Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Говоренето в Парламента - етикет, който трябва да се спазва

„В Центъра за анализи на политическата и журналистическата реч наблюдаваме политическата реч повече от 15 години, но генерални промени не се случват, защото наблюдаваме почти едни и същи лица“.  Това заяви доц. Надежда Сталянова – преподавател в СУ „Климент Охридски“ и основател на Центъра.

Тя  обаче изрази задоволство от начина, по който председателят на 45 НС Мика Зайкова още в първия ден от  съществуването му „внесе свеж полъх от трибуната – нещо, което всички  слушатели и граждани  очакват с нетърпение – интелигентно говорене по същество и с чувство за хумор и закачка. Видяхме – възможно е“.

По думите на доц. Сталянова, една от неприятните тенденции в парламентарното говорене е принизяването на публичната реч до едно битово, махленско-кръчмарско, скандалджийско ниво.

„Оставаме с впечатление, че няма диалог, защото в диалога всеки трябва да приеме част от тезата на своя събеседник или най-малкото, да го изслуша. А в махленския скандал всеки крещи своите аргументи и те не стигат до събеседника“.

Доц. Сталянова подчерта, че хората искат да чуят от устата на политиците аргументи, да видят човешкия им образ и че те са част от самите нас. Ако няма аргументи обаче, всички остават с чувство на безпомощност.

„Говоренето пред аудитория е етикет и той трябва да се спазва. Политиците от всички части на българския политически спектър  успяха да внесат някои от най-неприятните черти от езика на улицата“.  

Неприятните тенденции в политическото говорене могат да бъдат наблюдавани навсякъде в Европа. Съществуват и други примери – Британският парламент  с вековната си традиция, чувство за хумор и изисканост е пример за говорене по политически теми по много фин и въздействащ начин.

Повече – от звуковия файл: 


Още от категорията

Спор за ремонта на читалище "Васил Левски"

Община Карлово и настоятелството на читалище „Васил Левски“ спорят как да бъде направен ремонт на сградата на читалището. Опасенията са, че ако разногласията се проточат, може да бъде изгубено финансирането за ремонта.  Пред Радио Пловдив кметът д-р Емил Кабаиванов обясни, че сградата на читалището е построена през 1964 година и досега..

публикувано на 16.06.21 в 17:02

В Белащица са готови на протести, ако кариерата отвори

Жителите на Белащица и селата от Родопската яка са в протестна готовност, ако кариерата на "Европейски пътища" АД отново започне работа след решението на ВАС, с което се отменя актът за спирането на дейността й миналата година.  От ИК “Стоп на кариерата в Белащица“ коментираха за Радио Пловдив, че няма да допуснат отново камионите да минават през..

публикувано на 16.06.21 в 10:11
Пламен Таушанов – Председател на Управителния съвет на БАЗП

Трябва да има политика за защита на пациентите

Според адвокат Пламен Таушанов, член на Надзорния съвет на НЗОК и председател на БАЗП, идеите на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров са известни отдавна и имат перспектива.  Той смята, че би следвало те да бъдат приети по-нататък.   "Това което се предлага е да се премахнат  тъй наречените лимити на болниците. По тяхното безсмислие се е..

публикувано на 16.06.21 в 09:58

МиГ-овете няма да бъдат приземени

Временно е прекратено издирването на черната кутия на падналия в морето МиГ-29, съобщи в Пловдив служебният министър на отбраната Георги Панаѝотов. Той  се срещна с кмета Здравко Димитров по въпроси свързани с военните имоти на територията на общината. Сред тях е и ремонтът на Военния клуб, за което обаче срокове не са били уточнени...

обновено на 15.06.21 в 17:13

За Брестовица ВиК действаше в условията на неотложност

„ Не мога да се съглася за едно такова становище на незаконосъобразност (протокола, огласен от областния управител Ангел Стоев), защото действията на експлоатационното дружество са изцяло съобразени със създалата се ситуация и не противоречат на действащото законодателство “ – заяви в интервю за Радио Пловдив управителят на ВиК-Пловдив Спартак..

обновено на 15.06.21 в 15:43