Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Демокрацията е износена, но е рано да предричаме края й

Разсъждавайки за натоящия политически момент трябва да разграничим две страни- желанието за промяна и невъзможността на част политическите субекти да надмогнат себе си и да отговорят на тези потребности, каза в интервю за предаването "Точно днес" политологът Георги Манолов. 

Той прогнозира, че "при всички положения  промяната е повече от наложителна и това желание ще проличи и на предстрочните избори".

В своята научна работа проф. Манолов проучва практиката на политически привилегии от древни времена и търси паралелите с модерната демокрация. Според него те нарушават всеобщото и равно избирателно право.

Защото сега, когато излизат пред избирателите и търсят подкрепа, защото "дават най- добрите идеи", а после резгламентират законно една кохорта от права и привилегии за една политическата олигархия на управляващото малцинство. 

"Всеобщото избирателно право е майка за едни и мащеха за други, тогава къде отива прословутият принцип за политическото равенство". 

Така се създава политическата олигархия, която ползва лостовете на държавната власт, полечава още прова, дадени от избиратерите и започва да работи не за тях, нарушава правилата и в крайна сметка се проваля.  

Въпреки че демокрацията изглежда износена от, тя все пак има потенциал да се обнови, каза в заключение проф. Манолов.

Още от категорията

350 електрически тротинетки тръгнаха в Пловдив

350 нови електрически тротинетки са вече на разположение на пловдивчани на различни локации-  част от които Централната зона, кварталите „Мараша“ „Кършияка“, зоната около ЖП гарата и всички университети. На страницата на Общината са  посочени позволените територии за паркиране и придвижване, както и правилата за ползване. Всички велоалеи в..

публикувано на 23.06.21 в 16:23
Столипиново живее на улицата

Столипиново с вяра в Бог и недоверие към ваксините

Хората в Столипиново са наплашени от ваксините срещу COVID-19, но една част, макар и по-малката, са склонни да се имунизират, ако бъдат убедени, че това е в полза на здравето им. Това показа анкета на Радио Пловдив на място след като служебното Министерство на здравеопазването лансира идеята си да разпространи чрез популярни сред ромите личности и..

обновено на 23.06.21 в 16:17

До 194 лв. пожизнена пенсия от частните фондове, засега

Тече последната седмица за прехвърляне на парите за втора пенсия от частен фонд в НОИ. Какви са възможностите за избор пред хората, които все още не са решили дали да получават и втора пенсия или да вземат само една като прехвърлят партидите си от универсален пенсионен фонд в Националния осигурителен институт?  Според  Даниела Петкова, член на УС на..

публикувано на 23.06.21 в 15:43
Citrus Incanus, скална роза

Млади учени от УХТ- Пловдив с продукти от етерични култури

Еньовден отбелязваме на 24 юни, тогава празнуват фармацевтите и билкарите. В програма "Ден след ден" разказваме за участието на младите учени и студентите от Университета по хранителни технологии във фестивалите, посветени на етерично-маслените растения и билки.  Тази седмица те ще презентират свои разработки на VII-я Национален фестивал на..

публикувано на 23.06.21 в 12:00

Студент създаде симулатор на машинното гласуване

Предстоящият вот на 11 юли, който ще се осъществи изцяло машинно, накара много хора да си зададат въпроса ще се справят ли с този тип гласуване.  Гражданите, гласували само с хартиени бюлетини до този момент, вече имат опцията да направят тестови-вот на симулатор, който е реплика на машините за гласуване.  Подобен симулатор създава и 21-годишния..

обновено на 23.06.21 в 10:01