Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Спешен ремонт спасява сопотската болница

Фратьо Куртев
Снимка: община Сопот

От спешен оздравителен ремонт се нуждае сопотската болница за долекуване “Иван Раев“, установи Временната комисия към Общинския съвет, създадена да проучи и анализира състоянието на местната болница.

Петчленната комисия излезе с подробен доклад относно финансите, управлението и състоянието на материално-техническата база. Препоръчва се Медицинският център и болницата да се слеят в едно общинско дружество.

МБПЛ „Иван Раев" разполага с внушителна материално-техническа база, но вторият етаж на болницата е неизползваем, а приземният и първият етаж се нуждаят от довършителни дейности. Медицинската апаратура е физически и морално остаряла.

След повече от десетилетие на загуба 2020 г. е била на печалба за болницата, и то след като РЗОК е превела над 320 000 лв. на лечебното заведение за изработена надлимитна дейност през последните години.

Основните дългове на болницата са към принципала – община Сопот. Разходите на лечебното заведение надвишават приходите - системно работи на загуба. Необходимо е паралелно да се работи за привличане на специалисти, за предоставяне на качествени здравни услуги.

„Направените изводи чертаят тежка картина. Болницата трябва да се превърне в кауза на всички граждани“, коментира председателят на комисията Фратьо Куртев и добави, че са необходими спешни и адекватни действия от страна на Общинския съвет, общинската администрация и управата на болницата.

В момента тече конкурс за нов управител на лечебното заведение в Сопот, който трябва да приключи до края на месеца.


Още от категорията

Увеличават социалната пенсия за старост

Новият размер на социалната пенсия за старост считано от първи юли тази година ще определи служебното правителство на днешното си заседание.  Увеличението е с 5 на сто, със същият процент и от същата дата ще бъдат индексирани и размерите на отпуснатите до края на миналата година пенсии за трудова дейност.   Сега социалната пенсия за..

обновено на 23.06.21 в 06:36

94 нови с коронавирус в страната, 6 в Пловдив

94 нови случая на коронавирус у нас през изминалото денонощие или 0,8 процента от направените 11 151 теста, показват данните на Единния информационен портал към полунощ.  В 7 области в страната няма нито един нов случай на инфекция - Шумен, Търговище, Силистра, Пазарджик, Монтана, Габрово и Велико Търново. 1 650 са пациентите с Covid-19 в болница,..

обновено на 23.06.21 в 06:36
Директорът на Радио Пловдив Чавдар Каришев връчва наградата на Тони Симидчиева, отличена в категория

Отличиха най-добрите пловдивчани за 2021 година

Петима души получха приза за най-добър човек тази вечер на 10-тото юбилейно издание на кампанията "Пловдив - град на доброто".  В категорията "Градско развитие" отличието получи Тони Симидчиева за развитието и популяризирането на местните занаяти.  За социална дейност наградата взе д-р Атанас Гюлев от "Пълмед" за всеотдайността му към пациентите...

обновено на 23.06.21 в 05:14

Арестуваха египтянин, убил бежанец в катастрофа на магистралата

19-годишен египетски гражданин е задържан за тежка кататсрофа с жертва на автомагистрала "Тракия" край Пловдив.  Младежът превозвал деветима сирийски граждани от Харманли към София.  При 133-ти километър загубил контрол над колата, завъртял се и ударил автомобила зад него, управляван от  сирийски гражданин. Последвал  и удар в мантинелата...

публикувано на 22.06.21 в 17:46
Напуканата къща

70-годишна къща се пропука заради строеж в близост

70-годишна двуетажна къща се напука и разцепи при строителни дейности в близост. В сградата на ул. „Видима“ 8 А в район „Източен“ живее 4-членно семейство, което вече е настанено в друго жилище, осигурено от строителя. Те нямат нито дрехи и документи, нито покъщнина, защото всичко е останало в опасната сграда. "Нямаме дрехи, документи...

обновено на 22.06.21 в 17:06