Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Започва делото за съборената къща на Куцоглу

| обновено на 17.05.21 в 13:07

С разпоредително заседание в пловдивския Окръжен съд започва делото срещу бизнесдамата Вероника Иванова, обвиняема за незаконното събаряне на един от знаковите паметници на културата в Пловдив - старинната къща на Куцоглу в центъра. 

Скандалният случай е от 5 юни 2019 г, когато подсъдимата е повикала багер за събарянето на имота на ул. „Гладстон“ №12, въпреки че е знаела за неговият статут като част от културното наследство и недвижима културна ценност. Вероника Иванова обяснила на собственика, че машината трябва да събори парче от едната стена. Когато обаче той си тръгнал, тя наредила на багериста да събори и другите две стени, което било сторено. На другия ден тя извикала транспорт за извозване на отпадъците. Междувременно, след широк обществен отзвук, започна разследване на станалото, което доведе и до началото на съдебен процес за разрушаването на този паметник на културата. 

Ако бъде призната за виновна, бизнесдамата може да получи затвор до пет години и глоба от две хиляди до десет хиляди лева.

Къщата на Куцоглу е единична архитектурно-строителна недвижима културна ценност с категория „ансамблово значение“ и попадаща в обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групова недвижима културна ценност „Система от улични ансамбли по ул. „Княз Александър I“ и ул. „Отец Паисий“.

Вероника Иванова е била пълномощник на известна фирма за строителство и търговия с имоти. През октомври 2017 г. дружеството закупило имот на ул. „Гладстон“ №12, който включвал необитаема сграда, състояща се от три фасадни стени. Носещата конструкция на постройката била монолитна. Тя се намирала в задоволително състояние и не съществувала опасност да се самосрути. 

Съборената къща е проектирана от архитект Йосиф Шнитер за търговеца на тютюни Васил Куцоглу и построена през 1910 г.

В наши дни тя се е намирала под закрила на Закона за културното наследство и всякаква немеса - ремонт, реконструкция, преустройство и възстановяване, можело да се извършва само след предварително съгласуване със съответните институции. Първоначалната идея е била постройката да се реставрира, дострои и продаде.

През 2018 г. от фирмата била потърсена професионална помощ от архитект и бил изготвен проект за реконструкция. Проектът включвал запазване на фасадата с декоративните пластики и допълване на изчезнали фрагменти, видими в архивни документи.

По отношение на внесения проект, имало положително становище от НИНКН, след което той бил съгласуван с Министерството на културата. 

Въз основа на него, през м. март 2019 г., главният архитект на район „Централен“ в гр. Пловдив, издал разрешение за ремонт, възстановяване и и реконструкция на съществуващата сграда, но не и за срутването й. 

Въпреки това, на 5 юни 2019 г.  Вероника Иванова, съзнателно е организирала събарянето, гласи обвинението. 

По делото са били разпитани свидетели, назначени са били и са били приобщени заключенията на строителни експертизи, според които състоянието на сградата е било задоволително и атмосферните условия не са довели до повреди. Било е установено, че действията по премахване на постройката не са били съгласувани и одобрени от Министерството на културата, като са били реализирани в нарушение на изричните процедури на специалното законодателство – Закона за културното наследство.


Още от категорията

Електически скутери под наем тръгват из Пловдив

Електически скутери под наем ще могат да се ползват от утре по улиците на Пловдив.  Меморандум за сътрудничество подписаха заместник-кметовете Величко Родопски и Тодор Чонов, както и Петко Анчев Теодор Рачев-представители на двете фирми, които предлагат возилата.  Меморандумът ще действа докато Общинският съвет приеме наредба, с която да се..

публикувано на 22.06.21 в 12:04

Фалстарт на делото срещу Петър Маринашки, митинг пред съда

Фалстарт по процесуални причини осуети началото на процеса  срещу 20-годишния Петър Маринашки, обвинен за тежката катастрофа на пътя Пловдив – Пещера, при която загинаха две млади момчета, а други две баха тежко ранени.  На разпоредителното заседание стана ясно, че подсъдимият е получил едва вчера  препис от обвинителния акт срещу него, както и други..

обновено на 22.06.21 в 11:51

Общината събира идеи за Плана за интегрирано развитие

Община Пловдив отваря за проекти и идеи на гражданите и бизнеса Плана за интегрирано развитие на града (ПИРО) до 2027 година. За целта е необходимо всеки желаещ да попълни специално разработения за целта образец на Фиш за проекта идея, който може да намери в сайта на Плана, като избере съответния образец в зависимост дали предложената идея или..

публикувано на 22.06.21 в 11:17

Комисар Костов оглави Охранителна полиция

Със заповед на министъра на вътрешните работи от 21.06.2021 г. комисар Костадин Костов вече е титуляр на длъжността началник отдел „Охранителна полиция“ при ОДМВР – Пловдив.  За почти 25 години от постъпването в системата на МВР той е заемал различни позиции в дирекцията, като през последните 9 години е началник на сектор „Общинска полиция – Пловдив“.

публикувано на 22.06.21 в 10:25

Награждават победителите в кампанията за най-добри хора

На официална церемония в Цар Симеоновата градина днес ще бъдат наградени най-добрите хора на Пловдив. Това става в десетата юбилейна кампания, която се провежда под мотото „Пловдив – град на доброто“.  Отличените ще получат наградите си от кмета Здравко Димитров и трима заместник-кметове - Георги Титюков, Анести Тимчев и Стефан Стоянов. 

обновено на 22.06.21 в 09:05