Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Господинов с голямата награда на фестивала "Орфей"

Екатерина Костова и Стоян Терзиев от екипа на Радио Пловдив също бяха наградени на фестивала

| обновено на 17.05.21 в 11:19

Георги Господинов е носителят на Голямата награда на Международния поетичен фестивал „Орфей Пловдив 2021“. Отличието се връчва за изключителен принос към поезията. 

В 4-годишната история на форума то се присъжда за втори път, като първият му носител е Златомир Златанов. Един от организаторите на „Орфей“ Антон Баев с мотива:

"Ако Златомир Златанов - по думите на проф. Светлозар Игов - направи модерен обрат в българската поезия, Георги Господинов е другият значим поет от последните години, който направи обрата към постмодернизма".

Наградата за Георги Господинов идва дни след като той спечели отличието на Фонд "13 века България" за роман на годината с „Времеубежище“.

"Дълбоко  в себе си съм се смятал за човек, който е тръгнал от поезията, продължава да пише поезия и който, дори когато пише романи, ползва опита си от писането на поезия. Радвам се, че този фестивал е оценил поета в мен", каза Георги Господинов.

Наградата „Орфей“ е диплом и статуетката. Тази вечер от 17 часа в Малката раннохристиянска базилика Георги Господинов се среща с читатели, след което ще участва в заключителното четене на поетичния фестивал. Връчването на наградите е в края на форума. 

Журналисти от екипа на Радио Пловдив също бяха наградени по време на фестивала. 

Екатерина Костова получи наградата "По следите на Орфей". 

В благодарственото слово тя изрази своето вълнение, споделяйки история от творческия си път. 

"Трогната съм, защото първата ми книга не беше поезия, а беше проза - "Платното на Пенелопа". От този мит стигнах до мита за "Орфей". По този път, който са митовете, вървейки и пишейки, аз не зная докъде ще стигна. Знам, обаче, че митовете са мост между неразбираемото минало и още по-неразбираемото бъдеще".

Наградата за цялостно представяне на фестивала "Орфей" получи Стоян Терзиев. 

"Трудно се получава награда в родния град" - каза той. След като благодари на организатори той продължи с "Посвещавам тази награда на сина си Димитър, защото сигурно не е лесно да имаш баща поет, пък и журналист". 

Наградата за стихотворение спечели Михайло Свидерски от Северна Македония.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Сборникът с разкази "Баба" събира респект и благодарност

На книжния пазар излезе сборникът с разкази "Баба". Той ще бъде представен  от Кремена Димитрова  в „Петното на Роршах“ на 30 април.  Книгата включва разказите на хора от най-различни сфери и професии на живота, които разказват за своите Баби. Незабравимите си истории  споделят писател, психолог, журналист, рекламист, режисьор и актьор. Сред..

публикувано на 25.04.24 в 08:01

Проф. Пимпирев гостува на Природонаучния музей

Среща с проф. Христо Пимпирев и екипа на втората полярна мисия на българския военно-изследователски кораб „Св.св. Кирил и Методий“ организира Регионалният природонаучен музей - Пловдив в зала „Планетариум“. Припомняме, че през февруари в Природонаучния музей бяха открити новата експозиция „Полюси“ и първият по рода си „Леден фестивал“,..

публикувано на 25.04.24 в 06:23

Над 450 изпълнители участват в конкурса "15 лалета" в Хисаря

Повече от 450 изпълнители, възпитаници на 64 музикални школи от 31 населени места, ще участват в Националния младежки конкурс за поп и рок музика "Петнадесет лалета".  Дванадесетото издание на конкурса ще се проведе от днес до неделя на сцената на Народно читалище „Иван Вазов 1904“ в Хисаря, съобщи музикалният директор на форума Иван Димов...

публикувано на 25.04.24 в 06:17

Светлина Стоянова идва в Пловдив с постановката "Севилския бръснар"

Оперната прима Светлина Стоянова се завръща в България за участие в постановката „Севилския бръснар“ на Росини на Държавна опера – Пловдив в Дом на културата „Борис Христов“. Младото сопрано със стремителна международна кариера в едни от най-реномираните оперни театри като Ла Скала-Милано, Виенската Щатсопера, Операта в Хамбург, Операта в..

публикувано на 25.04.24 в 06:13

Академичен народен хор с концерт в село Горнослав

Академичен народен хор при АМТИИ "Проф.Асен Диамандиев", ще изнесе концерт в с. Горнослав. Концертът е част от инициативата "Малките добри дела" и ще се проведе в събота, на Лазаровден. В разговора ни, диригента Николай Гурбанов, разказва за събитието и за последните успехи на Академичния хор, който през февруари 2024г. проведе тридневно турне в..

публикувано на 24.04.24 в 14:22