Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Трябва да свикваме, че ГЕРБ са просто една от многото партии

Снимка: БГНЕС

Трябва вече да свикваме, че ГЕРБ са просто една партия, а и на тях ще им e доста болезнено да свикнат с това, предавайки на живо брифинги, след като вече не са на власт. Това  заяви в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив  политическият анализатор и бивш посланик на България в Русия Илиян Василев, коментирайки първите рокади в управлението на държавните структури в началото на служебния кабинет.  

По повод смяната на директорите на Агенция "Митници" и Националната агенция за приходите,  която от ГЕРБ определиха като политическа чистка, Василев заяви, че тези смени са абсолютно закономерни и имат желязна логика. По думите му в рамките на изградените кадрови и други мрежи, мястото на шефовете на приходната агенция и агенция "Митници" е значително, като са оказвали много силен натиск и са държали в подчинение много хора. 

За две седмици служебното правителство няма как да каже какво е състоянието на държавата.  Не е необходимо човек да знае всички детайли от греха на предишното управление. Достатъчно е да се знае матрицата и основните проекти - източници на корупция, както и замесените лица, каза още Василев. 

Според него, ако те се поправят, нещата ще си дойдат на мястото. И ако има 1 милион корупционни сделки, не е необходимо да се разгледат всички, а това да се направи с 1 000, които да отидат в съда. 

Прогнозирайки ситуацията след предсрочните избори през юли, Илиян Василев допълни:  Да се надяваме на най-доброто, но трябва да знаем, че тепърва правим първите крачки по един дълъг път, по който правилните лидери не са най-гласовитите. 

Още от категорията
Citrus Incanus, скална роза

Млади учени от УХТ- Пловдив с продукти от етерични култури

Еньовден отбелязваме на 24 юни, тогава празнуват фармацевтите и билкарите. В програма "Ден след ден" разказваме за участието на младите учени и студентите от Университета по хранителни технологии във фестивалите, посветени на етерично-маслените растения и билки.  Тази седмица те ще презентират свои разработки на VII-я Национален фестивал на..

публикувано на 23.06.21 в 12:00

Студент създаде симулатор на машинното гласуване

Предстоящият вот на 11 юли, който ще се осъществи изцяло машинно, накара много хора да си зададат въпроса ще се справят ли с този тип гласуване.  Гражданите, гласували само с хартиени бюлетини до този момент, вече имат опцията да направят тестови-вот на симулатор, който е реплика на машините за гласуване.  Подобен симулатор създава и 21-годишния..

обновено на 23.06.21 в 10:01

Димитър Йонов - дарил 8 пъти реконвалесцентна плазма

Димитър Йонов  е на 36 години - инженер е по телекомуникации. Роден е и живее в Пазарджик, семеен е и има две деца. Той  е един от тримата българи, дарили 8 пъти реконвалесцентна плазма. С всяко даряване се отделят 3 сакчета плазма и се помага на трима болни от КОВИД-19. Така Димитър помага на над 20 души.  Някой от тях познава, за други научава в..

публикувано на 23.06.21 в 09:00

Ромите се плашат за здравето си и отказват ваксини срещу Ковид-19

Към темите на програма "Ден след ден" се добавя и инициативата на Министерството на здравеопазването да популяризира ваксинацията на ромското население , а най- големият квартал в страната, а и не само, е „Столипиново“ в Пловдив. Разговор със здравния медиатор Гюлезар Садък за бойкота в ромските махали към Ковид-ваксините.  Садък каза, че все още..

публикувано на 22.06.21 в 14:59
Проф. д-р Мариана Мурджева

Напълно възможна е нова вълна от Covid-19 в България

Първи случай на заразен с вариант Делта беше установен в България този месец. Има ли опасност от нова вълна на коронавирусната инфекция? По темата разговаряме с професор Мариана Мурджева, ректор на Медицински университет-Пловдив и член на Националния ваксинационен щаб. В интервю за предаването "Точно днес" на Радио Пловдив професор Мурджева каза,..

обновено на 22.06.21 в 11:47