Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес ще станат ясни училищата за провеждане на матурите

| обновено на 17.05.21 в 12:14

Учениците от 12  клас ще разберат в кое училище ще се проведе матурата им  днес и утре, това съобщи началникът на РУО Пловдив Иванка Киркова.

От днес в онлайн системата за ДЗИ ще бъде активна функцията „Списък с разпределение на учениците и служебните лица по училища“. Всички зрелостници ще могат да вземат служебните си бележки, че са допуснати до изпитите. 

Държавният зрелостен изпит по български език и литература е на 19-и май (сряда) от 8 часа. 4517 зрелостници ще се явят на задължителната матура по БЕЛ в Пловдив и областта, това сочат подадените заявления. 

Матура по предмет по избор пък е през ден – 21-и май (петък). На изпита с избор на предмет, най - предпочитан е английски език, където са подали документи 1250 ученици. Следва втори предпочитен избор по професионална квалификация в специализираните гимназии. Там ще се явят 951 зрелостници. Следват биология с 813 желаещи, и философия с 489 зрелостници.  374 ще се явяват на матура по география. Историята е предпочетена от 125 дванадесетокласници. От чуждите езици, след английския, най-предпочитан за втора матура е немският – 65 желаещи. Следват испански – 41, френски – 34, италиански – 25, руски – 20. Само 24 абитуриенти са поискали да се явят на матура по физика. Най-малко са желаещите за химия – едва 17.  Така общо 3 555 следва да се яват на матурата по втори задължителен предмет.

 Само 92 по желание избират да отидат и на трета матура, защото този изпит им дава право за класиране във висши учебни заведения. 

Заради противоепидемичните мерки, в класна стая ще бъдат разпределени от 8 до 13 зрелостници според големината на залата, така че да се спазва разстояние от 1,5 метра между учениците. За поставените контактни лица под карантина пък ще има отделни стаи. В тях ще бъдат разпределени до петима зрелостници. 

В залите за карантинирани биха могли да бъдат допускани и ученици, които имат температура в деня на изпита.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

30 постройки изгоряха, евакуираха 15 души при пожара до Отец Паисиево

30 постройки са изпепелени във вилната зона на село Отец Паисиево, сочат предварителните данни за последствията от бушуващия в района пожар.  Евакуирани са 15 души, които са настанени при близки и роднини.  Усилията на всички екипи са насочени към ограничаване на пожара и навлизането на огъня в селото , обясни заместник-областният управител инж...

публикувано на 16.07.24 в 18:17

Потушават и с хеликоптер пожара край Стрелча

Хеликоптер Ми-17 беше пренасочен от пожара край Стара Загора  към град Стрелча , област Пазарджик, съобщиха от Министерство на отбраната.    Вертолетът излетя в 15:10 ч. от 24-та авиобаза – Крумово за оказване на съдействие на пожарните служби.  Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища Към екипите от пожарните..

публикувано на 16.07.24 в 17:28

Ремонтират подпорната стена под храма "Св. Богородица"

Започна укрепването на опасната подпорна стена на ул. „Митрополит Паисий“ в Стария град. Това беше една от критичните точки за туристите и пешеходците през последните години. Деформирането на стената е продължило десетилетия заради прораствания на корените на дърветата и се превърна в аварийна точка на самосрутване. "Не биваше да отлагаме повече този..

публикувано на 16.07.24 в 16:30

Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища

Повече от десет къщи от вилната зона на калояновското село Отец Паисиево изгоряха при пожар, съобщи гл. инспектор Димитър Бришимов – началник на аварийно-спасителния отряд към Регионалната дирекция "Пожарна и аварийна безопасност" (РДПБЗН) – Пловдив. Пожарът влезе в населеното място и пълзи на север към село Пролом и град Баня...

обновено на 16.07.24 в 16:16

ОД на МВР в Пазарджик има нов временен шеф

Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов старши комисар Даниел Бараков е временно преназначен на длъжността директор на ОДМВР - Пазарджик.  Днес той беше представен пред ръководния състав на дирекцията от главния секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев.  Старши комисар Даниел Бараков е на 43 години. Завършил е висшето..

публикувано на 16.07.24 в 15:38