Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Звукова сигнализация по река Въча никога не е била налична

От Министерството на енергетиката е важно незабавно да вземат мерки за добра оповестителна система

Близо 50 души протестираха вчера край ВЕЦ - Кричим на пътя Кричим  Девин. Недоволството им е заради инцидента на 1 май, при който 60-годишен рибар от Пазарджик загина заради висока водна вълна на река Въча. Според протестиращите трагичният инцидент е станал заради внезапното изпускане на водата от централите на НЕК, което е предизвикало приливна вълна. Те настояват да бъде изградена ефективна предупредителна система.

От НЕК отбелязаха, че инцидентът е станал след долния мост на Кричим, на близо 3 километра след ВЕЦ-Кричим. Тогава от водната централа е изпусната вода само за регулярен ежедневен график на производство на електроенергия. Не са изпускани високи води и съответно не е била задействана наличната алармена система.

В програма "Ден след ден" - разговор с Петър Янев, от риболовното сдружиние "Олимпик" по темата. Той припомни, че имат вече разпечатка от хирдрометеорологичната станция, и там са посочени 42 куб.м /сек. 

"Тези количества са опасни за здравето и живота на хората", смятат риболовците. 

"Нормалното количество вода по река Въча е от порядъка на 5 до 10 куб.м/сек", пресмятат протестиращите. "Повече от това количество водата придобива страшна сила и е опасна за хората", смята Янев.

"Нормално дълбочината е до 50 см на реката, но водата достига и до метър и половина, при висока водна вълна", посочи още Янев.

"Риболовната екипировка на загиналия мъж не е била на високо ниво, но той е имал ботуши, което допълнително утежнява състоянието му по време на инцидента от началото на май", каза Петър Янев. Той обясни, че от 22 години е риболовец на река Въча, но не е чул никога оповестителна система на НЕК.

"Поречието на Въча е рисково, важно е от Министерството на енергетиката да измислят начин, за да предотвратят следващи инциденти по реката", призова Янев. 

Галерия

Още от категорията

"Рестартирай Европа" с преход към зелен водород

Зеленият пакт на ЕС е план за действие срещу измененията на климата и влошаването на екосредата. Крайната му цел е икономиката на общността да стане модерна, ресурсно ефективна и конкурентоспособна, като след 30 години да няма нетни емисии на парникови газове, а икономическият растеж да не зависи от използването на ресурси. Един от стълбовете за..

публикувано на 22.06.21 в 09:58

Възможно е 62% от пазарджиклии да са преболедували COVID

София Пазарджишка област е начело на класацията по брой хора, които са се срещнали с коронавируса.  Национално изследване на една от големите вериги лаборатории показва, че 62% от жителите на Пазарджишка област са преминали през COVID-19 .  Проучването е правено в периода 25 май-11 юни въз основа на случайна извадка на 2600 проби за..

публикувано на 21.06.21 в 16:07

Пловдивчани и летните очаквания

С настъпването на астрономическото лято започва обратното броене до отпуските и планираните пътувания. Във фокуса на пловдивчани остава най-вече морето, като единственото нещо липсващо на града.  В разговорите с граждани става ясно, че коронавирусът е по-скоро административна пречка, която може да бъде преодоляна по здравен начин - чрез ваксинация...

публикувано на 21.06.21 в 15:31
Поколенията на Дедево - Борис Папазов и внука Валентин

Дедево празнува на Свети Дух с нов заслон под Стария дъб

Птича песен и далечен лай – това чуваш, ако избягаш само на 30 км от Пловдив в Родопите. На 1060 метра надморска височина планината е прегърнала центъра на село Дедево и го е смълчала. И само българските знамена по прозорците на къщите говорят, че тук има живот. Все по-малко местни хора "Живеят само възрастни",..

обновено на 21.06.21 в 09:52

Пътуваме по- комфортно по жп линията Пловдив - София

Лятото е времето на най-многобройните пътувания с влак. От години железният път спестява пари и време. Но ако ЖП трасето е модернизирано, тогава безопасността и комфортът добавят още смисъл в избора да се придвижваш с влак.  Иво Николов има три десетилетия опит като машинист. Качваме се от гара Пловдив и пътуваме с него в локомотива на..

публикувано на 21.06.21 в 10:00