Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК решава кой ще оглави РИК в Пловдивска област и в Пазарджик

| обновено на 15.05.21 в 14:50

Районната избирателна комисия за Пловдив-град ще бъде председателствана от Спас Шуманов от ГЕРБ/СДС, стана ясно след консултациите между парламентарно представените политически сили и временно изпълняващия длъжността областен управител Петър Петров. 

Спас Шуманов е бивш изпълнителен директор на Летище Пловдив и понастоящем е член на Борда на директорите. 

Секретар на 16 РИК ще бъде Радина Петрова от ДПС.  Зам.-председатели ще бъдат Ивайло Василев от „Има такъв народ“ и Андрей Захариев от „Изправи се! Мутри вън!“.

Политическите партии не се разбраха за председател на 17-а РИК Пловдив-област. От ГЕРБ/СДС бе предложена Дарина Тодорова, а от БСП – Ваня Костадинова. И двете са юристки. Решението на кого ще бъде дадено председателското място ще бъде взето от ЦИК. 

Комисиите се състоят от 17 членове. Квотите са определени от ЦИК и са еднакви за двете избирателни комисии. За ГЕРБ-СДС има 5 места, „Има такъв народ“ – 4, БСП – 3 ДБ – 2, ДПС - 2 и „Изправи се! Мутри вън!“ - 1.

И в Пазарджик ЦИК ще решава кой да е председател на Районната избирателна комисия. Трима души са предложени за поста - досегашният председател Антони Върбев от ГЕРБ/СДС, адв. Петя Грозданова от "Има такъв народ" и адв. Стойко Власев от "Изправи се! Мутри вън!". 

На консултациите сутринта не бе постигнато съгласие за състава на 13-членната комисия, затова следобяд ще има ново заседание, обяви областният управител Йордан Кожухаров. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Градушка падна в Първомай и близките села

Градушка, продължила 15-20 минути, падна над първомайските села Караджалово, Градина и Крушево.  Бурята е започнала с внезапен пороен дъжд, който към 15 часа е преминал в градушка. Ледените зърна са били с големина около 1 см. Според кмета на Караджалово има нанесени щети, но посевите не са унищожени напълно. Оценка би могла да се направи..

публикувано на 25.04.24 в 16:49

Обвиниха Капитана, блъснал пиян с джипа си жена, и за средна телесна повреда

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 41-годишния Иван Райчинов - Капитана, който пиян блъсна с джипа си жена, за средна телесна повреда.  Инцидентът станал на 20 април, на ул. „Лев Толстой“, където при маневра на заден ход на джипа си „Форд“ рокерът блъснал 51 годишната жена, като й счупил прешлен. При проверка с..

публикувано на 25.04.24 в 16:40

Върнаха в природата защитени птици след съдебно разпореждане

Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив и СНЦ „Зелени Балкани“ пуснаха на свобода птици от защитени видове след влязло в сила определение на Окръжен съд - Пловдив. За освобождаването им те избраха като подходящ района на Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Дивите птици бяха спасени при специализирана..

публикувано на 25.04.24 в 15:38

Подпочвени води "погълнаха" кола в центъра на Пловдив

Кола пропадна на паркинг на сграда на ул. „Хан Аспарух“ в пловдивския район „Централен“. Задните гуми на „Мерцедеса“ са хлътнали до шасито на колата. След подаден сигнал до районната администрация на място се е отзовал екип на „Паркиране и репатриране“. С помощни средства те са успели да вдигнат колата от мястото на пропадане и да я преместят на 5..

публикувано на 25.04.24 в 14:51

Жорж Трак е новият председател на Пловдивския граждански клуб

Скулпторът Георги Иванов-Жорж Трак е избран за председател на Пловдивския Граждански клуб. Той поема поста от Рашко Радомиров, който ще продължи да подпомага дейността на сдружението като член на Управителния съвет на организацията.  „Благодаря за гласуваното доверие и вярвам, че заедно ще продължим да надграждаме и обогатяваме дейността на клуба,..

публикувано на 25.04.24 в 14:02