Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Служебното правителство пое управлението на държавата

| обновено на 12.05.21 в 09:33
Автор:

От днес България ще бъде управлявана от служебно правителство, назначено от президента. 

45-ото Народно събрание се разпуска с указ на държавния глава. То е първото в най-новата ни история, което не успя да излъчи кабинет. 

Румен Радев насрочи избори за нов парламент на 11 юли. 

Президентът представи структурата, състава и приоритетите на новото служебно правителство, което е второ в рамките на мандата му. „Основната му  мисия е организирането, подготовката и провеждането на свободни и честни избори", каза  той. 

Това ще бъде и основната задача и на служебния кабинет на Стефан Янев, до момента съветник на президента по сигурност и отбрана, а от днес служебен премиер. 

Гълъб Донев  е вицепремиер по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика. 

Бойко Рашков  е служебен  вицепремиер по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи. 

Атанас Пеканов  е вицепремиер по управление на европейските средства. 

Седем от 19-те членове на кабинета са били част и от първото правителство на Радев. 

Дипломати от кариерата застават начело на две министерства - Светлан Стоев става служебен министър на външните работи. 

Министър на отбраната -   Георги Панайотов. 

За финансовото министерство ще отговаря Асен Василев, а за министерството на икономиката - Кирил Петков. 

Янаки Стоилов става служебен министър на правосъдието. 

За здравеопазването ще отговаря Стойчо Кацаров. 

Министър на културата ще бъде скулптурът Велислав Минеков, едно от знаковите лица на протестите срещу правителството на Бойко Борисов миналото лято.


Още от категорията

Дете е в болница след катастрофа до Коматевския възел

Дете е пострадало при верижна катастрофа, станала на ул. „Коматевско шосе“ в Пловдив. Сигналът е получен в полицията към 10.40 ч.  По първоначални данни, лек автомобил „Фолксваген“, управляван от 45-годишна жена, спрял пред пешеходна пътека. Зад него забил спирачки лек автомобил „Опел“ с 31-годишна водачка, който бил ударен отзад от лек автомобил..

публикувано на 15.06.21 в 11:59

Областният управител проверява казуса с водата в Брестовица

В позиция по повод казуса с питейната вода на Брестовица пловдивският областен управител Ангел Стоев заявява, че е предприел проверка и е изискал информация от редица институции. Той посочва, че от чешмите в селата Брестовица и Кадиево продължава да тече негодна за употреба вода, независимо от изградените нови сондажи, а през почивните дни отново са..

публикувано на 15.06.21 в 11:27

Общината набира доброволци за „Пловдив 112“

Община Пловдив набира доброволци за формированието „Пловдив 112“. Той съдейства при предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации.  Кандидатите трябва да са навършили 16 години, да са клинично здрави и да притежават умения за работа в екип. Желаещите могат да получат н еобходимите документи от общинската администрация..

публикувано на 15.06.21 в 11:21

Хидрогеолози настояват да се промени наредба за анализ на водите

В подписка до Министерство на околната среда и водите хидрогеолози от Пазарджик и от страната настояват за промяна на наредбата, според която се изисква пълен химичен и радиологичен анализ по 41 показатели дори и за кладенци, които се използват за непитейни нужди.  Промените започнаха да се прилагат от басейновите дирекции преди няколко месеца. Според..

публикувано на 15.06.21 в 10:39

Санитарна сеч по централна улица в Стария град

Опасните клони на дърветата по ул. „Съборна“ в Стария град ще бъдат премахнати. Екип на общинското предприятие „Градини и паркове“ ще оформи и дървесните корони. По улицата е огледано всяко дърво и е оценено състоянието му. Е ксперти от районното кметство,  „Градини и паркове“ и Съюза на ландшафтните архитекти са направили предписания, въз основа..

публикувано на 15.06.21 в 08:51