Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ВМРО отдавна е било за президентска република

Нова Конституция, президентска република, намаляване на броя на депутатите, намаляване на правомощията на банките и на частните съдебни изпълнители, както и категоричност за еднонационална държава, свободна от джендър идеологии. Това са част от приоритетите, които ВМРО обяви днес. 

"Такива разговори с ГЕРБ има още по време на миналия парламент за нова Конституция. ВМРО винаги е стояло на позицията, че трябва да се засилят правомощията на президента", посочи в предаването "Ден след ден" Александър Сиди от пловдивската организация на ВМРО. 

"На последните избори хората поискаха промяна, получиха подмяна и това го видяхме всички в 45-тия парламент, който бе изключително ялов. Той показа връзките между различните политически сили, дори и т.нар. нови с ДПС", заяви адв. Сиди, който бе депутат в предишното Народно събрание.

Той допълни, че повечето българи мислят патриотично и защитават традиционните български ценности. "Ако искаме еднолично лидерство, както показаха изборите, нека да е мажоритарно, както гласуваме за президент", каза още Сиди.

Той уточни, че за това ще трябва да се мине през Велико Народно събрание и промяна в Конституцията. 

"Искането за президентска република не е ново, новото е заявеното искане за консолидиране на патриотичното пространство", заяви Александър Сиди. 

По думите му предишните проблеми при патриотите са идвали от лидерите на партиите, а не от членовете им. "Сега създаваме нова патриотична формация, за да влезем в НС. Подаваме ръка на всеки, който се чувства патриот", допълни той. 

Цялото интервю на Екатерина Костова с Александър Сиди е в прикачения файл. 

Още от категорията

Спор за ремонта на читалище "Васил Левски"

Община Карлово и настоятелството на читалище „Васил Левски“ спорят как да бъде направен ремонт на сградата на читалището. Опасенията са, че ако разногласията се проточат, може да бъде изгубено финансирането за ремонта.  Пред Радио Пловдив кметът д-р Емил Кабаиванов обясни, че сградата на читалището е построена през 1964 година и досега..

публикувано на 16.06.21 в 17:02

В Белащица са готови на протести, ако кариерата отвори

Жителите на Белащица и селата от Родопската яка са в протестна готовност, ако кариерата на "Европейски пътища" АД отново започне работа след решението на ВАС, с което се отменя актът за спирането на дейността й миналата година.  От ИК “Стоп на кариерата в Белащица“ коментираха за Радио Пловдив, че няма да допуснат отново камионите да минават през..

публикувано на 16.06.21 в 10:11
Пламен Таушанов – Председател на Управителния съвет на БАЗП

Трябва да има политика за защита на пациентите

Според адвокат Пламен Таушанов, член на Надзорния съвет на НЗОК и председател на БАЗП, идеите на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров са известни отдавна и имат перспектива.  Той смята, че би следвало те да бъдат приети по-нататък.   "Това което се предлага е да се премахнат  тъй наречените лимити на болниците. По тяхното безсмислие се е..

публикувано на 16.06.21 в 09:58

МиГ-овете няма да бъдат приземени

Временно е прекратено издирването на черната кутия на падналия в морето МиГ-29, съобщи в Пловдив служебният министър на отбраната Георги Панаѝотов. Той  се срещна с кмета Здравко Димитров по въпроси свързани с военните имоти на територията на общината. Сред тях е и ремонтът на Военния клуб, за което обаче срокове не са били уточнени...

обновено на 15.06.21 в 17:13

За Брестовица ВиК действаше в условията на неотложност

„ Не мога да се съглася за едно такова становище на незаконосъобразност (протокола, огласен от областния управител Ангел Стоев), защото действията на експлоатационното дружество са изцяло съобразени със създалата се ситуация и не противоречат на действащото законодателство “ – заяви в интервю за Радио Пловдив управителят на ВиК-Пловдив Спартак..

обновено на 15.06.21 в 15:43