черноризец Храбър". Децата са добре, на домашно лечение,..

публикувано на 22.04.24 в 15:26

Жена е с опасност за живота след катастрофа до Септември

50-годишна жена е с опасност за живота след катастрофа, съобщиха от пазарджишката полиция. По първоначални данни в района на 56-ти километър от АМ „Тракия“ по посока за Пловдив 37-годишен водач на „БМВ“ от Пловдив загубил управление над возилото си, колата напуснала платното за движение и се озовала в дере.  Към мястото незабавно били насочени..

обновено на 22.04.24 в 13:42

Арестуваха дрогирани и пияни шофьори в Пазарджик

Петима шофьори са задържани от полицията в Пазарджишка област през уикенда. В Белово 28-годишен мъж от Пазарджик загубил управлението над „Фолксваген“ и се ударил в предпазна ограда. След направените проби се оказало, че той е седнал зад волана под въздействието на наркотици. По време на рутинни проверки в Панагюрище и Велинград..

публикувано на 22.04.24 в 13:42