Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Георги Господинов с голямата награда на фестивала "Орфей"

Екатерина Костова и Стоян Терзиев от екипа на Радио Пловдив също бяха наградени на фестивала

| обновено на 17.05.21 в 11:19

Георги Господинов е носителят на Голямата награда на Международния поетичен фестивал „Орфей Пловдив 2021“. Отличието се връчва за изключителен принос към поезията. 

В 4-годишната история на форума то се присъжда за втори път, като първият му носител е Златомир Златанов. Един от организаторите на „Орфей“ Антон Баев с мотива:

"Ако Златомир Златанов - по думите на проф. Светлозар Игов - направи модерен обрат в българската поезия, Георги Господинов е другият значим поет от последните години, който направи обрата към постмодернизма".

Наградата за Георги Господинов идва дни след като той спечели отличието на Фонд "13 века България" за роман на годината с „Времеубежище“.

"Дълбоко  в себе си съм се смятал за човек, който е тръгнал от поезията, продължава да пише поезия и който, дори когато пише романи, ползва опита си от писането на поезия. Радвам се, че този фестивал е оценил поета в мен", каза Георги Господинов.

Наградата „Орфей“ е диплом и статуетката. Тази вечер от 17 часа в Малката раннохристиянска базилика Георги Господинов се среща с читатели, след което ще участва в заключителното четене на поетичния фестивал. Връчването на наградите е в края на форума. 

Журналисти от екипа на Радио Пловдив също бяха наградени по време на фестивала. 

Екатерина Костова получи наградата "По следите на Орфей". 

В благодарственото слово тя изрази своето вълнение, споделяйки история от творческия си път. 

"Трогната съм, защото първата ми книга не беше поезия, а беше проза - "Платното на Пенелопа". От този мит стигнах до мита за "Орфей". По този път, който са митовете, вървейки и пишейки, аз не зная докъде ще стигна. Знам, обаче, че митовете са мост между неразбираемото минало и още по-неразбираемото бъдеще".

Наградата за цялостно представяне на фестивала "Орфей" получи Стоян Терзиев. 

"Трудно се получава награда в родния град" - каза той. След като благодари на организатори той продължи с "Посвещавам тази награда на сина си Димитър, защото сигурно не е лесно да имаш баща поет, пък и журналист". 

Наградата за стихотворение спечели Михайло Свидерски от Северна Македония.

Галерия

Още от категорията
С Георги Малашинов - мениджър на Международен Фестивал на Камерната Музика - Пловдив, в Регионален Етнографски Музей - Пловдив

"Вкусът на лятото" с Георги Малашинов

През летните месеци ви срещаме с различни по занимания, интереси, светоглед, емоции и още куп критерии, личности. С нашите събеседници си говорим за любими неща, за нещата от значение, или онези , които просто ни карат да се усмихваме! Основно в срещите от "Вкусът на лятото" ще бъде споделянето на нашите разходки из предпочитаните от събеседниците ни..

публикувано на 23.06.21 в 15:04

Музикално - поетична вечер с д-р Джина Дундова - Панчева

Д-р Джина Дундова - Панчева представя  своята поетична двуезична книга, в една музикално - поетична вечер в Пловдив!  "Все някъде пътеката отвежда", е именувано събитието, както и книгата, която представя.  ''Да започнеш да пишеш стихове , и то любовна лирика, когато семейството и кариерата на лекар са си поделили цялото то време и внимание, а и..

публикувано на 23.06.21 в 14:35

Великите европейци - Волфганг Паули, първа част

Квантовата механика има няколко важни инструмента, чрез които разбира и описва себе си – уравнение на Паули, принцип на Паули, матрици на Паули, теорема на Паули, ефект на Паули. Упорито споменаваният Паули е немският гений на физиката Волфган Паули. Айнщайн го посочва за свой „духовен наследник“.   На фона на големия научен гений, едно..

публикувано на 23.06.21 в 09:58

"Светещи сфери" - изложба на унгареца Мартон Ромвари

«Светещи сфери» подрежда тази вечер в Къщата на Верен Стамболиян в Стария Пловдив унгарският художник Мартон Ромвари.  Изложбата пристига под тепетата чрез Посолството на Унгария и Унгарския културен институт в София, съобщиха от Общинския институт „Старинен Пловдив“, които посрещат експозицията в резултат на стремежа им за  разширяване на..

обновено на 23.06.21 в 08:15

Почистват гората с вековните чинари край Белащица

За втора поредна година жители на село Белащица се готвят днес да почистят и облагородят защитената местност „Чинарите“. „Всеки, който може да отдели 3-4 часа от личното си време в полза на гората, е добре дошъл!“, казват организаторите и призовават желаещите да участват в инициативата да си носят чували, ръкавици и други помощни..

публикувано на 23.06.21 в 07:29