Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В секции с много гласуващи може да има и по 2 машини


На днешното си заседание Централната избирателна комисия прие хронограмата за провеждането на предстоящите предсрочни парламентарни избори на 11 юли. Първа задача в него са консултациите при областните управители за съставите на районните избирателни комисии.


"Срокът за това по принцип е до 14 май. Ние обаче указахме, че с оглед на изтичащия на 16 май срок да бъдат изпратени при нас информации за документите за назначаване на РИК-овете, ако са насрочени консултации за събота и неделя ( 15 и 16 май ), да не се променят и след това да ни бъде изпратена информацията". Това уточни по Радио Пловдив говорителката на ЦИК Росица Матева. По думите ѝ графикът със задачите е силно сгъстен  заради ккраткото време до вота.

"Въпреки това, всички ние в ЦИК сме решени да направим всичко необходимо, за да организираме честни и прозрачни избори, да осигурим правото на всеки избирател да гласува", декларира Матева.

По късно следобед членовете на ЦИК ще се срещнат с представители на фирмата, която доставя машините за гласуване. "Трябва да установим какви са проблемите с договора, който е сключен от прединия състав на ЦИК и да се види дали те ще могат да извършат доставка на допълнителния брой машини", каза още Росица Матева. 

Все още обаче не е изяснено колко машини ще трябва да се доставят . "Повечето колеги изразиха мнение, че в секциите, в които са гласували повече избиратели може би ще е добре да предвидим и по две машини за гласуване. Отделно от това трябва да преценим колко машини ще са нужни за чужбина", отбеляза говорителката на ЦИК.

Росица Матева отбеляза, че българи, които са в чужбина в деня на изборите, могат да гласуват в най-близката разкрита изборна секция, без преди това да са вписани в избирателния списък. На място ще се попълва декларация и гласуващият ще бъде вписан.

"За съжаление за хората на почивка в България това няма да е възможно", каза още Расица Матева. Тя припомни, че в България се гласува по постоянен адрес или по настоящ, но ако гласоподавателят го заяви 14 дни преди изборния ден.

Още от категорията
Проф. д-р Мариана Мурджева

Напълно възможна е нова вълна от Covid-19 в България

Първи случай на заразен с вариант Делта беше установен в България този месец. Има ли опасност от нова вълна на коронавирусната инфекция? По темата разговаряме с професор Мариана Мурджева, ректор на Медицински университет-Пловдив и член на Националния ваксинационен щаб. В интервю за предаването "Точно днес" на Радио Пловдив професор Мурджева каза,..

обновено на 22.06.21 в 11:47
Враменен ваксинационен пункт в Пловдив

Временните имунизационни пунктове в Пловдив са празни

Кампанията по ваксиниране срещу COVID-19 продължава с отварянето на изнесени ваксинационни пунктове на различни места в града. Първият временен център бе открит на 12 юни в двора на училище „Пенчо Славейков“ в кв. „Столипиново“. Най-новият ваксинационен пункт се намира в МОЛ Пловдив. Имунизацията се осъществява всеки ден до 27 юни, без..

публикувано на 22.06.21 в 11:07

"Рестартирай Европа" с преход към зелен водород

Зеленият пакт на ЕС е план за действие срещу измененията на климата и влошаването на екосредата. Крайната му цел е икономиката на общността да стане модерна, ресурсно ефективна и конкурентоспособна, като след 30 години да няма нетни емисии на парникови газове, а икономическият растеж да не зависи от използването на ресурси. Един от стълбовете за..

публикувано на 22.06.21 в 09:58

Възможно е 62% от пазарджиклии да са преболедували COVID

София Пазарджишка област е начело на класацията по брой хора, които са се срещнали с коронавируса.  Национално изследване на една от големите вериги лаборатории показва, че 62% от жителите на Пазарджишка област са преминали през COVID-19 .  Проучването е правено в периода 25 май-11 юни въз основа на случайна извадка на 2600 проби за..

публикувано на 21.06.21 в 16:07

Пловдивчани и летните очаквания

С настъпването на астрономическото лято започва обратното броене до отпуските и планираните пътувания. Във фокуса на пловдивчани остава най-вече морето, като единственото нещо липсващо на града.  В разговорите с граждани става ясно, че коронавирусът е по-скоро административна пречка, която може да бъде преодоляна по здравен начин - чрез ваксинация...

публикувано на 21.06.21 в 15:31