Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Висши военни и посланици от НАТО посетиха базата на командосите в Пловдив

| обновено на 13.05.21 в 17:35

Международна делегация от висши български и НАТО-вски военни както и  посланиците на САЩ, Великобритания и Испания посетиха днес централата на Съвместното командване на специалните операции в  Пловдив, където присъстваха на зрелищни демонстрации, включващи елементи от съвместната подготовка на командосите, участващи в провеждащото се у нас голямо учение – Троян Футпринт.  

Гостите бяха водени от Началникът на отбраната на Българската армия  адмирал Емил Ефтимов, а домакин бе  командирът  на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор  Явор Матеев.  

Широкото поле на полигона на бившия парашутен полк стана терен на атрактивно зрелище, показващо в учебен и умален мащаб тренинга и уменията на  българските командоси.  

В репертоара присъства почти всичко от екшън филмите – пукотевица, ръкопашен бой, ликвидиране на терористи, спасяване на заложници и най-вече – десантиране  в гореща точка от хеликоптер Кугър, спуснал с въжета  от голяма височина българските „тюлени“, които бързо обезопасиха периметър, с димки, гранати и непрекъсната стрелба като плъзгащи се призраци атакуваха терористичната база, неутрализирайки до крак необзначени зловещи джихадисти, примерно. 

За финал парашутисти се спуснаха високо от небето, изпълнявайки виртуозни маневри и майсторско приземяване с пълно бойно снаряжение.  Демонстрациите имаха за цел да покажат нивото на умения и способности, които се отработват и в сегашното голямо НАТО-вско учение – Троян Фуутпринт – 2021. То цели максимална оперативната съвместимост между  специалните части на САЩ и България, заедно  с други съюзници от Алианса и страни-партньори от Балканския и Черноморския регион.  

Занятието има характер на възпираща сила, обясни Началникът на отбраната адмирал Емил Евтимов.

"Благодаря на нашите съюзници , първо, за участието в учението, за добрата натренираност, за постигнатото ниво на оперативна съвместимост, по време на брифинга на генерал Табор, който е командир на специалните сили на САЩ в Европа, както и нашите колеги от Великобритания и от Испания споделиха, че техните участници са постигнали целите и задачите, които са си поставили. Оцениха възможностите за разпространение в България, оцениха възможностите за тренировка, оцениха възможностите на нашите специални сили да действат заедно, да им предоставят условия, което наистина демонстрира възпиращия потенциал на Алианса".

Видяното коментира и командирът на Силите за специални операции на САЩ в Европа генерал-майор Дейвид Тейбър: 

"Първо, за мен е исинска чест да бъда тук, в България, с нашите страхотни съюзници, включително британски и испаснски.  Случващото се на това учение е чудесна демонстрация на това, което показва величието на НАТО, а съюзниците се събират тук да обменят опит и да се учат един от друг, в името на бъдещето.  Изключително съм впечатлен от видяното, от показанато от всички бойни части, действащи заедно. И мисля че това ще продължи,  за да се усъвършенстваме все повече!"

Американският посланик Херо Мустафа също сподели впечатленията си, включително и в дипломатически аспект:

"България е приятел, партньор и съюзник – заяви Херо Мустафа. Днешната  демонстрация е още един пример за това, колко сме напреднали заедно. Ние много се гордеем с това наше патньорство, да  стоим рамо до рамо с България" – завърши посланика на Щатите у нас.

Подобни впечатления сподели и пратеникът на британската корона – Роб Диксън:

"Това, на което присъствахме днес, е ясни и видима демонстрация на силата и майстроството на българските специални сили, но също и на чудесното взаимодействие с  партньорите от НАТО, за посрещане на предизвикателствата."

Командирът на специалните ни сили – генерал Явор Матеев бе категоричен, че подготовката на българските командоси е на равна висота с колегите им от Алианса. 

Учението Trojan Footprint - South ще продължи до 16 май, по суша, въздух и море, за изпълнение на целия спектър от специални операции.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Алея към Сахат тепе вече носи името на Милчо Левиев

Алея на Сахат тепе в Пловдив вече носи името на протучтия български пианист и композитор Милчо Левиев. Тя се намира до площадката с шадравана на ул. „Божидар Здравков“. С тази акция и концерт тази вечер се закрива първият национален музикален конкурс „Милчо Левиев“, който се провежда в Пловдив. На откриването на алеята присъстваха общественици и..

публикувано на 11.07.24 в 12:41

ДПС без Делян Пеевски искат местни организации

Решението ни е ДПС без Делян Пеевски – това обявиха в декларации членовете на Областният съвет на ДПС в Смолян, Младежката им организация и ръководството на Движението в община "Марица". Тази сутрин ПГ на ДПС изключи 17-те депутати, участвали в срещата с Ахмед Доган в резиденцията му в "Росенец", а двама други я напуснаха доброволно. Така партията..

публикувано на 11.07.24 в 12:24

16-годишен драска графити в подножието на Сахат тепе

Непълнолетно момче е заподозряно за вандалска проява в подножието на Сахат тепе, съобщиха от полицията.  Авторът на графити по фасадата на сграда на ул. "Ангел Букорещлиев" е разкрит подаден два дни по-рано сигнал във Второ районно управление. Установено е, че щетите са нанесени от 16-годишен тийнейджър пред погледите на петима негови връстници...

публикувано на 11.07.24 в 11:48

Жители на Доспат излязоха на протест пред парламента

До сградата на Народното събрание се провежда протест, с който събралите се граждани искат оставката на кмета на Доспат Елин Радев. Протестиращите не са само от Доспат, а и от други градове. Кметът, който е трети мандат, оказва политически натиск върху тези, които не го подкрепят, заявиха протестиращите. Никой не ни чува в Доспат и заради това..

обновено на 11.07.24 в 11:12

Задържаха мъж за измама с ваучери за културни събития

В Пловдив е задържан 29-годишен мъж, който извършил измама с ваучери за културно събитие на стойност общо над 4000 лева. Търговско дружество за продажба на билети за културни събития по електронен път подало жалба в Икономическа полиция, че била засечена смущаваща онлайн заявка за 82 ваучера за музикален концерт. Полицейските експерти..

публикувано на 11.07.24 в 11:11