Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще проверим сигналите за корупция в агросектора

"С положителна нагласа приемам поста. Не гоня никакъв реваншизъм, защото няма от кого и за какво да търся реванш", заяви пред Радио Пловдив проф. Христо Бозуков, минути след като стана служебен министър на земеделието в кабинета на Стефан Янев. 

Проф. Бозуков е пловдивчанин и поема за втори път поста на служебен земеделски министър. Той е бивш председател на Селскостопанската академия и е експерт по тютюна. Той бе част от инициативния комитет за издигането на кандидатурата на Румен Радев за президент.

Професор Бозуков уточни, че вече има постъпили сигнали за нарушения в министерството и лично до него, по които ще се извършват съответните проверки. "Има сигнали и за картел в земеделието, и за други неща", каза той, като отказа на този етап повече информация. 

"Знаете, че нашето ведомство не е съд или прокуратура, затова по тези сигнали можем само да направим проверки от съответните органи - БАБХ или от Инспектората и вътрешния одит. Евентуално резултатите можем да предоставим на прокуратурата", посочи министърът. 

Бозуков допълни, че основният приоритет на служебното правителство е провеждането на честни избори и нормалното функциониране на сектор "Земеделие". "Много са подводните камъни в сектора, но ще работим за най-важните - горите, които сега не се управляват много правилно, качеството на живот и храната", каза той.

Предстоят срещи с производители на всички видове земеделска продукция, допълни агроминистър Бозуков. 

Цялото интервю с проф. Христо Бозуков, земеделски министър в служебното правителство на Стефан Янев, е в прикачения файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Татяна Буруджиева

ПП-ДБ ще са изключени от следващото управление

Моята хипотеза е, че ПП-ДБ са изключени от следващото управление, тъй като показаха, че не е възможно да се работи с тях и да им се има доверие, в решенията и преговорите, които се водят. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив доцент Татяна Буруджиева, политолог и университетски преподавател. Тя припомни думите..

публикувано на 16.04.24 в 10:01

Приоритетно косят паркове и детски площадки

Приоритетно в Пловдив се косят градините, парковете и детските площадки. Едва след това ще се премине към премахването на високата тревна растителност в междублоковите пространства. Това заяви директорът на „Градини и паркове“  Антон Георгиев в ефира на Радио Пловдив. Поводът е недоволството на граждани, че растителността в междублоковите..

публикувано на 15.04.24 в 17:39

Културата не е само театър, опера и балет!

„ Културата не е само театър, опера и балет! Тя е и философия. По-тревожното е, че я няма културата в отношенията на хората, между политиците, между една група от населението спрямо друга. И това е пагубно! Трябва сигурно векове да минат едните да се облагородят, а другите да не подивеят съвсем “ – заяви в интервю за Радио Пловдив поетът и..

публикувано на 15.04.24 в 17:18
Боян Стефанов от Младежкия консервативен клуб

Корупционните скандали обезличават партиите

В политическото пространство у нас няма "мръсни" и "чисти" политици. Репликата е на политолога Боян Стефанов, член на Младежкия консервативен клуб. След като ЦИК започна регистрацията на партиите  и коалициите, които ще участват в изборите 2 в 1, той коментира, че корупционните скандали  не учудват никого.  "Може би за голяма част от..

публикувано на 15.04.24 в 16:42

Близкият изток е на ръба на голяма регионална война

Експертът по международна сигурност от Центъра за стратегически изследвания Симеон Николов коментира пред Радио Пловдив, че ударът на Иран срещу Израел е бил очакван, заради провокираната по- рано криза от Израел с атаката срещу иранската консулска служба в съседна Сирия.  "Това е равносилно на обявяване на война, т. е. Израел обяви война на Иран..

публикувано на 15.04.24 в 16:14