Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК решава кой ще оглави РИК в Пловдивска област и в Пазарджик

| обновено на 15.05.21 в 14:50

Районната избирателна комисия за Пловдив-град ще бъде председателствана от Спас Шуманов от ГЕРБ/СДС, стана ясно след консултациите между парламентарно представените политически сили и временно изпълняващия длъжността областен управител Петър Петров. 

Спас Шуманов е бивш изпълнителен директор на Летище Пловдив и понастоящем е член на Борда на директорите. 

Секретар на 16 РИК ще бъде Радина Петрова от ДПС.  Зам.-председатели ще бъдат Ивайло Василев от „Има такъв народ“ и Андрей Захариев от „Изправи се! Мутри вън!“.

Политическите партии не се разбраха за председател на 17-а РИК Пловдив-област. От ГЕРБ/СДС бе предложена Дарина Тодорова, а от БСП – Ваня Костадинова. И двете са юристки. Решението на кого ще бъде дадено председателското място ще бъде взето от ЦИК. 

Комисиите се състоят от 17 членове. Квотите са определени от ЦИК и са еднакви за двете избирателни комисии. За ГЕРБ-СДС има 5 места, „Има такъв народ“ – 4, БСП – 3 ДБ – 2, ДПС - 2 и „Изправи се! Мутри вън!“ - 1.

И в Пазарджик ЦИК ще решава кой да е председател на Районната избирателна комисия. Трима души са предложени за поста - досегашният председател Антони Върбев от ГЕРБ/СДС, адв. Петя Грозданова от "Има такъв народ" и адв. Стойко Власев от "Изправи се! Мутри вън!". 

На консултациите сутринта не бе постигнато съгласие за състава на 13-членната комисия, затова следобяд ще има ново заседание, обяви областният управител Йордан Кожухаров. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Мълния предизвика пожар в смолянската община Баните

Пожар, предизвикан от мълния, изпепели 17 декара иглолистна гора край смолянската община Баните.  Пожарът е възникнал в местността Ледово, землище на село Сливка. В гасенето му са участвали екипи на противопожарните служби в Баните и кърджалийската община Ардино, 27 служители на Държавните горски стопанства в Славейно и Ардино, както и жители на..

публикувано на 22.07.24 в 12:50

Верижна катастрофа затапи Скобелева майка

Верижна катастрофа затруднява движението в участъка между пътен възел Скобелева майка и разклона за с. Скутаре.  Сигналът е получен около 12.15 ч.,  когато последователно са се ударили 3 автомобила. Към момента няма данни за пострадали.  До обработване на произшествието движението е ограничено, затова  се препоръчва шофьорите да избират други..

публикувано на 22.07.24 в 12:42

Обявиха воден режим в хисарското село Кръстевич

И хисарското село Кръстевич минава на воден режим. Според заповедта на кмета на селото вода ще има по четири часа в денонощието, а през останалото време хората ще бъдат на сухо. В долната част на Кръстевич вода ще има само между 6 и 10 часа сутринта, а в горната - от 18 до 22 часа вечер. Ако сушата продължи, е възможно да се премина и..

публикувано на 22.07.24 в 11:44

Задържаха 19-годишен, запалил терен при фотоволтаици до Пещера

19-годишен младеж от Пещера е арестуван за умишлен пожар на сухи треви до складова база и фотоволатаичен парк. Огънят е възникнал миналата сряда в землището на град Пещера. Потушен е от екипи на пожарните служби в Пещера и Брацигово, с помощта на работници от предприятието, което стопанисва фотоволтаичния парк и с водоноска от общината. Нанесени са..

публикувано на 22.07.24 в 11:26

"Пясъчник" пресъхва, рибата в язовира измира

Язовир „Пясъчник“ драстично намалява обема си, поради което рибата в него измира и това може да доведе до екологична катастрофа, алармират от Риболовното сдружение „Олимпик 2002“. В писмо до министъра на екологията и до пловдиските поделения на Напоителни системи и Басейнова дирекция те настояват за спешни мерки за запазване на обема на..

публикувано на 22.07.24 в 11:25