Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нямам негативни очаквания от служебното правителство

"Виждам няколко души, които носят червени фланелки и не виждам никого от синия отбор, така че за балансиран политически служебен кабинет е трудно да се говори. В крайна сметка знаем, че г-н Радев беше подкрепен от определени политически сили и затова не се е случило нищо неочаквано", заяви политологът Георги Харизанов от Институт за дясна политика.

 Харизанов уточни, че очаква от служебния кабинет да организира честни избори, да се справи в сложната ситуация с новия ИК, както и да успее навреме да осъществи всички процедури, без да се правят грешки. Като програма максимум, той заяви, че очаква правителството да работи така, че да няма необходимост от допълнителен контрол върху работата му.

По думите му, няма нищо лошо в това, кабинетът да започне да прави ревизия по министерствата за правилното разходване на всички средства и ако у обществото е останало някакво съмнение, че нещо се прикрива. "Виновните трябва да си понесат отговорността."

За ефекта от  работата на комисията "Манолова" Харизанов бе категоричен, че не е чул никаква конкретика и я определи като "краткотраен цирк".

 "Очакваме да видим дали има нередности при определяне на цените на ремонтните дейности при големите инфраструктурни обекти от страна на държавните дружества". 

Нито Менда Стоянова, нито Красимир Велчев са били "свалени" от състава на Изпълнителната комисия.Те са заявили ясно  волята си, че не желаят да работят повече като народни представители  след 12 години интензивна работа и че им е нужен напълно заслужен отдих. Със свое волеизявление Пламен Нунев също се е оттеглил от заемания от него пост, като е спазена неговата воля. 

С назначаването на Томислав Дончев и  на Даниел Митов в ИК като заместник-председатели, Борисов дава ясен знак към избирателите, както и към цялата политическа среда. Най-важен обаче е сигналът, който се дава извън България като препотвърждаване на пътя й за задълбочена проевропейска и пронатовска ориентация и интеграцията с еврозоната. 

"И Дончев, и Митов са диалогични хора със сериозна политическа биография и здрави нерви. Това е добър знак към всички. В 45-я Парламент всички се караха с всички и не съм съгласен с тезата, че само  ГЕРБ са били в изолация. Никой друг не успя да организира около себе си сериозни политически партньорства и дано това се промени на следващите избори". 

Чуйте повече от звуковия файл:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Касовата бележка от пазаруването е нашата застраховка

В подготовка на празничната трапеза разговор в аванс с д-р Андрей Велчев, председател на Сдружението за достъпна и качествена храна за гражданския контрол в търговската мрежа и рисковете пред потребителите при онлайн пазаруването на хранителни стоки.  Сдружението започна проверки в обекти от мрежата за търговия на дребно с хранителни стоки в..

публикувано на 18.04.24 в 10:31

Очаквам още едни извънредни избори до края на годината

„Възраждане“ и без БСП продължават своята линия на опозиционно поведение и видимо са започнали предизборната кампания. Това коментира в предаването „Точно днес“ политологът и преподавател в катедра „Политология“ в СУ „Св. Климент Охридски“ Ружа Смилова . За вота на недоверие към служебния кабинет „Не мога да допусна, че Корнелия..

публикувано на 18.04.24 в 10:28

Разчетеният геном на Орфеевото цвете ще помогне в много области

Учени от българския Център за върхови постижения в растителната системна биология и биотехнология - ЦРСББ, съвместно с изследователи от Потсдамски университет и Института по молекулярна физиология на растенията “Макс Планк” в Германия, успешно секвенираха генома на Haberlea rhodopensis - ендемичен за България вид “възкръсващо растение”,..

публикувано на 17.04.24 в 16:54

Не може да се иска вот на недоверие на служебен кабинет

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова президента Румен Радев да смени служебния премиер Димитър Главчев, ако не - БСП, "Възраждане" и ИТН ще внесат вот на недоверие към правителството на Главчев.  Възможно ли е да се иска вот на недоверие към служебно правителство, коментира преподавателят по конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски"..

публикувано на 17.04.24 в 13:41

Акция срещу неправилното паркиране в Пазарджик

Да бъде постигнато ефективно намаляване на скоростта, за да се ограничи рискът от възникване на пътни инциденти и да бъдат спасени човешки животи. Така кметът на Пазарджик Петър Куленски определи целите на акцията срещу неправилното паркиране , която се провежда в града.  Масираните проверки обхващат не само централната градска част , но и..

обновено на 17.04.24 в 11:57