Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 100 доброволци чистиха Сахат тепе, изнесоха тонове отпадъци

| обновено на 15.05.21 в 14:22

Над 100 доброволци и повече от 50 души административен персонал и работници от "Градини и паркове" се включиха в днешното почистване на Дановия хълм. Акцията е съвместна между Община Пловдив, район "Централен", "БГ Бъди активен", други сдружения и фирми. 

"Благодарни сме на всички хора, които активно помагат за опазването и развитието на зелената система в града", коментира директорът на общинското предприятие Веселин Козарев.

По думите му само за няколко часа от склоновете на хълма часа са събрани десетки чували с битов отпадък. До момента са извозени 5 камиона с отпадъци.

Окосена е тревата, премахнати са клони, почистени са всички алеи, както и водостоците край Часовниковата кула, по които се предвижда скоро - за първи път след повече от 40 години, да потече и вода. 

Веселин Козарев увери, че "Градини и паркове" ще продължи да полага всекидневни грижи за Дановия хълм и призова резултатът от направеното днес добро дело с участието на доброволците да се съхрани възможно най-дълго.

Христо и Любомира бяха сред първите изкачили „тепето“, за да се включат в кампанията по облагородяването му.

„За нас е важно в почивният ни ден да направим нещо за природата и това ни носи удоволствие“, каза Любомира.

„Това е едно от емблематичните места на Пловдив и имахме желание да дойдем и да помогнем да стане още по-приятно място за посещаване от гражданите“.

По скалите на Дановия хълм се спусна със свои колеги и Иван от пещерния клуб.

„Пластмасови хартийки, фасове и всичко това е паднало на скалите надолу и е малко опасно да слезе човек, може да се подхлъзне и да падне, ще сложим едни въженца  и ще почистим каквото трябва, така че всичко да е чисто и красиво“.

Това е поредната наша инициатива като преди това са събрани мненията на пловдивчани какво може да се направи с тяхно участие, за да стане в бъдеще Дановият хълм още по привлекателен за разходка и отдих, каза  Румяна Киризиева от сдружението „БГ бъди активен“.

„Ще разчистим пътеките и ще отворим водоскоците, което е много важно, за да може хълма да бъде отводняван и съответно да има повече растителност“.

Заедно с доброволците работиха и служители от общинското предприятие „Градини и паркове“.

Кметът на район „Централен“ Георги Стаменов, който също участва в акцията подчерта, че предстои да се завършат и проектите за поставянето на два часовника на хълма - воден и слънчев.

„С което наистина старото име Сахат тепе ще придобие вече пълен смисъл“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Пожар лумна до къщи в „Столипиново“

Пожарникарите гасят пожар в „Столипиново“, лумнал от запалени боклуци.  На място са се отзовали 4 противопожарни коли с екипите им.  Няма пострадили от стихията. Спасени са намиращите наблизо къщи и паянтови постройки. Голяма част от квартала е задимена.

публикувано на 19.07.24 в 19:12

Удължиха бедственото положение за Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово

Кметът на община Калояново Младен Кичев издаде заповед за удължаване на частичното бедствено положение за селата Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово.  Големият пожар в този район е локализиран, но в Отец Паисиево продължават да дежурят четири екипа на пожарната, служители на Горското стопанство и доброволци.  От вчера са потушени огнищата към..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Излезе второто класиране за гимназиите

1393 ученици от област Пловдив участваха във второто класиране за гимназиите, което излезе днес.  328 от тях са се придвижили по- напред, като 84 от тях са заели място по първо желание. 245 ученици не са класирани и трябва а подадат документи за третия тур на приема. Срокът за записване след второ класиране е от понеделник до сряда седващата..

публикувано на 19.07.24 в 15:52

Табели предупреждават за камери по пътя за Карлово и за Поповица

От тази седмица по две от най-натоварените пътни артерии в областта са монтирани табели за контрол на скоростния режим. Шофьорите, които пътуват и в двете посоки по главен път Пловдив – Свиленград /между Поповица и Садово/ и главен път Пловдив – Карлово /между Труд и Баня/ вече  ще бъдат информирани за общо 12 точки, на които автомобилите им могат да..

обновено на 19.07.24 в 14:25

Пожарът в Отец Паисиево е ликвидиран, но гори на Беклемето

Напълно потушен е пожарът в калояновското село Отец Паисиево.  Междувременно кметът на община Калояново Младен Кичев удължи със своя заповед срока на частичното бедствено положение за Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово. Там дежурят 4 противопожарни екипа, шест коли с екипи на Горското стопанство и доброволци. О бходени бяха  терените, където вилня..

обновено на 19.07.24 в 14:24