Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Политиката няма място в търговските взаимоотношения

Снимка: БГНЕС


В това е убеден бившият земеделски министър Мехмед Дикме, който в програма "Ден след ден" коментира скандала със  земеделските бизнесмени Светослав Илчовски и Иван Ангелов и изнесената информация пред парламентарната комисия по ревизия на управлението на Борисов. 

Според него това, което се вижда и казва, едва ли е цялата истина, но е недопустимо политиците да използват чисто търговски отношения за политически цели.

ова, което аз виждам и доколкото се запознах от изявленията, става въпрос за бизнес отношения между двама агробизнесмени. Ако в бизнес отношенията - двама бизнесмени имат проблеми и това става проблем на държавата, то  какво ще стане като цяло с тази държава. Ежедневно между бизнесмените в държавата има какви ли не проблеми. Друг е въпросът имат ли те политически чадър, доколко имат  и политически  протекции и точно по какъв начин е бил този политически натиск към другия", допълни Дикме.

Той  припомни  и думите на Ахмед Доган от преди години, че всяка една власт създава обръчи от фирми, на които дава обществени поръчки, а те по съответния начин се отблагодаряват и това е механизмът на корупция на българския политически елит.

Според него има няколко типа взаимоотношение в бизнеса, като категорично търговските взаимоотношения  нямат място в българския парламент. Корупцията и връзката на властта с бизнеса се явява там, където са благата, парите и обществените поръчки.

"Търговските взаимоотношения между бизнеса не трябва да се използват политически. Това ще навреди на целия бизнес и на имиджа на страната. Това се следи от международните институции.  По мое време нямаше подобни сигнали. Опасявам се, че сега много политика се вкарва в бизнеса, каза още бившият земеделски министър. 

Той подчерта, че не може да коментира в дълбочина скандала и изнесеното от агробизнесмените. 

"Лично аз не вярвам, защото в България има пазар на зърнените продукти  и има  конкуренция между различните компании. Но много сериозни са обвиненията и прокуратурата трябва да обърне внимание, за това дали политици,  по един или друг начин са протектирали и дали по един или друг начин са оказвали влияние върху бизнеса му , а той това трябва да го подкрепи със съответните доказателства, допълни Мехмед Дикме

По думите му корупцията се използва като лозунг за политически цели и предизборно. 

"В България политическа корупция има и тя е между държавата и бизнеса, а не между два бизнеса. Корупция в страна има. Няма наказани обаче. Специализираната прокуратура да следи за това, както се прави в Румъния. В случая,  в това което се обвиняват двамата бизнесмени,  е търговски спор. Търсете корупцията там, където са парите, а не във взаимоотношенията между двама и трима бизнесмени и там където е работата. Търсете я там, където са обществените поръчки, а не в отношенията между двама бизнесмени.  Ако те имат проблеми да седнат и да решат търговските си спорове. Всичко друго трябва да се докаже, заключи Мехмед Дикме и допълни, че трябва да се разследва  и от органите според доказателствата.

Какво коментира още - чуйте в прикачения звуков файл.Още от категорията

Ромите се плашат за здравето си и отказват ваксини срещу Ковид-19

Към темите на програма "Ден след ден" се добавя и инициативата на Министерството на здравеопазването да популяризира ваксинацията на ромското население , а най- големият квартал в страната, а и не само, е „Столипиново“ в Пловдив. Разговор със здравния медиатор Гюлезар Садък за бойкота в ромските махали към Ковид-ваксините.  Садък каза, че все още..

публикувано на 22.06.21 в 14:59
Проф. д-р Мариана Мурджева

Напълно възможна е нова вълна от Covid-19 в България

Първи случай на заразен с вариант Делта беше установен в България този месец. Има ли опасност от нова вълна на коронавирусната инфекция? По темата разговаряме с професор Мариана Мурджева, ректор на Медицински университет-Пловдив и член на Националния ваксинационен щаб. В интервю за предаването "Точно днес" на Радио Пловдив професор Мурджева каза,..

обновено на 22.06.21 в 11:47
Враменен ваксинационен пункт в Пловдив

Временните имунизационни пунктове в Пловдив са празни

Кампанията по ваксиниране срещу COVID-19 продължава с отварянето на изнесени ваксинационни пунктове на различни места в града. Първият временен център бе открит на 12 юни в двора на училище „Пенчо Славейков“ в кв. „Столипиново“. Най-новият ваксинационен пункт се намира в МОЛ Пловдив. Имунизацията се осъществява всеки ден до 27 юни, без..

публикувано на 22.06.21 в 11:07

"Рестартирай Европа" с преход към зелен водород

Зеленият пакт на ЕС е план за действие срещу измененията на климата и влошаването на екосредата. Крайната му цел е икономиката на общността да стане модерна, ресурсно ефективна и конкурентоспособна, като след 30 години да няма нетни емисии на парникови газове, а икономическият растеж да не зависи от използването на ресурси. Един от стълбовете за..

публикувано на 22.06.21 в 09:58

Възможно е 62% от пазарджиклии да са преболедували COVID

София Пазарджишка област е начело на класацията по брой хора, които са се срещнали с коронавируса.  Национално изследване на една от големите вериги лаборатории показва, че 62% от жителите на Пазарджишка област са преминали през COVID-19 .  Проучването е правено в периода 25 май-11 юни въз основа на случайна извадка на 2600 проби за..

публикувано на 21.06.21 в 16:07