Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политиката няма място в търговските взаимоотношения

Снимка: БГНЕС


В това е убеден бившият земеделски министър Мехмед Дикме, който в програма "Ден след ден" коментира скандала със  земеделските бизнесмени Светослав Илчовски и Иван Ангелов и изнесената информация пред парламентарната комисия по ревизия на управлението на Борисов. 

Според него това, което се вижда и казва, едва ли е цялата истина, но е недопустимо политиците да използват чисто търговски отношения за политически цели.

ова, което аз виждам и доколкото се запознах от изявленията, става въпрос за бизнес отношения между двама агробизнесмени. Ако в бизнес отношенията - двама бизнесмени имат проблеми и това става проблем на държавата, то  какво ще стане като цяло с тази държава. Ежедневно между бизнесмените в държавата има какви ли не проблеми. Друг е въпросът имат ли те политически чадър, доколко имат  и политически  протекции и точно по какъв начин е бил този политически натиск към другия", допълни Дикме.

Той  припомни  и думите на Ахмед Доган от преди години, че всяка една власт създава обръчи от фирми, на които дава обществени поръчки, а те по съответния начин се отблагодаряват и това е механизмът на корупция на българския политически елит.

Според него има няколко типа взаимоотношение в бизнеса, като категорично търговските взаимоотношения  нямат място в българския парламент. Корупцията и връзката на властта с бизнеса се явява там, където са благата, парите и обществените поръчки.

"Търговските взаимоотношения между бизнеса не трябва да се използват политически. Това ще навреди на целия бизнес и на имиджа на страната. Това се следи от международните институции.  По мое време нямаше подобни сигнали. Опасявам се, че сега много политика се вкарва в бизнеса, каза още бившият земеделски министър. 

Той подчерта, че не може да коментира в дълбочина скандала и изнесеното от агробизнесмените. 

"Лично аз не вярвам, защото в България има пазар на зърнените продукти  и има  конкуренция между различните компании. Но много сериозни са обвиненията и прокуратурата трябва да обърне внимание, за това дали политици,  по един или друг начин са протектирали и дали по един или друг начин са оказвали влияние върху бизнеса му , а той това трябва да го подкрепи със съответните доказателства, допълни Мехмед Дикме

По думите му корупцията се използва като лозунг за политически цели и предизборно. 

"В България политическа корупция има и тя е между държавата и бизнеса, а не между два бизнеса. Корупция в страна има. Няма наказани обаче. Специализираната прокуратура да следи за това, както се прави в Румъния. В случая,  в това което се обвиняват двамата бизнесмени,  е търговски спор. Търсете корупцията там, където са парите, а не във взаимоотношенията между двама и трима бизнесмени и там където е работата. Търсете я там, където са обществените поръчки, а не в отношенията между двама бизнесмени.  Ако те имат проблеми да седнат и да решат търговските си спорове. Всичко друго трябва да се докаже, заключи Мехмед Дикме и допълни, че трябва да се разследва  и от органите според доказателствата.

Какво коментира още - чуйте в прикачения звуков файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51