Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Днес ще станат ясни училищата за провеждане на матурите

| обновено на 17.05.21 в 12:14

Учениците от 12  клас ще разберат в кое училище ще се проведе матурата им  днес и утре, това съобщи началникът на РУО Пловдив Иванка Киркова.

От днес в онлайн системата за ДЗИ ще бъде активна функцията „Списък с разпределение на учениците и служебните лица по училища“. Всички зрелостници ще могат да вземат служебните си бележки, че са допуснати до изпитите. 

Държавният зрелостен изпит по български език и литература е на 19-и май (сряда) от 8 часа. 4517 зрелостници ще се явят на задължителната матура по БЕЛ в Пловдив и областта, това сочат подадените заявления. 

Матура по предмет по избор пък е през ден – 21-и май (петък). На изпита с избор на предмет, най - предпочитан е английски език, където са подали документи 1250 ученици. Следва втори предпочитен избор по професионална квалификация в специализираните гимназии. Там ще се явят 951 зрелостници. Следват биология с 813 желаещи, и философия с 489 зрелостници.  374 ще се явяват на матура по география. Историята е предпочетена от 125 дванадесетокласници. От чуждите езици, след английския, най-предпочитан за втора матура е немският – 65 желаещи. Следват испански – 41, френски – 34, италиански – 25, руски – 20. Само 24 абитуриенти са поискали да се явят на матура по физика. Най-малко са желаещите за химия – едва 17.  Така общо 3 555 следва да се яват на матурата по втори задължителен предмет.

 Само 92 по желание избират да отидат и на трета матура, защото този изпит им дава право за класиране във висши учебни заведения. 

Заради противоепидемичните мерки, в класна стая ще бъдат разпределени от 8 до 13 зрелостници според големината на залата, така че да се спазва разстояние от 1,5 метра между учениците. За поставените контактни лица под карантина пък ще има отделни стаи. В тях ще бъдат разпределени до петима зрелостници. 

В залите за карантинирани биха могли да бъдат допускани и ученици, които имат температура в деня на изпита.

Още от категорията

Награждават победителите в кампанията за най-добри хора

На официална церемония в Цар Симеоновата градина днес ще бъдат наградени най-добрите хора на Пловдив. Това става в десетата юбилейна кампания, която се провежда под мотото „Пловдив – град на доброто“.  Отличените ще получат наградите си от кмета Здравко Димитров и трима заместник-кметове - Георги Титюков, Анести Тимчев и Стефан Стоянов. 

обновено на 22.06.21 в 09:05

На протест пред Съда искат максимална присъда за Маринашки

Протест под надслов „Да спрем смъртта по пътищата! Да спасим животи!“ се провежда пред Съдебната палата в Пловдив.  Той предхожда разпоредителното заседание в Окръжния съд срещу 20-годишния Петър Маринашки от Стамболийски, обвинен, че при катастрофа по непредпазливост е причинил смъртта на двама свои приятели - Тодор Бараков и Виктор Василев...

публикувано на 22.06.21 в 09:02

Старт на делото срещу Маринашки, който катастрофира и уби двама души

С разпоредително заседание в Пловдивския окръжен съд започва делото срещу 20-годишния Петър Маринашки, който уби две момчета при катастрофа на пътя Пловдив – Пещера .  Тежкият инцидент стана през ноември, миналата година. Младият шофьор карал с близо 100 километра в час и след употреба на марихуана. Отклонил вниманието си и се ударил в крайпътно..

обновено на 22.06.21 в 06:58

120 са новите случаи на коронавирус у нас, в Пловдив са 11

120 са новите случаи на COVID-19 у нас п о данни на Националния информационен регистър.  Направени са 16 070 теста, от които положителните са 0,7 процента. В столицата броят на новоустановените случаи е 36, в Пловдив – 11, в Смолян 3, а в Пазарджик няма нови заразени . От 22 юни се разрешават свижданията при пациенти с болничен престой над 5..

публикувано на 22.06.21 в 06:54

Кметът Димитров подписва меморандум за ползването на ел. скутери

Меморандум за сътрудничество за споделено използване на индивидуални електрически скутери на територията на Пловдив ще бъде подписан днес.  В него ще бъде описан реда и условията, при които в града ще могат да се ползват електрическите тротинетки. 

публикувано на 22.06.21 в 06:44