Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Висши военни и посланици от НАТО посетиха базата на командосите в Пловдив

| обновено на 13.05.21 в 17:35

Международна делегация от висши български и НАТО-вски военни както и  посланиците на САЩ, Великобритания и Испания посетиха днес централата на Съвместното командване на специалните операции в  Пловдив, където присъстваха на зрелищни демонстрации, включващи елементи от съвместната подготовка на командосите, участващи в провеждащото се у нас голямо учение – Троян Футпринт.  

Гостите бяха водени от Началникът на отбраната на Българската армия  адмирал Емил Ефтимов, а домакин бе  командирът  на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор  Явор Матеев.  

Широкото поле на полигона на бившия парашутен полк стана терен на атрактивно зрелище, показващо в учебен и умален мащаб тренинга и уменията на  българските командоси.  

В репертоара присъства почти всичко от екшън филмите – пукотевица, ръкопашен бой, ликвидиране на терористи, спасяване на заложници и най-вече – десантиране  в гореща точка от хеликоптер Кугър, спуснал с въжета  от голяма височина българските „тюлени“, които бързо обезопасиха периметър, с димки, гранати и непрекъсната стрелба като плъзгащи се призраци атакуваха терористичната база, неутрализирайки до крак необзначени зловещи джихадисти, примерно. 

За финал парашутисти се спуснаха високо от небето, изпълнявайки виртуозни маневри и майсторско приземяване с пълно бойно снаряжение.  Демонстрациите имаха за цел да покажат нивото на умения и способности, които се отработват и в сегашното голямо НАТО-вско учение – Троян Фуутпринт – 2021. То цели максимална оперативната съвместимост между  специалните части на САЩ и България, заедно  с други съюзници от Алианса и страни-партньори от Балканския и Черноморския регион.  

Занятието има характер на възпираща сила, обясни Началникът на отбраната адмирал Емил Евтимов.

"Благодаря на нашите съюзници , първо, за участието в учението, за добрата натренираност, за постигнатото ниво на оперативна съвместимост, по време на брифинга на генерал Табор, който е командир на специалните сили на САЩ в Европа, както и нашите колеги от Великобритания и от Испания споделиха, че техните участници са постигнали целите и задачите, които са си поставили. Оцениха възможностите за разпространение в България, оцениха възможностите за тренировка, оцениха възможностите на нашите специални сили да действат заедно, да им предоставят условия, което наистина демонстрира възпиращия потенциал на Алианса".

Видяното коментира и командирът на Силите за специални операции на САЩ в Европа генерал-майор Дейвид Тейбър: 

"Първо, за мен е исинска чест да бъда тук, в България, с нашите страхотни съюзници, включително британски и испаснски.  Случващото се на това учение е чудесна демонстрация на това, което показва величието на НАТО, а съюзниците се събират тук да обменят опит и да се учат един от друг, в името на бъдещето.  Изключително съм впечатлен от видяното, от показанато от всички бойни части, действащи заедно. И мисля че това ще продължи,  за да се усъвършенстваме все повече!"

Американският посланик Херо Мустафа също сподели впечатленията си, включително и в дипломатически аспект:

"България е приятел, партньор и съюзник – заяви Херо Мустафа. Днешната  демонстрация е още един пример за това, колко сме напреднали заедно. Ние много се гордеем с това наше патньорство, да  стоим рамо до рамо с България" – завърши посланика на Щатите у нас.

Подобни впечатления сподели и пратеникът на британската корона – Роб Диксън:

"Това, на което присъствахме днес, е ясни и видима демонстрация на силата и майстроството на българските специални сили, но също и на чудесното взаимодействие с  партньорите от НАТО, за посрещане на предизвикателствата."

Командирът на специалните ни сили – генерал Явор Матеев бе категоричен, че подготовката на българските командоси е на равна висота с колегите им от Алианса. 

Учението Trojan Footprint - South ще продължи до 16 май, по суша, въздух и море, за изпълнение на целия спектър от специални операции.


Галерия

Още от категорията

Мъж в Смолянско загина от волтова дъга

Волтова дъга уби мъж от Костандово при дърводобив в Смолянско. Нещастният инцидент е станал край село Гела в неделя около 14 часа.  При повалянето на дърво се е скъсал електрически далекопровод. На място е загинал 46-годишен мъж.  По случая е образувано досъдебно производство, съобщиха от облатната дирекция на МВР – Смолян.

публикувано на 14.06.21 в 12:30

В Пловдив стартира кампания за кръводаряване

Започна тридневната кампания за кръводаряване на Община Пловдив. Тя се организира по инициатива на кмета Здравко Димитров по повод Световния ден на доброволния кръводарител – 14 юни.   Кръв може да дарите от 8:30 до 13:00 часа в мобилен кабинет за кръводаряване, ситуиран на ул. „Емил Де Лавеле"(до сградата на Община Пловдив).  Заради..

публикувано на 14.06.21 в 11:53

Пробивът под Водната палата ще се случи

Транспортният пробив под Водната палата ще се случи, дори и да отпадне от списъка с обектите, които ще се финансират от бъдещия инвестиционен заем на Пловдив. Това заяви кметът Здравко Димитров.  „Пробивът под Водната палата и да не остане в проектите, с която ще кандидатстваме за заема от 113 млн. лв., аз ще го направя с пари от бюджета. Това..

обновено на 14.06.21 в 11:43

Над 100 тона боклук изринат на изхода от Пловдив

Над 100 тона строителни и битови отпадъци, струпани на някогашното Асеновградско шосе, преди изграждането на надлеза над ЖП линията, извози общинското предприятие "Чистота" Пловдив само за два дни.  Това стана възможно заради пълната мобилизация на екипи и техника, които работиха в почивните дни, за да не се нарушават делничните графици“, коментира..

публикувано на 14.06.21 в 11:39

Осем детски градини в Пловдив спешно се нуждаят от ремонти

Авариен ремонт започва до дни в детска градина „Елица“ в район „Западен“, съобщи кметът Здравко Димитров. Спешно ще се ремонтира покривът на детското заведение, а на по-късен етап – и щетите от течовете вътре в сградата. За целта ще са нужни около 70 000 лв., които ще дойдат от бюджета за образование, уточни строителният заместник-кмет Пламен..

публикувано на 14.06.21 в 11:09