Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Избори и социални мерки ще са водещи за служебния кабинет

Важни са и външно-политическите действия на България

| обновено на 13.05.21 в 15:55

Първото заседание на служебното правителство е днес. Kак започва то, в какви обществено-икономически условия ще се проведат предстоящите парламентарни избори и докато управлява временният кабинет, как ще се прегрупират старите партии? 

Анализ на актуалната полуитическа обстановка правим с политолога Яница Петкова от социологическата агенция "Галъп Интернешънъл".

Яница Петкова каза, че вижда заявка за балансирана, отворена и открита работа, но е рано за оценки. Тя уточни: "Трябва поне седмица, за да се представи реално картина в страната, но въпреки всичко първото заседание говори за активна работа и отвореност към обществото."

"Очакавам да се поставят въпросите за ревизия на управлението на предишния кабинет, но не очаквам реваншистки ходове, а само опити за осветляване", посочи политологът.

Нова Конституция и президенстка република заявени от страна на ВМРО: "Това е опит да се обединят всички партии с патриотична насоченост, но това е свързано  само с предизборната обстановка. Патриоти загубиха голяма част от своите гласове и полагат всякакви усилия към мобилизиране на техния електорат. Ако успеят с  мобилизацията, те биха могли да влязат в новото НС, но зависи от електората им."

"Прегрупиране на политическите партии не се очаква, но са възможни промени в явяването на по-малките партии, има разногласия от "Отровното трио" и "Изправи се.БГ",  при тях има определени различия, демонстрирани от лидерите им, като само при тях може да има промени", посочи Петкова. 

"Лято 2021 очаквам да бъде лято на изборите, в обществото все още има настроение за промяна, то се запазва от миналото лято", смята Яница Петкова. 

Още от категорията

Спор за ремонта на читалище "Васил Левски"

Община Карлово и настоятелството на читалище „Васил Левски“ спорят как да бъде направен ремонт на сградата на читалището. Опасенията са, че ако разногласията се проточат, може да бъде изгубено финансирането за ремонта.  Пред Радио Пловдив кметът д-р Емил Кабаиванов обясни, че сградата на читалището е построена през 1964 година и досега..

публикувано на 16.06.21 в 17:02

В Белащица са готови на протести, ако кариерата отвори

Жителите на Белащица и селата от Родопската яка са в протестна готовност, ако кариерата на "Европейски пътища" АД отново започне работа след решението на ВАС, с което се отменя актът за спирането на дейността й миналата година.  От ИК “Стоп на кариерата в Белащица“ коментираха за Радио Пловдив, че няма да допуснат отново камионите да минават през..

публикувано на 16.06.21 в 10:11
Пламен Таушанов – Председател на Управителния съвет на БАЗП

Трябва да има политика за защита на пациентите

Според адвокат Пламен Таушанов, член на Надзорния съвет на НЗОК и председател на БАЗП, идеите на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров са известни отдавна и имат перспектива.  Той смята, че би следвало те да бъдат приети по-нататък.   "Това което се предлага е да се премахнат  тъй наречените лимити на болниците. По тяхното безсмислие се е..

публикувано на 16.06.21 в 09:58

МиГ-овете няма да бъдат приземени

Временно е прекратено издирването на черната кутия на падналия в морето МиГ-29, съобщи в Пловдив служебният министър на отбраната Георги Панаѝотов. Той  се срещна с кмета Здравко Димитров по въпроси свързани с военните имоти на територията на общината. Сред тях е и ремонтът на Военния клуб, за което обаче срокове не са били уточнени...

обновено на 15.06.21 в 17:13

За Брестовица ВиК действаше в условията на неотложност

„ Не мога да се съглася за едно такова становище на незаконосъобразност (протокола, огласен от областния управител Ангел Стоев), защото действията на експлоатационното дружество са изцяло съобразени със създалата се ситуация и не противоречат на действащото законодателство “ – заяви в интервю за Радио Пловдив управителят на ВиК-Пловдив Спартак..

обновено на 15.06.21 в 15:43