Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще имаме спокойно, а не истерично правителство

Снимка: vihrogon.bg

Задачите на служебното правителство са ясни - честността на изборите и пандемията

Това заяви пред Радио Пловдив социологът Андрей Рачев. 

По думите му, страната ни не се намира в някаква криза, за да решават бързо някакви финансови въпроси. За два месеца реалните задачи са изборите и пандемията. 

Не ми се вярва, а и не е редно да направят нещо друго. Все пак те не са израз на народната воля, а само на волята на президента, коментира Райчев.

Според него, доколкото може да се говори за приемственост между правителството на Борисов и служебното правителство, тя ще е по темата за коронавирусната пандемия.

Три линии за изборите 

Това правителство ще действа по три линии при подготовката на изборите, обясни социологът. 

В България има 100 - 200 хиляди души, които гласуват за властта. Самата смяна на властта ги кара да гласуват за друго. 

Втората линия е корпоративният вот - това са купища бизнесмени, които се стараят да угодят на правителството, за да са в по привилегировани позиции. 

И третата линия е купеният вот. Точно при него служебното правителство ще има най - голям напредък. Според Райчев МВР ще направи големи усилия купеният вот да бъде ограничен.

Приемствеността ще е пандемията

Райчев обърна внимание на думите на президента, че борбата ще е с последиците от пандемията, а не борба с вируса. Според Райчев това означава, че служебното правителство смята, че пандемията си отива и не смята да прави "нови истерични неща".

Според него е много важно децата да бъдат върнати на училище, а животът ни да бъде организиран по нов начин. 

Така по думите му, ще имаме отново спокойно правителство на власт, а не истерично, както във Франция, Германия, Гърция, Сърбия, Италия.

Андрей Райчев сподели, че според него Бойко Борисов е водил една от най - либералните политики в Европа по отношение на вируса. Затова България най - спокойно и най - лесно е минала цялата тая истерия.

Служебният кабинет не е прокуратура

Те не могат да направят ревизия, те не са прокуратура. Така Райчев коментира очакванията за ревизия на кабинета Борисов 3. 

По думите му, служебните министри могат обаче да изнесат факти, които според тях са неблагоприятни и със сигурност ще го правят. 

Гарантиран успех на служебния кабинет

Много високо е нивото на специалисти в служебното правителство. Райчев отбеляза, че то е специално сглобено като реплика и в него са обединени различни видове протестъри срещу сегашното правителство. Затова служебният кабинет има ясен символичен характер.

В България няма нито един провалил се служебен кабинет. Сензации от служебното правителство не могат да се очакват. 

Напрежението няма да спадне

Въпросът за властта в България не е решен. 

Битката датира от лятото на 2020-то година и не се знае дали ще приключи след изборите през юли, коментира социологът.

Що се отнася до участниците в следващото 46-то Народно събрание, Андрей Райчев смята, че състезателите ще са горе-долу същите. Няма време да се образуват нови партии, както и коалиции.

ВМРО би могло да се коалира с някой по - дребен играч. Но остава въпросът дали ВМРО ще прескочи 4-процентната бариера.

Не е невъзможно и партията на Божков да влезе в новия парламент.

Народната воля е загадка

Народната душа е странна душа и тя мълчи, мълчи, пък каже. И не знаем какво ще каже.

Цялото интервю на Иванка Петкова с Андрей Райчев е в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на отворените врати, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и Южна..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59